Hirdetés
Green Kitchen

A nyár sztárja, a Zenthe Ferenc-szelet

Hirdetés

A nyár sztárja, a Zenthe Ferenc-szelet

Hirdetés
A G&D Kézműves Cukrászda és Pékségről már én is írtam nektek, hiszen az egyik kedvenc helyem mostanában a Balaton környékén. Múltkor náluk járva akadt meg a szemem egy érdekes süteményen, ami Zenthe Ferenc-szelet névre hallgat. Nem egy szokványos elnevezés, az biztos. Aztán beszélgettem egy kicsit a sütemény kitalálójával és atyjával, Szó Gellért cukrásszal, és minden világos lett.
Hirdetés

Bármilyen hihetetlen, de Zenthe Ferenc éppen száz éve született Salgótarjánban, illetve annak Salgóbánya nevű részén. És 14 éve, 2006-ban halt meg, ami legalább annyira hihetetlennek tűnik. Mindenki emlékszik rá legalább a Tenkes kapitánya című filmből, illetve legtöbbünknek beugrik a Szomszédok című sorozatban taxinak használt piros Zsigulija is. Kerek születési évfordulója kapcsán a Salgótarján több eseménnyel is emlékszik rá, illetve szerették volna, ha egy torta is születik a színész tiszteletére. 

Fotó: G&D Kézműves Pékség és cukrászda/Facebook

Mivel a G&D Kézműves Cukrászda salgótarjáni – és egyébként is az egyik legjobb cukrászda, akik az ország tortája versenyt is megnyerték már kétszer –, logikusnak tűnt, hogy őket kérik fel a sütemény megalkotására. 

Kutatómunka után

Szó Gellért cukrász nagyon komolyan vette a feladatot, igyekezett olyan sütit alkotni, ami valóban utal Zenthe Ferenc származására és a palóc ízekre. Eleve minden süteményüket megelőzi egy kutatómunka, de itt még az eddigieknél is alaposabban utánanéztek mindennek.

Fotó: Mudra László

A torta egyik fő összetevője a szilvalekvár, ami egy nagyon jellegzetesen palóc étel – hiszen a beszterci szilva szereti a kissé hűvösebb, magasabban fekvő területek éghajlatát. A Zenthe Ferenc-szelet másik összetevője pedig a mák, több okból kifolyólag is. Egyrészt Zenthe Ferenc is nagyon szerette, másrészt éppen a születésének évében, 1920-ban nyilvánították a mákot gyógynövénnyé. 

A Zenthe Ferenc szelet, fotó: G&D Kézműves Pékség és Cukrászda

„Az ízvilágában szerettük volna megjeleníteni a palócok életében fontos helyet elfoglaló szilvát és az akkoriban minden kis kertben termesztett mákot, ami ma már gyógynövényként is fontos élelmiszer. Így alkot harmóniát a mákos piskóta, a szilvakrém, a madártej alapú mákos mousse és a vajas morzsa” – mondta el kérdésünkre Szó Gellért. 

Cukrászdáikban – köztük a balatonkeneseiben is – folyamatosan kapható szeletben, illetve rendelhető tortában is! Egy szelet ára 950 Ft. Én már kóstoltam, és a cukrászda többi süteményéhez hasonlóan ez is nagyon bejött! A cukrászdáról pedig itt olvashattok bővebben!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások