Hozzávalók
- 400 g tarkabab
- ½ db füstölt csülök (kb. 650 g)
- 100 g füstölt szalonna
- ½ db paradicsom (kb. 80 g)
- ½ db zöldpaprika (kb. 70 g)
- 4 - 6 gerezd fokhagyma
- 1 fej hagyma (kb. 140 g)
- 1 ek pirospaprika
- 1 tk őrölt fekete bors
- 3 - 4 db babérlevél
- só
- 100 g sárgarépa
- 100 g petrezselyemgyökér
- 200 g zellergumó
- 1 ½ tk liszt
- 150 g tejföl
- 1 csokor petrezselyemzöld
A csipetkéhez
- 100 g liszt
- 1 nagy csipet só
- 1 db tojás (M-L méret)
A tálaláshoz
- friss kenyér
- tejföl
Csülkös bableves csipetkével
Hozzávalók
- 400 g tarkabab
- ½ db füstölt csülök (kb. 650 g)
- 100 g füstölt szalonna
- ½ db paradicsom (kb. 80 g)
- ½ db zöldpaprika (kb. 70 g)
- 4 - 6 gerezd fokhagyma
- 1 fej hagyma (kb. 140 g)
- 1 ek pirospaprika
- 1 tk őrölt fekete bors
- 3 - 4 db babérlevél
- só
- 100 g sárgarépa
- 100 g petrezselyemgyökér
- 200 g zellergumó
- 1 ½ tk liszt
- 150 g tejföl
- 1 csokor petrezselyemzöld
A csipetkéhez
- 100 g liszt
- 1 nagy csipet só
- 1 db tojás (M-L méret)
A tálaláshoz
- friss kenyér
- tejföl
A csülkös bableves előkészítéséhez a babot egy éjszakára beáztatjuk háromszoros mennyiségű vízben. A csülköt puhára főzzük annyi vízben, ami bőven ellepi, az így készült füstölt alaplevet használjuk majd a leveshez (fontos, hogy legyen kb. 1,5 l belőle).
A szalonnát 0,5 cm-es kockákra vágjuk, és egy lábasban kisütjük a zsírját közepes lángon. Amikor a szalonnakockák kifehérednek, mehet rá a paradicsom és a paprika. Addig pirítjuk, amíg a paprika barnára pirul, a paradicsom pedig kiadja a színét, és szinte feloldódik a zsírban, ez kb. 10 perc.
Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a finomra vágott hagymát, majd felöntjük 50 ml vízzel. Mikor felforr, megszórjuk a pirospaprikával, majd felöntjük kb. 100 ml füstölt alaplével, amit visszaforralunk. Ezután felöntjük 400 ml füstölt alaplével, hozzáadjuk a borsot, a babérlevelet, és enyhén megsózzuk.
20 percig így forraljuk, majd beleöntjük a leszűrt, beáztatott babot, és felöntjük a maradék 1 l alaplével. A babot félig puhára főzzük benne (ez azt jelenti, hogy már elharapható, de a szájpadlásunkon nem tudjuk szétnyomni). Ezután beleszórjuk a kb. 5 cm hosszú batonokra vágott zöldséget és ízlés szerint csípős paprikát.
Amíg fő a bab, elkészítjük a csipetkét: a lisztet, a sót és a tojást víz hozzáadása nélkül összegyúrjuk, majd fóliába csavarva fél órát pihentetjük. Akár kettéosztva 0,5 cm laposra nyomkodjuk, és folyamatosan lisztbe mártva a kezünket körbe lecsipkedjük. Lisztezzük, hogy ne tapadjon össze, és mielőtt a levesbe tennénk, egy szűrővel átszitáljuk.
Mikor teljesen puha a bab, a lisztből és a tejfölből készült habarással sűrítjük a levest, és 4-5 perc alatt kiforraljuk. Ezt követően hozzáadjuk a csipetkét, és készre főzzük 5-6 perc alatt. A legvégén a csülökkel, friss kenyérrel és tejföllel tálaljuk, és megszórjuk vágott petrezselyemmel.
Elkészítési idő: minimum 1 óra (plusz a bab áztatása és a csülök előfőzése)
Ha tetszett a csülkös bableves csipetkével receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Még több babos étel:
Babos-kolbászos egytálétel
Hagymás-babos tortilla sajttal besütve
Sütőtökös vega chilis bab