Hirdetés

Zseniális borok és magyaros ételek 4 generáción át

Áfonyaszörp

Ha kell egy jó alkoholmentes frissítő a hétvégi grillezéshez - megtaláltátok!
Hirdetés

Zseniális borok és magyaros ételek 4 generáción át

Amellett, hogy Badacsonyba már csak a táj szépségéért is érdemes ellátogatni, a Balaton-parttól nem messze van egy étterem, ami már önmagában megéri az utat. Fantasztikus magyar klasszikusok modern csavarral, és a környék egyik legkedvesebb vendéglátóhelye, a Borbarátok.
Hirdetés

A Badacsony szívében fekvő éttermet még évekkel ezelőtt fedeztem fel, mikor apukám szülinapja alkalmából bortúrára érkeztünk. A Borbarátokhoz tartozó Fata pincészet meglátogatása is szerepelt a listánkon, így, mivel épp ebédidőben jöttünk, úgy gondoltuk, a borkóstoló után eszünk valamit a hatalmas teraszon. Ez „csak” annyira végződött jól, hogy az ebédet követő 24 órában még kétszer tértünk vissza, és ezen alkalmak egyikén sikerült elfogyasztanunk életünk legjobb túrógombócát. Azóta már szinte minden barátomnak ajánlottam őket, és most itt az idő, hogy ti is megismerjétek ezt a szuper helyet!

Maga az étterem kívül-belül a klasszikus vonalat képviseli, de a jó értelemben. Semmi felesleges flanc, csak amennyi ahhoz kell, hogy kellemes, barátságos környezetet teremtsenek. Nekem különösen tetszett, hogy a falakat szinte végig fekete-fehér családi fotók díszítik, amelyekről a Nagy család tagjai mosolyognak ránk. 

A jelenlegi tulajdonos, Nagy István már a negyedik generációt képviseli az étterem életében. A család története a 1900-as évek végére nyúlik vissza, amikor is István dédapja, Fata István Badacsonytomajra költözött. A vendéglő 1989-ben nyitotta meg kapuit, azóta felépült a Borbarátok panzió, az étterem és a pincészet rengeteg fejlődésen ment keresztül, a hozzá tartozó teraszról nem is beszélve. Két dolog azonban nem változott, a bor és a vendéglátás iránti elkötelezettség. 

Az étteremben abszolút magyaros konyhát visznek, amit egy kis modern csavarral tesznek színesebbé. A kifogástalan ételek felszolgálása mellett az egyik legfőbb céljuk, hogy vendégeik a megfelelő borpárosítással teljes gasztronómiai élményt kapjanak. Természetesen, ha valaki mindenáron az egyik fajta húst szeretné egy másik fajta körettel, az is megoldható, de szeretnék, ha a vendégek nyitottan állnának az ételekhez – hovatovább a borokhoz, hiszen olyan szakemberek dolgoznak a menüsoron, akik egy komplett élményt szeretnének átadni. István egyébként hivatalos borgasztronómus, ebből adódóan igen komoly sommelier végzettséggel is rendelkezik, így tényleg senkinek nem lehet kétsége afelől, hogy az étel- és borpárosítások gondosan megtervezettek.

Póréhagyma-krémleves kecskesajtos pirítóssal

Oké-oké, hogy a krémleves az krémes, de itt tutira történik valami extra huncutság, mert ennyire jó textúrájú leves már régen került elém. Már akkor tudtam, hogy végem lesz, mikor megéreztem az illatát, és nem is kellett csalódnom. Az különösen tetszett, hogy bár érkezett hozzá ez az isssteni kecskesajtos pirítós is, a leves mégsem volt „üres”. A legtöbb krémlevest addig turmixolják, míg teljesen homogén állagot kap, esetünkben viszont tele volt zsenge, párolt hagymával, amitől csak még gazdagabb, még teltebb ízt kapott. A tetejét némi extrán ropogós vöröshagyma, bors és szárított fekete olíva díszítette (1650 Ft). 

Fotó: Mudra László

Harcsapaprikás, túrós csusza, mangalicapörc

Szerintem a Balaton környéki magyaros éttermek menüjén 90%-os biztonsággal szerepel harcsapaprikás. Így az ilyen ételek esetében igazi kihívás olyat alkotni, ami valamitől mégis jobb, finomabb lesz. Azt gondolom, nekik sikerült, hiszen nemcsak hogy kizárólag házi készítésű tésztával dolgoznak, de miután összekeverték a túróval, kaporral és a mangalicapörccel, nagyon magas hőmérsékleten, de kevés ideig sütőbe tolják a csuszát. Ettől is kapta meg ezt a kissé feketés színt, mégsem volt égett. Már a tészta önmagában csillagos ötös, ugyanis a mangalicapörc ellenére sem volt túl zsíros vagy túl sós. Természetesen nem hiányozhatott róla némi kapor, ami valamiért baromira megosztja az embereket, pedig szerintem csodálatos fűszer, és a túrós csuszán egyszerűen ott a helye! A hal szintén hibátlan, valósággal szétolvadt a számban, fűszerezése kellemes, nem tolakodó, tökéletes egységet alkottak a tésztával (3780 Ft). 

