Hozzávalók
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál petrezselyemgyökér
- 60 g sertészsír
- 2 fej hagyma
- 3 - 4 gerezd fokhagyma
- néhány szál újhagyma
- 1 tk kömény
- 2 tk pirospaprika
- 2 db babérlevél
- szerecsendió
- 1 tk szárított lestyán
- 2 l sonkafőző lé
- 500 g a sonkából
- 2 db krumpli
- 2 ek tejföl
- 1 ek liszt
- 1 tk mustár
- 1 ek tejszínes torma
- 5 - 6 db tojás
Hozzávalók
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál petrezselyemgyökér
- 60 g sertészsír
- 2 fej hagyma
- 3 - 4 gerezd fokhagyma
- néhány szál újhagyma
- 1 tk kömény
- 2 tk pirospaprika
- 2 db babérlevél
- szerecsendió
- 1 tk szárított lestyán
- 2 l sonkafőző lé
- 500 g a sonkából
- 2 db krumpli
- 2 ek tejföl
- 1 ek liszt
- 1 tk mustár
- 1 ek tejszínes torma
- 5 - 6 db tojás
A sonkaleves elkészítésének első és legfontosabb pontja, hogy a húsvétra főzött sonka levét megmentjük, és a benne főtt sonkából 500 grammot félreteszünk. 🙂
A leveshez először egy nagyobb fazékban elkezdjük pirítani a megtisztított, karikára vágott répát és petrezselyemgyökeret. Hozzáadjuk a zsírt, a meghámozott, finomra vágott hagymát, az összezúzott fokhagymát, és erősen lepirítjuk, illetve mehet még bele egy kevés az újhagyma fehér részéből.
Jöhetnek szép sorban a fűszerek: köménnyel, pirospaprikával, babérlevéllel, szerecsendióval és lestyánnal ízesítjük, majd felöntjük a sonkafőző lével, és beletesszük a megtisztított, felkockázott krumplit és szintén kockákra vágott sonkát is.
Amikor a krumpli puhára főtt, habarást készítünk, amihez a tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel, a mustárral és a tormával, majd hőkiegyenlítéssel az ételhez adjuk. Kiforraljuk 2-3 perc alatt, majd óvatosan beleütjük a tojásokat, és kb. 10 percig, szigorúan keverés nélkül tovább főzzük. Az újhagyma felkarikázott zöld részével megszórva tálaljuk.
Ha tetszett a húsvéti sonkaleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!