Hozzávalók
A karajhoz
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 ág kakukkfű levelei
- 1 ág rozmaring levelei
- 3 levél zsálya apróra vágva
- 1 nagy ek dijoni mustár
- 2 ek olaj
- 1 egész csontos sertéskaraj
- 1 ek juharszirupp
A körethez
- 8 db nagyobb újkrumpli
- 1 csokor metélőhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 kis csokor tárkony
- 1 db citrom
- 2 gerezd fokhagyma
- néhány db szardella
- frissen őrölt fekete bors, pici só (vigyázat, a szardella is sós!)
- 2 nagy ek kefir
- 2 ek majonéz
- Vegyes zöld saláták római saláta levelek. rukkola. bébi spenót
- sárgarépa zöldséghámozóval vékony szeletekre vágva
- néhány retek vékonyra szeletelve
Hozzávalók
A karajhoz
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 ág kakukkfű levelei
- 1 ág rozmaring levelei
- 3 levél zsálya apróra vágva
- 1 nagy ek dijoni mustár
- 2 ek olaj
- 1 egész csontos sertéskaraj
- 1 ek juharszirupp
A körethez
- 8 db nagyobb újkrumpli
- 1 csokor metélőhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 kis csokor tárkony
- 1 db citrom
- 2 gerezd fokhagyma
- néhány db szardella
- frissen őrölt fekete bors, pici só (vigyázat, a szardella is sós!)
- 2 nagy ek kefir
- 2 ek majonéz
- vegyes zöld saláták római saláta levelek. rukkola. bébi spenót
- sárgarépa zöldséghámozóval vékony szeletekre vágva
- néhány retek vékonyra szeletelve
Miért jó választás a karaj?
A karaj a sertésnek azon része, melyet a legtöbb módon fel lehet és fel is használnak a háziasszonyok. Akár a vasárnapi ebédről van szó, akár egy kerti sütögetésről vagy nagyobb alkalomról, valamilyen formában biztosan megjelenik ez a sokoldalú étel. Alig van jobb ebéd egy finoman elkészített, egyben sült karajnál. Megmutatjuk milyen cuccokat kell belemasszírozni a húsba ahhoz, hogy igazán isteni legyen, és mutatunk két köretet: egy zöldsalátát green goddess öntettel és egy klassz serpenyős sült burgonyát. Nem is kell más egy igazán finom és laktató ebédhez! Ezt a fogást biztosan mindenki imádni fogja. Isteni finom és megunhatatlan. Jó étvágyat!
A megpucolt fokhagymagerezdeket egy kis sóval mozsárban pépesre zúzzuk, majd hozzászórjuk a zöldfűszereket és tovább keverjük. Egy jó nagy kanál dijoni mustárral tesszük még ízesebbé a pácot, majd simára keverjük kevés olajjal.
A karajt sózzuk, borsozzuk és forró serpenyőben egy kevés olajon, oldalanként 1 perc alatt körbepirítjuk, hogy szép színt kapjon. Ezzel elérjük, hogy a hús a sütés után is jó szaftos maradjon, ne száradjon ki. Egy tepsibe fektetjük és jó alaposan bekenjük a fűszeres-mustáros-fokhagymás páccal.
170 fokon egy óra alatt puhára sül.
Jóhet a köret: krumpli és zöldsaláta
A krumplikat héjastul feltesszük főni.
A salátaöntethez a rengeteg zöldfűszert durvára vágjuk, majd aprítógépbe tesszük, belefacsarjuk fél citrom levét, mehet bele az apróra vágott fokhagyma, a szardella, óvatosan sózzuk, bátran borsozzuk és a kefirrel és a majonézzel együtt az egészet jól leturmixoljuk.
A megfőtt krumplikat forró serpenyőben olívaolaj és vaj keverékén elkezdjük lepirítani. Ezután egy kicsit összenyomjuk őket, így nagyobb felületük kap pörzsanyagot és a krumpli belsejébe is belemegy a vaj és az olívaolaj, ízesebbé téve azt. Nagy szemű tengeri sóval meghintjük és melegen tartjuk a tálalásig.
Végső lépések
Ha a sütési idő lejárt, kivesszük a karajt és egy szilikon ecset segítségével megkenjük juharsziruppal, ezzel már csak pár percet sütjük grillfokozaton, hogy gyönyörű aranybarna színt kapjon.
A megsült húst kicsit pihentetjük, addig összeállítjuk a salátát. A római saláta leveleket egy nagy tálra tépkedjük, összekeverjük a rukkolával és a bébispenóttal, a tetejére szórjuk a répacsíkokat és a retekszeleteket és ráöntjük az öntetet.
A húst óvatosan levágjuk a csontról, majd felszeleteljük és a sült krumplival és a zöld salátával tálaljuk.
Trükkök az egyben sült karaj még könnyebb elkészítéséhez
- Ha esetleg nem lenne otthon mozsár, amiben össze tudjuk törni a fűszereket, akkor használhatunk aprítógépet vagy akár a vágódeszkán is megfelelően össze tudjuk zúzni a fűszereket.
- A sütő beállításnál, ha lehet válasszuk a légkeveréses funkciót, ezzel tökéletesen és egyenletesen át tudja járni a hő a húst.
- Ennél az ételnél nem szükséges beirdalni, sem megszurkálni a húst, sütés előtt. A karajt körbepirítjuk, hogy szaftos maradjon a hús.
- Olívaolajat is nyugodtan használhatunk a páchoz, sőt!