Hirdetés
Karácsonyi menü

Zé-féle túrós smarni eperrel és áfonyával

Hozzávalók

2 db tojás
5 ek kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
300 g túró
250 g liszt
reszelt citromhéj
½ csomag sütőpor
3 dl tej (ha nagyon száraz túrót használtok, lehet kicsit több)
150 g tejföl
250 g eper
100 g áfonya
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Zé-féle túrós smarni eperrel és áfonyával

Morfológiailag a smarni, azaz a császármorzsa a serpenyőben süldögélők nemzetségébe és a palacsintafélék osztályába tartozik, éppen ezért a magyar elnevezés nem teljesen találó. Már csak azért sem, mivel a könnyű, illatos palacsintatésztát az igazi receptben nem morzsolják össze, hanem apró darabokra szaggatva sütik aranybarnára.
Kipróbáltam, jóóó lett!
Hirdetés

Hozzávalók

2 db tojás
5 ek kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
300 g túró
250 g liszt
reszelt citromhéj
½ csomag sütőpor
3 dl tej (ha nagyon száraz túrót használtok, lehet kicsit több)
150 g tejföl
250 g eper
100 g áfonya
Bevásárlólistához adom

Külön könyvet érdemelne az a rengeteg anekdota és sztori, ami egy-egy étel összeállításának vagy nevének történetét meséli el. Az egyik legzseniálisabb reggeli tojásétel, a Benedict tojás például Lemuel Benedict brókernek köszönhető. 1894-ben kóválygott be másnaposan egy new york-i szálló éttermébe, hogy valami megoldást találjon másnaposságára. Aztán itt van a jó öreg Caesar (eredeti nevén Cesario) Cardini, aki 1924-ben gyorsan összedobta a világ egyik legfinomabb salátáját, aztán nagy szerényen el is nevezte magáról Caesar-salátának. A mai receptnek szintén megvan a maga sztorija, ráadásul még valamelyest sajátunknak is érezhetjük: állítólag Sisi királyné félretolta az egykori fő-fő-főkirályi szakács új desszert-kreálmányát, viszont Ferenc József teljesen rákattant – ezért is hívják azóta Kaiserschmarrn-nak.

Én még ezt a tépkedést-darabolást is kihagytam most, és szép kerek miniatűr palacsintákat sütöttem a tésztából, amibe jó nagy adag alpesi túrót is kevertem. A kis palacsintákat pedig édes tejföllel és friss áfonyával, eperrel turbóztam fel.

Először is válasszatok szét két tojást két külön tálba. A fehérjét egy csipet sóval verjétek kemény habbá. A sárgáját pedig 5 evőkanál kristálycukorral és 1 csomag vaníliás cukorral keverjétek habosra. Ez utóbbihoz adjatok 250 g lisztet, ugyanennyi friss túrót (a maradék túrót rakjátok félre a tálaláshoz), fél csomag sütőport és az egészet keverjétek szépen el fakanállal. Most jöhet hozzá 2-3 részletben a tej, hogy szép csomómentes legyen a keverék. Dobjátok hozzá egy citrom reszelt héját, végül óvatosan forgassátok bele a felvert tojásfehérjét is.

Az alpesi smarni készítésénél fontos, hogy ezt a finom, sűrű palacsinta állagú krémet vajon süssük meg, ez extra aromákat ad majd az édes tésztának. Miközben sülnek a kis smarni-palacsinták, a megmaradt túrót egy kanál cukorral és a tejföllel keverjétek ki jó alaposan. Az epreket pedig vagdossátok negyed cikkekre.

Jöhet a tálalás!

A kisült smarniból egyet dobjatok a tányér közepére, pakoljatok rá egy kevés édes tejfölös keveréket, két-három darabot a cikkekre vágott eperből és pár szem áfonyát. Jöhet rá a következő smarni, majd újból a tejfölös-gyümölcsös cucc. Csináljatok tetszés szerint 3-4-5 emeletes tornyokat, a tetejére dobjatok egy kanálka édes tejfölt és egy kevés gyümölcsöt. Mehet rá egy kis porcukor, díszítésnek pedig egy friss mentalevél. Kész is vagytok! Majd szóljatok vissza, hogy milyen lett!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások