3 vietnámi étterem, ahol nagyon gyorsan kapsz különleges kaját
Persze a vietnámi konyha hihetetlenül sokszínű: míg északon a kínai ételek, addig délen már inkább a színesebb trópusi és tengeri fogások, valamint az indiai ízvilág jellemzik. Mindemellett azonban ne feledkezzünk el róla, hogy Vietnám francia gyarmat volt, így némely régiót jellemeznek a francia ételek is. Ez főleg a péksüteményekben és a kávézási szokásokban figyelhető meg, ez a kettő ugyanis eredetileg nem jellemző az ázsiai konyhára.
Számomra egyébként a végső érv a vietnámi konyha mellett, hogy a többi ázsiai konyhával ellentétben ez nem csíp (vagy sokkal kevésbé), ezért is áll olyan közel a szívemhez. Na meg a sok zöldfűszer miatt, ami szintén a vietnámi konyha sajátja. A pár éve gombamód szaporodó pho levesezők is hozzájárultak a vietnámi konyha divatossá válásához – mondjuk, én ennek pont nem vagyok nagy rajongója, így most másik éttermeket ajánlok.
KOI Restaurant
Ez a legújabb felfedezésem. Bár a rendkívül színes sushikínálat miatt sokan japán helyként tartják számon a KOI-t, ők inkább vietnáminak mondják magukat. A KOI, mint számomra a legtöbb vietnámi étterem, a tökéletes comfort foodot kínálja: gyorsan lehet iszonyú finomat enni. Ettől függetlenül a hely ennél jóval több, olyan különleges ételeket kínálnak, ami nem tudom, hogy bárhol máshol elérhető-e Budapesten.
Erre említek is néhány példát: citromfüves kecskesaláta, banánvirágos marhasaláta, tengeri csigás tojásragu vagy éppen angolna tofuval és zöld banánnal. A hely viszonylag új, tavaly nyílt a Visegrádi utcában, rendkívül barátságos, és a személyzet is kedves. Nagyon ajánlom a helyet különleges vacsorákra is.
De mint említettem, én a comfort food miatt szeretem a KOI-t, nagyon jó hozzájuk nemcsak vacsira, hanem egy gyors ebédre is betérni. Sokkal szélesebb a kínálat, mint egy hagyományos pho levesezőben, de nem kell kétségbe esniük a levesrajongóknak sem: kifejezetten jól művelik a műfajt, és nemcsak pho leves kapható náluk, hanem a fúziós ázsiai konyha nevében udon tészta és Tom Yum leves is.
Nekem nagy kedvencem a pirított rizstészta, így itt is ezt szoktam kérni, amit viszont a legjobban ajánlok a KOI-ban, az a tavaszi tekercs. Teljesen saját recept alapján készül, jól megtömött, ropogós bundába töltött tekercsek, a házi szósszal nagyon szuper! De hogy a vietnámi konyha előtt is áldozzak, kikértem a múltkor egy mangós ráksalátát is. Finom volt, de azért ez nem mérhető a QUÍ-hez, szerintem ott a legjobb a mangósaláta a városban (kerül rá kesudió és sok lime is), mindenképpen próbáljátok ki!
Cím: 1132 Budapest, Visegrádi utca 14.
QUÍ
Egy fordulattal akkor rá is kanyarodunk a QUÍ-re, ez egy kicsit más kategória, mint a KOI, hiszen picit szélesebbre kell nyitni a pénztárcát, de egyszer-egyszer megéri. A QUÍ-ben az említett saláta mellett minden más salátát is ajánlok, annyira friss és gazdag ízű mindegyik, hogy csak azzal ki lehet tölteni egy vacsorát. A legnagyobb sláger talán a Nam Tok bélszínsaláta és a pomelo saláta.
Ez sem tisztán vietnámi étterem, hiszen elég nagy teret kapnak a thai ételek is (pad thai rajongók, figyelem!), de a hely például kifejezetten egy vietnámi kolostor belső terét idézi. Ahogy az említett saláták is inkább a friss vietnámi fogások felé tekintenek. Már csak egy dizájnszemlére is érdemes az étterembe betérni. Hiszen minden berendezési tárgy eredeti, több száz éves vietnámi kerámiák, darabok is vannak közöttük.
Én annyira imádom a vietnámi és thai klasszikusokat, hogy sokszor nehezemre esik túltekinteni ezeken. Ha pirított rizst látok, egyszerűen kirendelem, nem tehetek róla. De hangsúlyozom, hogy a QUÍ-ben nagy kedvencem a sárga curry is. Főleg a már említett okokból kifolyólag: az íze friss, üdítő, de nem túl csípős. A legnagyobb sláger azonban a tempura, ami hiába van sok ázsiai étteremben, itt olyan ritkaságokkal fogsz találkozni, mint a lótusz vagy a lila perilla. (Persze a kevésbé kísérletező kedvűek az édesburgonyát is kérhetik.) A tempura amúgy a szokásos módon készül. Vagyis miután megforgatták a zöldségeket a jéghideg vízzel összekevert rizslisztes keverékben, azonnal forró olajba dobják.
Cím: 1051 Budapest, Arany János utca 13.
Vin.Vin City
Furcsának tűnhet elsőre, hogy egy kvázi gyorséttermet ajánlok nektek, de nekem a Vin.Vinben eddig csak jó élményeim voltak. A vietnámi gyorsétterem esetében nagyon jó pont, hogy figyeltek a belsőre és az otthonosságra, így nem a szokásos steril környezetben, műanyag asztalok mellett kell elfogyasztani az ebédet. Az ételek kifejezetten tartalmasak, finomak, bonyolultabb alapanyagokat is használnak, és a minőségben sem találtam kifogást. Bátran kérem ki mindig a rákos nyári tekercset is, és egyébként náluk is van sushi.
Az ételeket vietnámi szakácsok készítik, és a tulajdonosok is barátságosak. Amit különösen imádok, hogy a pho levest háromféle méretben is lehet kérni, ez a mini, a közepes és a nagy. Amiért mindig megéri hozzájuk menni, az a napi menü, amiből van egy olcsóbb változat 2150 Ft-ért, és egy drágább, ami 2750 Ft. Utóbbi menü mindig tartalmaz egy levest, egy tavaszi tekercset és még valamilyen húsos főételt. Vin.Vin City étteremből három van a városban, egy a Váci, egy a Bécsi, egy pedig a Bartók Béla úton, én az utóbbiban szoktam enni.
Cím: 1114 Budapest, Bartók Béla út 4.
Ha tetszett a vietnámi éttermekről szóló cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!