Hirdetés

Egyben sült karaj zöldsalátával

Hozzávalók

4
főre
+

A karajhoz

4 gerezd fokhagyma
1 ág kakukkfű levelei
1 ág rozmaring levelei
3 levél zsálya apróra vágva
1 nagy ek dijoni mustár
2 ek olaj
1 egész csontos sertéskaraj
1 ek juharszirupp

A körethez

8 db nagyobb újkrumpli
1 csokor metélőhagyma
1 csokor petrezselyem
1 kis csokor tárkony
1 db citrom
2 gerezd fokhagyma
néhány db szardella
frissen őrölt fekete bors, pici só (vigyázat, a szardella is sós!)
2 nagy ek kefir
2 ek majonéz
Vegyes zöld saláták római saláta levelek. rukkola. bébi spenót
sárgarépa zöldséghámozóval vékony szeletekre vágva
néhány retek vékonyra szeletelve
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:

Hirdetés

Egyben sült karaj zöldsalátával

Alig van jobb ebéd egy finoman elkészített, egyben sült karajnál. Megmutatjuk milyen cuccokat kell belemasszírozni ahhoz, hogy igazán isteni legyen és mutatunk két köretet: egy friss zöldsalátát green goddess öntettel és egy klassz serpenyős sült burgonyát. Jó étvágyat mindenkinek!
Kipróbáltam, jóóó lett!
13
Hirdetés

Hozzávalók

4
főre
+

A karajhoz

4 gerezd fokhagyma
1 ág kakukkfű levelei
1 ág rozmaring levelei
3 levél zsálya apróra vágva
1 nagy ek dijoni mustár
2 ek olaj
1 egész csontos sertéskaraj
1 ek juharszirupp

A körethez

8 db nagyobb újkrumpli
1 csokor metélőhagyma
1 csokor petrezselyem
1 kis csokor tárkony
1 db citrom
2 gerezd fokhagyma
néhány db szardella
frissen őrölt fekete bors, pici só (vigyázat, a szardella is sós!)
2 nagy ek kefir
2 ek majonéz
Vegyes zöld saláták római saláta levelek. rukkola. bébi spenót
sárgarépa zöldséghámozóval vékony szeletekre vágva
néhány retek vékonyra szeletelve
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:


Hirdetés

Miért jó választás a karaj?

A karaj a sertésnek azon része, melyet a legtöbb módon fel lehet és fel is használnak a háziasszonyok. Akár a vasárnapi ebédről van szó, akár egy kerti sütögetésről vagy nagyobb alkalomról, valamilyen formában biztosan megjelenik ez a sokoldalú étel. Alig van jobb ebéd egy finoman elkészített, egyben sült karajnál. Megmutatjuk milyen cuccokat kell belemasszírozni a húsba ahhoz, hogy igazán isteni legyen, és mutatunk két köretet: egy zöldsalátát green goddess öntettel és egy klassz serpenyős sült burgonyát. Nem is kell más egy igazán finom és laktató ebédhez! Ezt a fogást biztosan mindenki imádni fogja.  Isteni finom és megunhatatlan. Jó étvágyat!

Finom egyben sült karaj

A megpucolt fokhagymagerezdeket egy kis sóval mozsárban pépesre zúzzuk, majd hozzászórjuk a zöldfűszereket és tovább keverjük. Egy jó nagy kanál dijoni mustárral tesszük még ízesebbé a pácot, majd simára keverjük kevés olajjal.

A karajt sózzuk, borsozzuk és forró serpenyőben egy kevés olajon, oldalanként 1 perc alatt körbepirítjuk, hogy szép színt kapjon. Ezzel elérjük, hogy a hús a sütés után is jó szaftos maradjon, ne száradjon ki. Egy tepsibe fektetjük és jó alaposan bekenjük a fűszeres-mustáros-fokhagymás páccal.

170 fokon egy óra alatt puhára sül.

Jóhet a köret: krumpli és zöldsaláta

A krumplikat héjastul feltesszük főni.

A salátaöntethez a rengeteg zöldfűszert durvára vágjuk, majd aprítógépbe tesszük, belefacsarjuk fél citrom levét, mehet bele az apróra vágott fokhagyma, a szardella, óvatosan sózzuk, bátran borsozzuk és a kefirrel és a majonézzel együtt az egészet jól leturmixoljuk.

Egyben sült karaj tálalása

A megfőtt krumplikat forró serpenyőben olívaolaj és vaj keverékén elkezdjük lepirítani. Ezután egy kicsit összenyomjuk őket, így nagyobb felületük kap pörzsanyagot és a krumpli belsejébe is belemegy a vaj és az olívaolaj, ízesebbé téve azt. Nagy szemű tengeri sóval meghintjük és melegen tartjuk a tálalásig.

Végső lépések

Ha a sütési idő lejárt, kivesszük a karajt és egy szilikon ecset segítségével megkenjük juharsziruppal, ezzel már csak pár percet sütjük grillfokozaton, hogy gyönyörű aranybarna színt kapjon.

A megsült húst kicsit pihentetjük, addig összeállítjuk a salátát. A római saláta leveleket egy nagy tálra tépkedjük, összekeverjük a rukkolával és a bébispenóttal, a tetejére szórjuk a répacsíkokat és a retekszeleteket és ráöntjük az öntetet.

A húst óvatosan levágjuk a csontról, majd felszeleteljük és a sült krumplival és a zöld salátával tálaljuk.

Trükkök az egyben sült karaj még könnyebb elkészítéséhez

  • Ha esetleg nem lenne otthon mozsár, amiben össze tudjuk törni a fűszereket, akkor használhatunk aprítógépet vagy akár a vágódeszkán is megfelelően össze tudjuk zúzni a fűszereket.
  • A sütő beállításnál, ha lehet válasszuk a légkeveréses funkciót, ezzel tökéletesen és egyenletesen át tudja járni a hő a húst.
  • Ennél az ételnél nem szükséges beirdalni, sem megszurkálni a húst, sütés előtt. A karajt körbepirítjuk, hogy szaftos maradjon a hús.
  • Olívaolajat is nyugodtan használhatunk a páchoz, sőt!

Milyen finomságokat készíthetsz még karajból?

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?