Hirdetés

Miért a pizza a világ egyik leghíresebb étele?

Grillezett csirke-bruschetta

Felér egy komplett vacsival

Almás-juharszirupos BBQ csirkeszárnyak

Ezzel a fűszerkeverékkel egy BBQ szószt főzni gyerekjáték
Hirdetés

Miért a pizza a világ egyik leghíresebb étele?

Hirdetés
A Street Kitchen podcast harmadik adásának témája a pizza, ami a világ egyik legnépszerűbb étele. Talán nincs még egy étel, amiből olyan sokat fogyasztanánk, mint a pizzából. Több nemzet is magáénak mondja, minden országban megvan a helyi megfelelője, de azért lelkünk mélyén mindannyian tudjuk, hogy a pizza egyértelműen olasz. A podcastokat keressétek SoundCloud, Spotify és Apple Podcast lejátszóitokon!
Hirdetés

Most is két vendéget hívtunk a stúdióba, egyrészt Vidó Nórit, aki Budapest első nápolyi stílusú pizzériáját, az IGEN-t nyitotta pár évvel ezelőtt a Madách téren. Azóta már egy jóval nagyobb helyre költöztek, és a nápolyi eredetiség minősítést is megszerezték, elsőként és egyedüliként az országban. 

A másik vendégünk pedig Szabadfi Szabolcs pék volt, akinek a kenyér mellett a pizza a másik nagy szerelme. Bár, mint hangsúlyozta, nem annyira a nápolyi fajtáért van oda, az ő kattanása az úgynevezett gourmet pizza, amire jóval több feltét kerül, mint nápolyi társára. Szabolcs egyébként elmondta, hogy a nápolyi pizza éppen az egyszerűsége, természetessége és a gyorsasága miatt lett ilyen népszerű étel.

Vidó Nóri azt mesélte, számára az elejétől kezdve fontos volt, hogy az IGEN megkapja az AVPN minősítést (erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.) Az AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana) arra jött létre, hogy az igazi nápolyi pizza hagyományait védje, és aki átmegy ezen a szűrőn, az elmondhatja magáról, hogy pont azt a hagyományos pizzát csinálja, amit a legnagyobb mesterek pontokba szedtek.

A pontos előírás tartalmazza a tészta készítését, aminek csak meghatározott alapanyagai lehetnek, ahogyan a feltétnek is. Szigorúan csak eredetvédett paradicsomot és sajtot lehet a tetejére tenni. A sütéshez tipikus fatüzelésű nápolyi kemencét kell használni, amit akár 480 fokra is fel lehet fűteni, ebben a pizza 60-90 másodperc alatt megsül. Ezenkívül még rengeteg szabálynak kell megfelelni a minősítéshez, ezeknek a nehézségeit és szépségeit Vidó Nóri mind elmondta.

Szabadfi Szabolcs rendszeresen jár pizza-világbajnokságokra, mert szeretné tökéletesíteni a pizzasütési technikáját. Ezeken a versenyeken rendre jó helyezéseket ér el, sokat tanul a többi pizzaiolótól (Olaszországban csak az erre kiképzett pizzaiolók süthetik a pizzát), miközben követni tudja a világban kialakuló pizzadivatokat. A legutóbbi versenyen például még fahéjas csirkeszárnyas pizzát is látott, de volt, aki egy hatalmas homárt tett a pizza tetejére. Persze a legnagyobb trend nem ez, hanem a vegetáriánus és gluténmentes pizzák előretörése. Utóbbiakból is van már nagyon finom. 

Mindenképpen nyomjatok tehát a lejátszás gombra, mert Nóri és Szabi rengeteget mesél Olaszországról, a pizzasütés és a vendéglátás nehézségeiről és szépségeiről, az alapanyagokról, az élesztő és a kovász közötti különbségről. Kiderül az is, hogy szeretik enni az olaszok a pizzát, és miért olyan népszerű a virslis pizza.

Hallgassatok minket Apple podcasttel és Spotify-on is!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?