A gyakori gyomorégés az evéstől is elveheti a kedved. Tudatos táplálkozással viszont javíthatsz a tüneteiden. Sőt, még egy jó hírünk van: érzékeny gyomorral igenis lehet nagyon finomakat enni!
Zöld és gyomorbarát
Ha gyakran talál be nálad a gyomorégés, az alacsony zsír- és cukortartalmú zöldségek szuper lehetőséget jelentenek számodra. Próbálkozz például olyan zöld termésekkel, mint a zöldbab, a brokkoli, a spárga vagy az uborka. Az zöldségekre kattintva keresgélhetsz, hogy egy-egy hozzávalóból milyen finomságot készíthetsz. A triplán zöld krémlevesünk például nemcsak finom, de a gyomrodat is kímélheti.
Reggeli, ami nem ver gyomron
A reggelik nagy sztárja szintén a gyomrod barátja lehet. A zabpehely kiváló rostforrás, a rostban gazdag étrend pedig összefügghet a savas reflux alacsonyabb kockázatával a Hopkins Medicine portál szerint. Itt válogathatsz remek zabpelyhes receptek közt, a házi granola és a meggyes-kókuszos zabkása nemcsak kedvedre, hanem gyomrodra való is lehet. A kuszkusz és a teljes kiőrlésű rizs szintén remek rostforrások.
Gyomorégés ellen a földből
A gyökérzöldségek is gyomorkímélő élelmiszerek. Ha inkább ezeket preferálják az ízlelőbimbóid, próbálkozz például édesburgonyával, sárgarépával és céklával. Az édesburgonya-püré vagy az almás-répás energiagolyó receptje könnyen felkeltheti az érdeklődésed.
Lúgosan nincs gyomorégés
A savas élelmiszerek nagyobb valószínűséggel okoznak refluxot. A magasabb pH-val rendelkező, lúgos ételek viszont segíthetnek ellensúlyozni az erős gyomorsavat. Ilyen kaja lehet többek között a dinnye, a banán, a karfiol és a különböző diófélék. Egy egyszerű karfiolleves például biztosan ismét kedvet csinál az evéshez!
Az egyik legjobb emésztést segítő alapanyag
A gyömbér az egyik legjobb emésztést segítő étel. A másik előnye, hogy sokféleképpen felhasználhatod: készíthetsz belőle teát, hozzáadhatod a turmixodhoz, de az ételeidet is ízesítheted vele. Ha kipróbálnál valamilyen gyömbéres kaját, itt tudsz keresgélni. A fitt gyömbéres kekszünk pedig akkor is telitalálat, ha épp számolod a kalóriákat.
Bűnős kaják, amik gyomorégést okoznak
Léteznek ugyanakkor olyan állandó bűnös ételek is, amelyeket jobb kerülnöd gyenge gyomorral. Ide sorolhatók a különböző sült és gyorséttermi kaják, a pizza, a sajt, a chips és egyéb feldolgozott rágcsálnivalók, a chili, a bors, illetve a zsíros húsok, köztük a szalonna és a kolbász. Ezek mellett a paradicsom alapú szószok, a fokhagyma, a hagyma, a csoki, a citrusfélék, a borsmenta és a szénsavas italok is összefüggésbe hozhatók a gyomorégéssel és a sok savval.
Ha nem tudod teljesen kiiktatni ezeket az élelmiszereket az étkezésekből, próbálj mértékletes maradni és ne késő este, lefekvés előtt lakmározz be belőlük.
Jobb orvoshoz fordulni
Fontos tudnod azt is, hogy egyes élelmiszerek csak segíthetnek az állapotodon, meggyógyítani nem tudnak. A másik pedig, hogy minden étkezésnél vedd figyelembe a saját tapasztalataidat is. Amennyiben pedig hosszabb ideje vannak tüneteid, esetleg nagyon kellemetlenek, mindenképp keress fel egy orvost!
Víz, víz, víz
A folyadék szintén segíthet elűzni a gyomorgondokat, és a sok vizet tartalmazó ételek is képesek lehetnek gyengíteni a sok gyomorsavat. Ilyen a már említett dinnye és uborka. Itt és itt pedig kaphatsz némi kisokost a folyadékpótlásról.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!