Hozzávalók
A mac and cheesehez
- 250 g makaróni tészta
- 60 g vaj
- 2 ek liszt
- 8 dl tej
- 80 g parmezán
- 80 g gouda sajt
- 80 g cheddar sajt
A füstös bbq szószhoz
- 2 dl ketchup
- ½ ek almaecet (vagy sima ecet)
- ½ ek barnacukor
- pár csepp wuszterszósz
- 2 tk füstölt paprika por
- 1 tk fokhagyma granulátum
- Só, bors
A panírozáshoz
- Olaj a sütéshez
- Liszt
- Tojás
- Morzsa
Az összeszereléshez
- 120 g darált marhahús
- 1 - 2 szelet bacon
- 1 szelet paradicsom
- Salátalevél
- Lilahagyma
Mac and cheese burger
Hozzávalók
A mac and cheesehez
- 250 g makaróni tészta
- 60 g vaj
- 2 ek liszt
- 8 dl tej
- 80 g parmezán
- 80 g gouda sajt
- 80 g cheddar sajt
A füstös bbq szószhoz
- 2 dl ketchup
- ½ ek almaecet (vagy sima ecet)
- ½ ek barnacukor
- pár csepp wuszterszósz
- 2 tk füstölt paprika por
- 1 tk fokhagyma granulátum
- Só, bors
A panírozáshoz
- Olaj a sütéshez
- Liszt
- Tojás
- Morzsa
Az összeszereléshez
- 120 g darált marhahús
- 1 - 2 szelet bacon
- 1 szelet paradicsom
- Salátalevél
- Lilahagyma
mac and cheese
Előszöris a mac and cheese alapot készítjük el. A tésztát elkezdjük kifőzni forró, sós vízben, közben összedobjuk a mártást. A vajat megolvasztjuk egy lábosban, majd rákanalazzuk a lisztet, amit elkeverünk benne, majd elkezdjük részletekben hozzáadagolni a tejet. Ha a mártás az összes tejet felvette sózzuk, borsozzuk és szerecsendióval ízesítjük. Lereszeljük a sajtokat és ezeket is elkeverjük a mártásban, amíg szépen bele nem olvadnak és homogén állagú, lávaként hömpölygő sajtmártást nem kapunk. Két út áll előttünk: vagy elégedetten bepuszilunk egy fantasztikus mac and cheese-t, vagy bátrak vagyunk és haladunk tovább a mac and cheese burger felé.
Az utóbbi opció esetében a kifőtt tésztát leszűrjük és egy tálba tesszük, majd ráöntjük a sajtmártást. Az egészet összeforgatjuk és alaposan kihűtve (legjobb ha egy egész éjszakát a hűtőben figyel) folytathatjuk vele a munkát. Az ebben az állapotában nem túl gusztusos tésztához hozzáütjük az egész tojást, majd jól összeforgatjuk az egészet. Kézzel, vagy ha tökéletes látványra törekszünk – egy pogácsaszaggató segítségével megformázzuk belőle a buci alját s tetejét. Figyelem: előfordulhat, hogy az így megformázott, majd bepanírozott burger buci nem fogja bírni a rá váró terhelést, azaz a forró olajat. Ha féltek ettől, akkor ebben az esetben érdemes a megformázott bucit bedobni egy kicsit a mélyhűtőbe, hogy jobban összeálljon, még véletlenül se dobja szét magát.
bbq szósz
Még mielőtt a bucit és a húst kisütnénk, összedobunk egy füstös bbq szószt. Ehhez a ketchupot egy lábasba nyomjuk, majd hozzáadjuk a worchestert, az ecetet, a barnacukrot, a füstöltpaprikát, a fokhagymagranulátumot, majd sózzuk, borsozzuk és összerottyantjuk.
A húsok
A húspogácsát megformázzuk, mindkét felét sózva-borsozva egy forró serpenyőben mediumra sütjük, mellette pedig lepirítunk egy szelet bacont is. A húst és a bacont félretesszük pihengetni,
Összeszerelés
Ha kész vagyunk a szósszal, kisütöttük a húst és a bacont, a lehűtött mac and cheese bucit a klasszikus tanítás szerint panírozzuk. Majd kb 180 fokos olajba tesszük, ahol addig sütjük, míg nem szép, aranybarna külsőt nem kap. Lecsepegtetjük egy itatóspapíron, majd összerakjuk a burgert.
Ez volt a mac and cheese burger – ha ismertek ennél még betegebb burgert, akkor ne fogjátok vissza magatokat és írjátok meg nekünk Facebookon!