Gluténmentes
Hozzávalók
A csorbához
- 1 kg velős csont
- ½ db zellergumó (600 g/db)
- 2 szál sárgarépa (200 g/szál)
- 1 szál petrezselyemgyökér (100 g/szál)
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- só
- 3 ek tárkonyecet
- 4 db babérlevél
- 1 ek egész fekete bors
- kb. 3 l víz
- 1 kg forrázott, csíkozott pacal
- 150 g zsíros tejföl
- 2 db tojássárgája
A frissítéshez
- 2 ek tárkonyecet
- 1 tk kristálycukor
- 1 csokor petrezselyem
- 3 gerezd fokhagyma
A tálaláshoz
- friss kenyér
Pacalcsorba
Hozzávalók
A csorbához
- 1 kg velős csont
- ½ db zellergumó (600 g/db)
- 2 szál sárgarépa (200 g/szál)
- 1 szál petrezselyemgyökér (100 g/szál)
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- só
- 3 ek tárkonyecet
- 4 db babérlevél
- 1 ek egész fekete bors
- kb. 3 l víz
- 1 kg forrázott, csíkozott pacal
- 150 g zsíros tejföl
- 2 db tojássárgája
A frissítéshez
- 2 ek tárkonyecet
- 1 tk kristálycukor
- 1 csokor petrezselyem
- 3 gerezd fokhagyma
A tálaláshoz
- friss kenyér
A velős csontokat egy mélyebb, sütőpapírral borított tepsibe állítjuk, majd 200 fokon 30 percig sütjük.
Közben a zöldségek háromnegyedét megtisztítjuk és 6-8 cm-es darabokra vágjuk, a vöröshagymát elfelezzük, majd 1 ek sóval és a tárkonyecettel egy magas fazékba tesszük. A babérlevelet és az egész borsot egy teatojásba töltjük vagy gézbe kötjük, és ezt is a fazékba dobjuk. Beletesszük a megsült csontot, és ráöntjük a csontból kisült szaftot is. Felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd közepes lángon egy órán át főzzük.
Ezután mehet bele a pacal, és alacsony lángon épp csak pötyögtetve, további 4 órán át főzzük. Itt fontos megjegyezni, hogy ez az idő az előfőzés mértékétől függ, a lényeg, hogy a pacal megpuhuljon.
Ezután a levet átszűrjük, a csontot odaadjuk a farkaskutyáknak, a velőt megesszük pirítós mellé, a pacalt félretesszük, a zöldségeket pedig összezúzzuk a leszűrt lében egy botmixerrel.
A pacalt visszatesszük, a maradék nyers zöldséget pedig pacalméretű hasábokra vágjuk, és kb. 10 perc alatt készre főzzük a levesben.
Ezután még közepes lángon tartva behabarjuk a levest, mégpedig tejföllel és tojássárgájával. Mindenképpen hőkiegyenlítést alkalmazva keverjük a levesbe, és a lángot el is zárjuk alatta.
A végén ízesítjük még egy kevés tárkonyecettel és cukorral. Frissítünk az ízén aprított petrezselyemmel, zúzott fokhagymával, és friss kenyérrel tálaljuk.
- Elkészítési idő: 6 óra
Ha tetszett a pacalcsorba receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!