Hozzávalók
A salsa guacamoléhoz
- 400 g konzerv darabolt paradicsom
- 3 fej hagyma (kb. 350 g)
- 4 - 6 gerezd fokhagyma
- 6 - 8 karika savanyú jalapeno
- 1 db citrom leve
- 1 tk só
- 1 tk durvára őrölt bors
- 1 tk porcukor
- 1 csokor koriander
- 3 - 4 db avokádó
A raguhoz
- 600 g sertésszűz
- 4 ek olaj
- chipotle chili ízlés szerint
- 1 ek paradicsompüré
- 2 ½ tk őrölt fűszerkömény
- 1 mk őrölt római kömény
- 2 ½ tk pirospaprika
- 1 tk fokhagymapor
- 2 ½ tk durvára őrölt bors
- 1 tk őrölt koriander
- só
- 1 fej hagyma (kb. 140 g)
- 1 ½ tk keményítő
A rizshez
- 1 l víz
- 1 tk só
- 2 ek olaj
- 500 g rizs
- 5 csokor petrezselyem
Az összerakáshoz
- 200 g vörös cheddar (reszelve)
- 1 fej jégsaláta
- 400 g konzerv vörös bab
- 6 db tortilla (búzalisztből készült)
- 6 ek tejföl
Hozzávalók
A salsa guacamoléhoz
- 400 g konzerv darabolt paradicsom
- 3 fej hagyma (kb. 350 g)
- 4 - 6 gerezd fokhagyma
- 6 - 8 karika savanyú jalapeno
- 1 db citrom leve
- 1 tk só
- 1 tk durvára őrölt bors
- 1 tk porcukor
- 1 csokor koriander
- 3 - 4 db avokádó
A raguhoz
- 600 g sertésszűz
- 4 ek olaj
- chipotle chili ízlés szerint
- 1 ek paradicsompüré
- 2 ½ tk őrölt fűszerkömény
- 1 mk őrölt római kömény
- 2 ½ tk pirospaprika
- 1 tk fokhagymapor
- 2 ½ tk durvára őrölt bors
- 1 tk őrölt koriander
- só
- 1 fej hagyma (kb. 140 g)
- 1 ½ tk keményítő
A rizshez
- 1 l víz
- 1 tk só
- 2 ek olaj
- 500 g rizs
- 5 csokor petrezselyem
Az összerakáshoz
- 200 g vörös cheddar (reszelve)
- 1 fej jégsaláta
- 400 g konzerv vörös bab
- 6 db tortilla (búzalisztből készült)
- 6 ek tejföl
A burrito elkészítéséhez először a salsát keverjük be. A konzerv paradicsomhoz adjuk a finomra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát és az apró kockákra vágott jalapenót. Belefacsarjuk a citrom levét, beletesszük a sót, a borsot, a cukrot és a koriandert is úgy, hogy a szárát finomra, a levelét pedig durvára vágjuk. Ezután mehet bele a vékonyan felcikkezett, majd felkockázott avokádó, alaposan összekeverjük, és felhasználásig hűtőbe tesszük.
A sertésszűzről levágjuk a zsíros, inas részeket, majd hosszában 3 részre vágjuk, és vékonyan felcsíkozzuk. Hozzáadjuk az olajat, elkeverjük, majd lehetőleg fűszermalomból beledaráljuk az ízlés szerinti mennyiségű chipotle chilit. A paradicsompürét kevés vízzel felhígítjuk, hogy egyszerűbben össze tudjuk keverni a felvágott hússal. Használhatunk helyette passatát is. A húsos keveréket összedolgozzuk a fűszerekkel, valamint a finomra vágott hagymával.
A rizs elkészítéséhez a vizet kimérjük egy lábasba, hozzáadjuk a sót és az olajat, majd erős lángon felforraljuk. Mehet hozzá a rizs, és sűrűn átkeverve főzelék állagúra főzzük, majd fedővel letakarva, 130 fokos sütőbe tesszük 15 percre.
Ezalatt egy erős lángon hevített, forró serpenyőben elkészítjük az előre befűszerezett húst. Folyamatosan kevergetve megpirítjuk, majd a keményítőt kikeverjük 100 ml vízzel, és a húsra öntjük, közepes lángon összeforraljuk, hogy ragacsosan összetartsa a húsos ragut.
Kivesszük a sütőből a rizst, levesszük a fedőt, hogy a gőz távozni tudjon. Felvágjuk a petrezselymet, a szárát finomra, a levelét pedig rusztikusra, majd a rizshez keverjük.
Az összeállításhoz előkészítjük a reszelt sajtot, a jégsalátát és a leöblített vörös babot. A tortillát egészen eddig a csomagolásban tartjuk, mert könnyen kiszárad, majd egyesével kivesszük, és olyan méretűre tépett alufóliára helyezzük, hogy még fel is tudjuk majd csavarni.
A fóliára helyezett tortilla alsó felére szedjük a petrezselymes rizst, mellétesszük a vörös babot, a salsát, a salátát, majd a ragut és a végén a tejfölt, amit megszórunk reszelt sajttal. Az egészet a tortilla összehajtásával zárjuk, a fólia segítségével szorosra tekerjük, majd félbevágva tálaljuk.
- Elkészítési idő: 30 perc
Ha tetszett az őrült malacka burrito receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!