Fotó: Mudra László

Kolbászos lecsó, tökéletes tanyasi tojással

A lecsó szintén az a sztori, amit ezer helyen kapni, nem is tartozik a világ legbonyolultabb ételei közé, mégis kevés helyen igazán jó. Nekem ezúttal az tetszett baromira, hogy ahelyett, hogy a tojást beleütötték volna az ételbe, buggyantott formában csücsült a kis serpenyőmben, egyszerűen imádtam. A lecsó maga kellemesen pikáns, de nem csípős, így azok is bátran kérjék, akik nem szeretik a tüzes ízeket. Vegák viszont sajnos még kolbász nélkül sem fogyaszthatják, mert a hagymát baconön párolják meg. A kolbászt kicsit sósnak találtuk, viszont az hatalmas pluszpont cserébe, hogy helyi hentes készíti, kifejezetten az étterem számára. Saját fűszerezésű sertéshúst tölt juhbélbe, amit végül helyben sütnek készre. Bár a képen nem annyira jön át, de bőséges adag, amihez természetesen kenyér is jár (gluténmentes is kérhető!), így éhes férfiaknak kifejezetten ajánlom (2680 Ft). 

Fotó: Mudra László

Borbarátok hamburger 

Viszont az, aki tééényleg nagyon éhes, ne is gondolkodjon egy percig sem, hanem vesse rá magát az egyik specialitásuknak számító hamburgerre. A húspogácsa 70% szürke marha és 30% faggyú keverékéből készül, és mint az a képen is látszik, szupppperszaftos. A húspogácsa már önmagában nem kis darab, de ezt még megfejelik egy szintén nem kis méretű, hosszan érlelt, tekeres-völgyi tarka borsos tehénsajttal, amitől a fotósunk valósággal mennybe ment. A szokásos coleslaw-t almával turbózták, majd az egészet konfitált fokhagymával koronázták meg. Ha ezen a ponton nem indult meg a nyálelválasztás, akkor nem tudom, mitől, de aki kicsit is hamburgerrajongónak tartja magát, ezt feltétlenül próbálja ki. Azt viszont sehogy nem értettem, hogy egy ilyen remekbe szabott hamburger mellé mégis hogyan szolgálhatnak fel mirelit sült krumplit. Ez persze fikarcnyit sem csorbított a hamburger ízén, csak méltatlannak éreztem (3850 Ft). 

Fotó: Mudra László

Citromposset

Hatalmas bánatomra az azóta is emlegetett túrógombóchoz korán érkeztünk (de hamarosan ismét étlapon lesz!), desszert nélkül azért mégsem távozhattunk. Mivel egyébként nem vagyok kifejezetten édesszájú, így inkább lemondtam a somlóiról, és a citromos pohárkrémre esett a választásom. Nem is bántam meg, mert egy tökéletes nyári desszertet kaptam, ami a citromnak köszönhetően inkább savanykás, jó ellenpólusa a csokis morzsának (1590 Ft). 

Fotó: Mudra László

A borokról végtelen ódákat tudnék zengeni, úgyhogy csak egyet emelnék ki, mégpedig az olaszrizlingjüket, mert nekem ez ízlett a legjobban. Hihetetlenül friss, zamatos, üde ízjegyeket hordoz, egy igazi nyári csoda (500 Ft/dl). Természetesen fröccsnek is fantasztikus, de én azt gondolom, hogy ezt kár felhúzni szódával. Aki pedig valami különlegességre vágyik, az feltétlenül próbálja ki a badacsonyi ürmöst. Ez egy desszertbor, ennek fényében az íze is édeskés. Én korábban ilyet még nem kóstoltam, és bár nem lesz a kedvencem, a vacsora lezárásaként zseniálisan működött (600 Ft/dl). 

Ahogy az elején is említettem, a Borbarátokat egyszerűen MINDENKINEK ajánlom, akár baráti társasággal, akár nagy családdal, akár a párjával érkezik az ember. Az ételek és borok egyaránt kifogástalanok, a közelben pedig rengeteg meseszép túraútvonal várja, hogy felfedezzétek, a Balatonról nem is beszélve! 

Cím: 8258 Badacsonytomaj, Római út 88. 

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások