Hirdetés
Karácsonyi menü

Hozzávalók

Hozzávalók
1
kb. 20 cm-es őzgerinc formához
+

A süteményhez

400 g sült sütőtök (egy 1,5-2 kg-os sütőtök felének a kikapart belseje)
250 g liszt
1 csomag sütőpor
1 tk őrölt fahéj
1 mk őrült gyömbér
1 mk őrölt szegfűszeg
1 mk őrölt szegfűbors (ha van)
1 mk kínai ötfűszer keverék
1 mk őrölt szerecsendió
1 mk só
200 g barna cukor
2 db tojás
50 g mazsola apróra vágva
120 ml olaj

A szószhoz

100 g étcsoki
1 ek juharszirup
100 g habtejszín
1 db narancs

A ropogóshoz

50 g hántolt tökmag
20 g hántolt napraforgómag
50 g barna cukor
25 g vaj
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Megúszós csodasüti: sütőtökös loaf

Ez a desszert bizony amennyire nem bonyolult, annyira tud szuperül működni az ünnepi asztalon, szóval készítsétek el ti is bátran!
Kipróbáltam, jóóó lett!
7
Hirdetés

Hozzávalók

Hozzávalók
1
kb. 20 cm-es őzgerinc formához
+

A süteményhez

400 g sült sütőtök (egy 1,5-2 kg-os sütőtök felének a kikapart belseje)
250 g liszt
1 csomag sütőpor
1 tk őrölt fahéj
1 mk őrült gyömbér
1 mk őrölt szegfűszeg
1 mk őrölt szegfűbors (ha van)
1 mk kínai ötfűszer keverék
1 mk őrölt szerecsendió
1 mk só
200 g barna cukor
2 db tojás
50 g mazsola apróra vágva
120 ml olaj

A szószhoz

100 g étcsoki
1 ek juharszirup
100 g habtejszín
1 db narancs

A ropogóshoz

50 g hántolt tökmag
20 g hántolt napraforgómag
50 g barna cukor
25 g vaj
Bevásárlólistához adom

A sütőtököt félbevágjuk, kimagozzuk és egy sütőpapíros tepsire ültetjük. 200 fokra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt puhára sütjük, majd 400 grammot kikanalazunk belőle. A tésztához a lisztet összekeverjük a sütőporral, és a fűszerekkel, majd beledolgozzuk a sütőtökpürét. A mazsolát egy éles késsel még egy kicsit apróbbra vágjuk, majd a keverékhez adjuk. Mehet bele a barna cukor és a tojás. Újra jól elkeverjük, majd vékony sugárban beleöntjük az olajat. Ha szép homogén a massza, sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába (vagy őzgerincformába) öntjük, majd 170 fokra előmelegített sütőben 1 órán át sütjük. Ha nagyon barnulna, alufóliával letakarjuk. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.

Amíg sül, elkészítjük a ropogóst. A magvakat száraz serpenyőben intenzív lángon lepirítjuk, majd meghintjük barna cukorral, és a vajjal is összeforgatjuk. Óvatosan, hogy ne égjen meg, kavargatjuk, ha a cukor felolvadt, és nagyjából egybeolvadtak, egy sütőpapíron kihűtjük.

A szószhoz tejszínt melegítünk, beletördeljük a csokoládét, addig kevergetjük, míg fel nem olvad, majd beleöntjük a juharszirupot, végül egy narancs héját belereszeljük, és a felének a levét is belefacsarjuk. A megsült, de kihűlt sütőtökös loaf tetejére locsoljuk a csokiszószt és rátördeljük a karamellizált magvas ropogóst.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások