Egy nap a bakkecske sörgyárában
Egy előző esti buli miatt csak hajnalban sikerült kiérnem Prágába, szóval kicsit kábán indultam neki a programnak, de aztán rögtön az elején felpörögtem. Azt nem tudom mennyire vágtátok rólam, hogy mindenféle élelmiszeripari gépre/monstrumra/gyárra rá tudok kattanni, a lelkem mélyén tulajdonképp én egy kis élelmiszermérnök vagyok, aki köpenyben meg védőszemüvegben jön megy és méri a pH értéket. Sikerült elképzelni? Na jó, ez tényleg nagyon mélyen van.
A lényeg, hogy túra a sörgyárlátogatással indult, és bár már végignéztem párszor hasonlót, még mindig rá bírtam kattanni a jellegzetes illatra, a hatalmas tartályokra, és erre az egész rendszerre, ahol bemegy a maláta, a végén meg kijön a habos sör.
Természetesen egy kecske vigyázó szempárja követi nyomon az összes lépést, hogy minden frankó legyen. És végre megfejtettem azt is, hogy miért van kecske a Kozel sör dobozain, ti vágjátok? A 20-as években menő volt Csehországban barna, „bock típusú” sört készíteni (németül a bock szó bakkecskét jelent) és az itteni sörfőző mesterek úgy döntöttek, ezt egyszerűen lefordítják és ez lesz a sör neve, így született meg a Kozel márka. De ami az igazán poén, hogy 1970 óta mindig van a gyárban egy élő kecske, aki a gyár kabala állata. Mindegyiket Oldának hívják, az első kecske gondozója után és akár csak a nagy uralkodók esetében, itt is hosszabb-rövidebb regnálás után váltják egymást a soron következő generációk. A jelenlegi Oldát leginkább Reagan elnökhöz lehetne hasonlítani, ugyanis neki is van egy filmes karrierje: az összes Kozel reklámban személyesen ő szerepel, és bár egy komplett cseh sörmárkát képvisel, mégsem használ dublőrt!
Persze próbálgattuk a szakszerű sörcsapolási technikát is, csekkolva, milyen durva különbség van egy jól és egy rosszul csapolt korsó sör között. Mondanom sem kell, a rosszul csapoltnak kb. fél perc alatt eltűnik a habja, a helyesen csapolténak viszont percek múlva is krémesen áll a tetején.
Végül jött a napi highlight, megtanultuk, hogyan kell vágott, alul világos, felül pedig barna sört csapolni. A trükk: egy kevés habbal lecsapolt fél korsónyi világos sörre lassan jó sűrű barnasör-habot kell engedni, ami aztán szépen szintén sörré válik, de a sűrűségükből adódó különbség miatt már nem fognak összekeveredni. Már ha kellően óvatosan mászkálunk vele.
A nyár folyamán egyébként máskor is rendeznek bulikat erre, lehet menni kertmozizni és kolbászfesztiválozni, szóval ha Prágát veszitek célba, ugorjatok be a közeli Velke Popovicébe is. Oldát üdvözlöm, majd adjátok át neki!