Szabó Bálint, Óbudavár
Óbudaváron, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén fekvő faluban 2009 óta foglalkozik állattartással és sajtkészítéssel Szabó Bálint és családja. Nagyon odafigyelnek az állatokra, a lehető legjobb körülmények között tartják a kecskéket, kínálatukban friss gomolyák, fehérpenészes- és hosszan érlelt sajtok is megtalálhatók.
Pár éve tehenket is tartanak, ezek tejéből főleg mézzel ízesített, friss joghurtot készítenek. Emellett érdemes kipróbálni az ízesített krémgolyóikat és a kecskesajtkrémet is. Termékük több delikát boltban is megtalálható, például a FÉK ABC-ben Balatonakalin és a Pörcben is Kenesén. Rendelni is tudtok tőlük, akár Budapestre is.
Szamarasház, Berhida
A Szamarasház egy családi gazdaság Berhidán, tehéntejből készítenek sajtot és tejterméket. 7 tehenük van, és napi szinten dolgozzák fel a tejüket. Főleg friss és 3–5 hónapos, érlelt sajtokat készítenek, kisebb arányban pedig tejtermékeket. Kivétel nélkül minden házilag, nagyüzemi technológia nélkül készül. A 100 éves pincékben penésszel érlelik a sajtokat. A sajtkészítés melléktermékeként keletkező savón mangalicadisznókat hizlalnak, évente hatot-nyolcat, melyekből füstölt kolbász, szalonna és sonka készül, természetesen ez is mind saját termék.
Berhidai műhelyük hétfő, szerda és péntek délelőtt látogatható, szombatonként pedig a baltonalmádi piacon találjátok meg őket.
Korosajt Műhely
Korosa András sajtműhelye több szempontból is különleges, leginkább azért, mert Andrásnak saját, Jersey fajtájú tehenei vannak, és sajtjaihoz csak ezeknek a tejét használja. A Jersey teje igen zsíros, ezért különösen alkalmas sajtkészítésre. Jelenleg harminc tehene van, mindegyiket egyenként ismeri, és nála minden tehén családtag, akire boldog nyugdíjas évek várnak. A teheneket saját maga feji, a napi 120 liter tejből nagyjából 15 kiló sajtot készítenek párjával, Petrával együtt. Minden évben megrendezik a Korosajt Fesztivált, amit nem érdemes kihagyni, idén is várnak mindenkit az augusztus 20-i hétvégén.
A gyerekek számára egész nyáron tartanak táborokat, ahol mindenki elkészítheti a saját sajtját. Idei újításuk a saját maguk által készített Glamping, a kertjük végében, a két csacsi, Károly és Kamilla, valamint a törpemalacok és a nyuszik között egy fantasztikus sátorban aludhattok. A szálláshoz friss sajt is jár természetesen.
Ivácson családi gazdaság
Veszprémben található az Ivácson Családi Gazdaság boltja, amit szintén érdemes felkeresni. A tej előállításakor az ökotermelés szemléletmódját követik, a teheneiket Veszprém közelében legeltetik. Érlelt és krémsajtokat, joghurtokat, valamint ordát is készítenek.
A sajtokat és házi kencét külön kérésre előre összekészített dobozba csomagolják, és csak érte kell menni a műhelybe. Ezek igen jól jönnek például egy szuper kiránduláshoz vagy piknikhez.
Bácshegyi sajtműhely
Pettenkoffer Viktória nevét nagyjából minden sajtrajongó és sajtkészítő ismeri. A család Budapestről költözött a Bács-hegyre, első kecskéjüket még csak a tej miatt vásárolták, aztán a tejből sajt készült, majd sajtműhely született. A fő profil náluk is a kecske, és ennek különféle ízesített változata, nagyon finom a camembert sajtjuk, és messze földön híres a kecske-mozzarella.
Családjával készítenek többek között kakukkfüves és levendulás sajtokat, ordát és kecskejoghurtot, amelyet vasárnap délelőttönként a káptalantóti termelői piacon vásárolhattok meg.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Kiemelt kép: Óbudavári sajtok/Facebook