Hozzávalók
- 1 kg liszt
- 1 db tojás
- 140 g szoba-hőmérsékletű vaj
- só
- 550 ml tej
- 100 g cukor
- 25 g élesztő
- 2 pár virsli
A lekenéshez
- 1 db tojás
Virsli köré fonott kalács
Hozzávalók
- 1 kg liszt
- 1 db tojás
- 140 g szoba-hőmérsékletű vaj
- só
- 550 ml tej
- 100 g cukor
- 25 g élesztő
- 2 pár virsli
A lekenéshez
- 1 db tojás
A fonott kalács tésztájához a lisztet egy keverőtálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a tojást, a vajat és a sót. A tejben elkeverjük a cukrot, majd meglangyosítjuk. Ha ezt tűzhelyen tennénk, az edény alja túlforrósodna, így elpusztulnának az élesztőgombák, és nem fog felfutni az élesztő. Inkább mikróba tegyük a cukros tejet, vagy miután elég meleg, öntsük át egy másik edénybe, és így morzsoljuk bele az élesztőt. Miután felfutott az élesztő a tejben, beleöntjük a lisztes keverékbe, majd géppel vagy kézzel bedagasztjuk a tésztát. Akkor jó a tészta, ha szinte teljesen elválik az edény falától.
Letakarjuk egy konyharuhával, és 50-60 percig kelesztjük. Akár a langyos sütőbe (max. 35 fok) vagy radiátorra is tehetjük a tésztát, ezzel felgyorsítva a kelési folyamatot. Figyeljünk rá, hogy ne kelesszük túl. Miután megkelt a tészta, 6 egyenlő részre vágjuk. Egy kalácshoz három tésztarészt fonunk össze.
A kis „tésztagombócokat” lazán átgyúrjuk, majd 3, egyenlő hosszúság rúddá sodorjuk őket. Az egyik végüknél összetapasztjuk a tésztákat, és befonjuk: egyszer a jobb, majd a bal szélen lévő tésztát hajtjuk be középre.
Miután összefontuk a tésztákat, a virsliket kb. 5 cm-es darabokra vágjuk, és tetszőlegesen tűzzük a fonatok közé. A második kaláccsal is elvégezzük ezeket a műveleteket. Egy konyharuhával letakarjuk a kalácsokat, és további 20-30 percig szobahőmérsékleten kelni hagyjuk.
Feltörünk egy tojást, majd egy villa segítségével lazán felverjük, és megkenjük vele a kalácsainkat, hogy szép aranybarnára süljenek. 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük őket, majd 160 fokon további 10-15 percig. Ha a teteje elkezdene pirulni, de belül még nyers (amit tűpróbával ellenőrizhetünk), akkor takarjuk le egy alufóliával, hogy a teteje ne égjen meg. Sütés után mindenképp ellenőrizzük, hogy biztos átsültek-e a kalácsok.
Hagyjuk kicsit kilevegőzni, majd pihentetés után felszeleteljük, és már élvezhetjük is a meleg kalács pompás ízét.
Ha tetszett a virsli köré fonott kalács receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!