A Bergmann Cukrászdát mindenki Balatonfüredhez köti, kevesen tudják, hogy az első egység Győrben nyílt 1939-ben, alapítója pedig Bergmann Imre. Nem véletlenül, hiszen a család győri származású, és ez a hely egyébként még ma is működik. Később fia, Bergmann Ernő a Balatonhoz költözött, itt nyitotta meg azóta legendássá vált saját cukrászdáját. Bergmann Ernő nagyon sokat fejlesztett a termékeken, nem véletlenül lett füredi egysége ennyire népszerű, de a krémes receptjén sosem változtatott. A krémes 1939 óta mindig ugyanúgy, a családi recept szerint készül. A híres „Bergmann krémes” nemrég a Balatonfüred Városi Értéktár Bizottság döntése alapján városi érték lett.
Jó minőségű alapanyagok, valódi tejszín
A három éve elhunyt cukrászmester mindig azt mondta, nem a recept a fontos, hanem hogy milyen alapanyagokból készül a sütemény. Megkaphatja valaki a világ legjobb receptjét is, ha nem tiszteli az alapanyagokat. Náluk a krémes lapja mindig vajjal készül, a krémet tojással és tejjel főzik, mellé tejszínhab kerül, a krémes tetejét pedig karamellfondant-nal húzzák át. A Bergmann krémes másik titka, hogy mindig frissen készül, akár napjában többször is. Itt este már biztos nem kapunk reggeli krémest.
Megnyílt a Kis Bergmann
Én most a Kis Bergmann nevű helyet teszteltem, ami egyébként csak idén tavasszal nyílt meg. A „nagy” Bergmann mellett mindig működött a kisebb egység is, – tehát hogy érthető legyen, Balatonfüreden két Bergmann cukrászda van, – Bergmann Ernő halála után azonban hivatalosan is kettéváltak, a kisebb helyet Bergmanné Guttmann Gabriella és fia, Nándor vezetik. A cukrászda belseje új pultot és némi ráncfelvarrást kapott, és a logó is átalakult. A kínálatot a hagyományos Bergmann süteményválaszték mellett a saját fejlesztések is kiegészítik.
A legtöbb persze a krémesből fogy, ötösével rendelték az asztaloknál, így mi is kipróbáltuk. A sütemény tökéletes állaga már a képeken is látszik. Én már a csodás főzött krémmel is elégedett lennék, de mint látjátok, itt a krémet kétharmad-egyharmad arányban friss tejszínhab egészíti ki, és a ropogós vajas tésztából is három réteg kerül bele. Habkönnyű, légies, nincs mellékíze, mint sok borzalmas krémesnek.
Isler málnakrémmel és mogyoróval
Ha már ott jártam, kipróbáltam a Kis Bergmann egyik legújabb termékét, a málnakrémes islert. Meg kell mondjam, én az islerrel szemben elfogult vagyok, imádom úgy, ahogy van, de nem vetem meg természetesen az újragondolt változatokat sem. Sőt, tisztában vagyok vele, hogy már a magyar is egy újragondolt változat, hiszen az eredeti isler Bad Ischlben csokikrémes – nekem amúgy a lekvár jobban bejön.
A Kis Bergmannban frissen főzött málnazselével gondolták újra az islert, a külseje pedig tejcsokis-mogyorós bevonatot kapott. Emiatt számomra inkább hasonlított egy mogyorós csokira. A tészta is sokkal ropogósabb, mint amit megszoktunk. Mindenki meg akarta kóstolni, így egy pillanat alatt eltűnt a tányéromról. Ez az isler egy valódi műalkotás – bár nekem étcsokival még egy fokkal jobban esne. Bergmanné Gabriella egyébként, úgy tudom, nagy szerelmese a csokoládékészítésnek – ebben az islerben is ez köszön vissza.
Minden sütemény nagyon finom volt – ha már ott voltunk, teszteltük az összes pogit is. Nagyon kedves hely a Kis Bergmann, őszintén ajánlom, ha éppen a közelben jártok. Emellett a kiszolgálás is csoda kedves, biztosan visszatérünk még krémesezni.
Cím: 8230 Balatonfüred, Zsigmond utca 1.
Ha a tetszett a Bergmann krémes cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!