Hozzávalók
- 1 l tej
- 400 ml habtejszín
- 10 db tojássárgája
- 10 csapott ek cukor
- 2 db vaníliarúd
- 200 g egész mák
- 8 db szikkadt tejes kifli
Klasszikus mákos guba
Hozzávalók
- 1 l tej
- 400 ml habtejszín
- 10 db tojássárgája
- 10 csapott ek cukor
- 2 db vaníliarúd
- 200 g egész mák
- 8 db szikkadt tejes kifli
Az egész mákot egy edénybe öntjük, hozzáadunk 4 decit a tejből, elkeverjük, és lefedve kis lángon főzni kezdjük.
A sodóhoz a sárgáját a cukorral és a vanília kikapart magjával egészen világosra, habosra keverjük egy üstben. A tejből a maradék 6 decit összeöntjük a tejszínnel, és langyosra melegítjük. Az üstöt vízgőz fölé rakjuk, folyamatosan adagolva hozzáöntjük a meleg tejes-tejszínes keveréket, és habverővel folyton kevergetjük, míg besűrűsödik (kb. 15 perc).
Közben egy tepsit kivajazunk, a kifliket pedig nagyobb karikára vágjuk. Ha olyan sűrű a sodó, hogy már bevonja a kanalat, hozzáadjuk a felfőzött és kicsit hűlni hagyott mákot, alaposan elkeverjük, és egy keveset a tepsi aljára öntünk. Beleszórjuk a kiflikarikákat, az egészre ráöntjük a sodót, átforgatjuk, és 10 percig szottyadni hagyjuk. 170 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
Ha tetszett a mákos guba receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!