Hozzávalók
- 2 db tojás
- 5 ek kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 300 g túró
- 250 g liszt
- reszelt citromhéj
- ½ csomag sütőpor
- 3 dl tej (ha nagyon száraz túrót használtok, lehet kicsit több)
- 150 g tejföl
- 250 g eper
- 100 g áfonya
Zé-féle túrós smarni eperrel és áfonyával
Hozzávalók
- 2 db tojás
- 5 ek kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 300 g túró
- 250 g liszt
- reszelt citromhéj
- ½ csomag sütőpor
- 3 dl tej (ha nagyon száraz túrót használtok, lehet kicsit több)
- 150 g tejföl
- 250 g eper
- 100 g áfonya
Külön könyvet érdemelne az a rengeteg anekdota és sztori, ami egy-egy étel összeállításának vagy nevének történetét meséli el. Az egyik legzseniálisabb reggeli tojásétel, a Benedict tojás például Lemuel Benedict brókernek köszönhető. 1894-ben kóválygott be másnaposan egy new york-i szálló éttermébe, hogy valami megoldást találjon másnaposságára. Aztán itt van a jó öreg Caesar (eredeti nevén Cesario) Cardini, aki 1924-ben gyorsan összedobta a világ egyik legfinomabb salátáját, aztán nagy szerényen el is nevezte magáról Caesar-salátának. A mai receptnek szintén megvan a maga sztorija, ráadásul még valamelyest sajátunknak is érezhetjük: állítólag Sisi királyné félretolta az egykori fő-fő-főkirályi szakács új desszert-kreálmányát, viszont Ferenc József teljesen rákattant – ezért is hívják azóta Kaiserschmarrn-nak.
Én még ezt a tépkedést-darabolást is kihagytam most, és szép kerek miniatűr palacsintákat sütöttem a tésztából, amibe jó nagy adag alpesi túrót is kevertem. A kis palacsintákat pedig édes tejföllel és friss áfonyával, eperrel turbóztam fel.
Először is válasszatok szét két tojást két külön tálba. A fehérjét egy csipet sóval verjétek kemény habbá. A sárgáját pedig 5 evőkanál kristálycukorral és 1 csomag vaníliás cukorral keverjétek habosra. Ez utóbbihoz adjatok 250 g lisztet, ugyanennyi friss túrót (a maradék túrót rakjátok félre a tálaláshoz), fél csomag sütőport és az egészet keverjétek szépen el fakanállal. Most jöhet hozzá 2-3 részletben a tej, hogy szép csomómentes legyen a keverék. Dobjátok hozzá egy citrom reszelt héját, végül óvatosan forgassátok bele a felvert tojásfehérjét is.
Az alpesi smarni készítésénél fontos, hogy ezt a finom, sűrű palacsinta állagú krémet vajon süssük meg, ez extra aromákat ad majd az édes tésztának. Miközben sülnek a kis smarni-palacsinták, a megmaradt túrót egy kanál cukorral és a tejföllel keverjétek ki jó alaposan. Az epreket pedig vagdossátok negyed cikkekre.
Jöhet a tálalás!
A kisült smarniból egyet dobjatok a tányér közepére, pakoljatok rá egy kevés édes tejfölös keveréket, két-három darabot a cikkekre vágott eperből és pár szem áfonyát. Jöhet rá a következő smarni, majd újból a tejfölös-gyümölcsös cucc. Csináljatok tetszés szerint 3-4-5 emeletes tornyokat, a tetejére dobjatok egy kanálka édes tejfölt és egy kevés gyümölcsöt. Mehet rá egy kis porcukor, díszítésnek pedig egy friss mentalevél. Kész is vagytok! Majd szóljatok vissza, hogy milyen lett!