Hozzávalók
Az előtésztához (biga)
- 180 g víz
- 1.8 g instant vagy 4 g friss élesztő
- 400 g pizzaliszt
A pizzatésztához
- 580 g előtészta (biga)
- 390 g hideg víz
- 400 g pizzaliszt
- 24 g só
- 1 ek olívaolaj
- bő rétesliszt a nyújtáshoz és a dobozoláshoz
- kb. 100 ml olívaolaj a lamináláshoz
A pizzaalaphoz
- 1 kg sütőtök
- 2 szál zsálya
- 500 g mascarpone
A feltétekhez
- 400 g gomolya kecskesajt
- 2 db narancs
- 100 g sótlan pirított tökmag
- 2 ek méz
- 4 ek olívaolaj
Hozzávalók
Az előtésztához (biga)
- 180 g víz
- 1.8 g instant vagy 4 g friss élesztő
- 400 g pizzaliszt
A pizzatésztához
- 580 g előtészta (biga)
- 390 g hideg víz
- 400 g pizzaliszt
- 24 g só
- 1 ek olívaolaj
- bő rétesliszt a nyújtáshoz és a dobozoláshoz
- kb. 100 ml olívaolaj a lamináláshoz
A pizzaalaphoz
- 1 kg sütőtök
- 2 szál zsálya
- 500 g mascarpone
A feltétekhez
- 400 g gomolya kecskesajt
- 2 db narancs
- 100 g sótlan pirított tökmag
- 2 ek méz
- 4 ek olívaolaj
A sütőtökös-kecskesajtos pizza előtésztája:
A sütőtökös-kecskesajtos pizza első lépéseként az előtésztához egy keverőtálban kézzel morzsalékossá összegyúrjuk az összes alapanyagot, majd apró darabokra szedjük. Zárható dobozba rakjuk, és 3 órán keresztül szobahőmérsékleten hagyjuk érni a tésztát, majd 24 órára hűtőbe tesszük pihenni.
Pizzatészta:
24 óra elteltével a dagasztógépbe tesszük az előtésztánkat (biga), ami mostanra szépen elindult. Hozzáadjuk a vizet, és 5 perc dagasztás után mehet hozzá a liszt is. Így 10 percet dagasztjuk még, és belerakjuk a sót. Újabb 10 perc dagasztás után jöhet az olívaolaj, amivel 5 percig dagasztjuk.
Kivesszük a tésztát, és egy nagy bucit formázunk belőle. Lefedve pihentetjük 20 percet, és lamináljuk. Ez azt jelenti, hogy kissé beolajozzuk a tésztát és széthúzzuk, mint a rétestésztát, amilyen vékonyra csak tudjuk. Balról és jobbról is behajtjuk a tésztát, majd még egyszer félbehajtjuk. Újabb 20 perc pihentetés következik, lefedve. Ezek után 280 g-os bucikat formázunk belőle. Egy szintén zárható doboz aljába egy kevés réteslisztet szórunk, ebbe fektetjük le a bucikat, és lefedjük. 1,5 órát hagyjuk állni szobahőmérsékleten, utána másnapig hűtőbe tesszük.
Felhasználás előtt 1-1,5 órával kivesszük a hűtőből.
Feltétek:
A pizzaalaphoz a sütőtököt feldaraboljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Ha megvan, kikaparjuk a sütőtökhúst, a zsályalevelekkel együtt leturmixoljuk, és habzsákba tesszük.
A bucit spaklival kiemeljük a dobozból és a réteslisztbe tesszük, ezen kezdjük el kinyújtani. A tészta közepétől kifelé haladva az ujjaink begyével elkezdjük nyomkodni a bucit, és közben figyelünk rá, hogy kör alakot formázzunk. Ha már kellő átmérőjű a tészta, hogy a kezünk beleférjen, „beletenyerelünk” és körkörös mozdulatokkal kinyújtjuk 30-32 cm-es átmérőre. Ha jól csináltuk, akkor egy szép peremű, aránylag kerek tésztát kapunk.
Megkenjük kb. 2 ek mascarponéval a tésztát, a tökpüréből csíkokat nyomunk a mascarponéra, végezetül megszórjuk a 0,5 cm-es csíkokra vágott kecskesajttal, és bedobjuk a kemencébe.
A narancsokat éles késsel megpucoljuk úgy, hogy a héját levágjuk a fehér részével együtt. tehát egyből a gyümölcs húsa látszódjon. Ezek után a gerezdek közül kivágjuk a narancsot, így kapjuk meg a narancshúst. A megsült pizzát megszórjuk a narancsfilékkel, a tökmaggal, rácsurgatjuk a mézet, meglocsoljuk olívaolajjal, és már falhatjuk is befelé.
- Elkészítési idő: 1,5 óra
- Pihentetés: 2 nap
- Sütési idő: 2-3 perc
Ha tetszett a sütőtökös-kecskesajtos pizza receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!