A modern építészet, a régmúlt történelme és a bisztrókonyha találkozik a frissen megnyílt Aranybástyában
Lássuk be, a Várban viszonylag nehéz olyan vendéglátóhelyet létrehozni, ami a magyarokat is megszólítja. A hosszú évek óta tartó munkálatoknak és az alaposan átgondolt koncepciónak köszönhetően az Aranybástya úgy tűnik, most mégis sikerrel járt. A hatalmas épületben több, egymástól független rendezvényhelyszín is helyett kapott. Legyen szó könyvbemutatóról, lánykérésről, kerekasztal-beszélgetésről vagy színházi előadásról, itt nincs lehetetlen. Ami viszont ennél is fontosabb – számunkra legalábbis – az az étterem. Természetesen senki ne gondolja, hogy ilyen festői környezetben majd egy kifőzde vagy egy street food truck fogadja. A laza eleganciát képviselő enteriőrhöz aprólékosan megálmodott fogások társulnak, na meg persze kifogástalan szerviz.
A konyha
Az Aranybástya konyhájának vezetését Tóth Tamásra bízták, aki korábban 10 évig dolgozott tengerjárón egy 110 fős csapat élén, majd újabb 10 évig az amerikai nagykövetség head chef-jeként. Miután számos nemzetiség konyhája közel áll hozzá, az étlap is ezt tükrözi. A legnagyobb hangsúlyt a Kárpát-medence kincsei kapják, innen érkezik a vadhús, a szarvasgomba és a tejtermékek is. Emellett azonban a nemzetközi színtér is képviselteti magát, hogy a turisták és a helyi vendégek is megtalálják a számításaikat. Ezzel valószínűleg nem lesz gond, mert a bar foodtól kezdve, a salátákon át a masszív pörköltig minden van. Bár elsőre kicsit kakofónnak tűnhet az étlap, ahogy fogalmaztak, ők “örömkonyhát” visznek, vagyis csupa olyan tétel került az étlapra, ami Tamás szívéhez valamiért közel áll. A házi húsleves például családi recept alapján, vegyes húsból, marhából és tyúkból készül, míg az újragondolt surf and turf az amerikai időket idézi.
Ropogós sushi / Őrségi saláta
A barfoodból és salátákból is volt szerencsém kóstolni, előbbiből a rendhagyó sushi, utóbbiból az őrségi saláta került a tányéromra. Aki szereti a sushit, annak érdemes itt kipróbálnia, ugyanis tényleg nem mindennapi tálalásban érkezik. A sushi rizst először kisütik, majd erre kerül a háromféle feltét, avokádó, lazac és kacsamell formájában. Nem hazudnak, valóban ropog, egészen érdekes textúrát kap egyébként így a rizs, kifejezetten jópofa gondolat (1990 Ft). A saláta, bár elsőre kicsit száraznak tűnt, meglepetésemre egyáltalán nem volt az. Az alapja római saláta, amire jön még némi sült paradicsom, kruton, parmezánforgács és egy tökmagolajos dresszing. Bár nekem ízlett, ha őszinte akarok lenni a 3290 Ft-os árát sem ízében, sem az összetevőkben nem érzem indokoltnak, még a lokáció fényében sem. Aki szeretne rá valamilyen húst, az csirkemellel (1200 Ft), lazaccal (2200 Ft) és marinált rákfarokkal (3200 Ft) teheti laktatóbbá.
Roston sült tengerisüllő-filé / Filet mignon és grillezett tigrisrákfarok
A főételek között aztán tényleg mindenki találhat kedvére valót. Az egyik legnépszerűbb fogásuk a sertéspofapörkölt és a tűzön sült oldalas, amihez valami isssteni túrós csuszával készültek, de van hamburger, hal és vegetáriánus fogás is. Most a roston sült süllő és a filet mignon volt terítéken. Ahogy azt az ember egy ilyen helyen elvárja, a hal vajpuha volt, nagyon minimálisan fűszerezve. A körete olívapesztós beluga lencse sültpaprika-mártással. A hal visszafogott fűszerezését nagyon klasszul ellensúlyozta ez a kellemesen lágy, mégis ízgazdag sali. A beluga lencsének egy leheletnyit intenzívebb íze van és némileg keményebb, mint amiből főzeléket készítünk, aki még nem próbálta, itt a remek lehetőség! A paprikamártásnak volt egy enyhén citrusos íze, ami pedig a halhoz passzolt remekül, így ez összességében egy nagyon jól eltalált, harmonikus fogás, kifejezetten ízlett (5490 Ft).
A filet mignon lényegében egy újragondolt surf and turf, ami minden esetben valamilyen tengeri ketyere és vörös hús (legtöbbször marhasteak) randija. Ami esetünkben a csavart jelenti, az a sonkahagymából készült, cabernet redukcióval megtámogatott chutney. Baromi finom, egyszerre kicsit édes, kicsit fanyar, a rák pedig elképesztően jól elkészített. Ez például egy olyan étel, amiért tényleg megéri idejönni, nagyon ajánlom! (9560 Ft)
Alma, karamell, fahéj, sajttorta / Gesztenyés mille feuille
Hát, ha volt valami, amire nem gondoltam, hogy majd a desszertektől leszek igazán elájulva, én, aki nagyjából csak akkor eszik édességet, ha “muszáj”. Ehhez képest ezért a sajttortáért bármikor megmásznám a várat, mert az egyik legjobb volt, amit mostanában ettem. Egyszerre érződik a fahéj, az alma és a karamell, egyik sem túl sok vagy kevés, pontosan olyan, amilyennek lennie kell. Az állaga olyan könnyű, hogy szó szerint átszaladt rajta a villám, szóval ebben hibát találni képtelenség (1650 Ft). A másik nagy kedvencem a gesztenyés ezerlapos volt, ami már azelőtt eldőlt, hogy megkóstoltam volna, ugyanis mindent imádok, ami gesztenyés. Ebben a sütiben egymást váltják a roppanós és a habkönnyű rétegek, miközben egyáltalán nem túl édes (1750 Ft). Ha egy napsütötte vasárnap a környéken andalogtok, sem finomabb kísérőt a kávétoknak, sem szebb panorámát nem találtok!
Az Aranybástya valószínűleg nem az a hely lesz, ahova kétnaponta beugrasz, de egy családi ebédre vagy egy első osztályú randira tökéletes választás. Ha tehetitek, érdemes száraz időben érkezni, mert a teraszról fantasztikus kilátás nyílik a Parlamentre és úgy általában a pesti oldalra. Ha pedig céges rendezvényen, fancy termékbemutatón, netán esküvőn töröd a fejed, akkor mihamarabb tárcsázd őket, mert nincs olyan igény, amit ne tudnának kielégíteni.
Aranybástya, 1015 Budapest, Csónak utca 1.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!