Hozzávalók
A tésztához
- 190 ml tej
- 40 g kristálycukor
- 140 g ragacsos rizsliszt + 3 ek a pirításhoz
- 25 g kukoricakeményítő
- 40 g vaj
- 2 tk matchapor
- 2 tk céklapor
A túrótöltelékhez
- 50 g túró
- 1 tk tejföl
- 1 tk vaníliás cukor
- 0.25 db citrom reszelt héja
Tejszínhabhoz
- 250 ml habtejszín
- 25 g porcukor
- 5 g habfixáló
- 1 ek matchapor
Összeállításhoz
- 2 ek konzerv mangó
Hozzávalók
A tésztához
- 190 ml tej
- 40 g kristálycukor
- 140 g ragacsos rizsliszt + 3 ek a pirításhoz
- 25 g kukoricakeményítő
- 40 g vaj
- 2 tk matchapor
- 2 tk céklapor
A túrótöltelékhez
- 50 g túró
- 1 tk tejföl
- 1 tk vaníliás cukor
- 0.25 db citrom reszelt héja
Tejszínhabhoz
- 250 ml habtejszín
- 25 g porcukor
- 5 g habfixáló
- 1 ek matchapor
Összeállításhoz
- 2 ek konzerv mangó
A tészta
A tejet, a cukrot, a ragacsos rizslisztet és a kukoricakeményítőt és egy tálban összekeverjük. Ezután egy szűrő segítségével egy másik tálba átszűrjük, hogy sima legyen a kevert tésztánk. Az edényt lefedjük fóliával, majd forrásban lévő víz fölött, fedél alatt gőzölve 25 percig pároljuk. Közben egy kisebb serpenyőben 3 evőkanálnyi ragacsos lisztet először nagyobb lángon, majd a legkisebb lángra kapcsolva világossárga színűre pirítunk. Ezt fogjuk használni majd a mochi gyúrásánál.
A túrós töltelékhez egy tálkában összekeverjük a túrót, a tejfölt, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. Miután készre gőzöltük a tésztánkat, amíg meleg, beletesszük a vajat és egy spatula segítségével jól beledolgozzuk a tésztába. Mikor már nem forró, kesztyűs kézzel elkezdjük gyúrni minimum 8-10 percen keresztül. Nagyon türelmesnek kell lennünk, mert addig kell gyúrni a tésztát, hogy amikor kézzel meghúzzuk, egy olyan állagot kapjunk, mint a vékony gumikesztyű nyúlékony anyaga.
Ezután három részre osztjuk a tésztát, mivel háromféle mochit készítünk. Az első sima lesz, a másik tésztánkat összekeverjük a matchaporral, a harmadikat pedig céklaporral. Addig gyúrjuk, míg teljesen egyenletes nem lesz a tészta színe. Miután ezzel megvagyunk, fóliába csomagoljuk őket egyenként, és hűtőben tároljuk fél óráig.
A töltelékek
Háromféle tölteléket készítünk, amelynek az alapja a tejszínhab. A habtejszínt a cukorral és a habfixálóval együtt kemény habbá verjük, majd a háromnegyedét egy habzsákba töltjük és hűtőben tároljuk felhasználásig. A maradék tejszínhabot összekeverjük a tölteléknek szánt matchaporral, majd habzsákba szedjük és hűtőbe tesszük, a mangókockákat pedig lecsepegtetjük. Természetesen tetszőlegesen kísérletezhetünk egyéb töltelékkel is, a mochi esetében az egyik leggyakoribb a matchás töltelék.
Az összeállítás
Miután letelt az idő, kivesszük a tésztát a hűtőből, ekkor már érintésre, kesztyű nélkül sem lesz ragacsos. A vágódeszkát beborítjuk frissentartó fóliával, hogy könnyebb legyen a gyúrás, majd pirított ragacsos rizslisztet szórunk rá. A sima tésztánkat 2,5 cm átmérőjű hengerré sodorjuk, majd 4 egyenlő darabra osztjuk, és a kezünkkel gombócokká alakítjuk őket. Ezután egy határozott nyomással kilapítjuk, ilyenkor érdemes megszórni egy kevés pirított ragacsos rizsliszttel, hogy biztosan ne ragadjon le nyújtás közben.
A sodrófa segítségével elkezdjük kör alakúra nyújtani a tésztát, kb. 2 mm-es vastagságú tésztát szeretnénk kapni a végére. A mochi formát megszórjuk a pirított rizsliszttel, ráterítjük a tésztát, majd a közepébe nyomunk egy réteg tejszínhabot. Ezt követően jöhet a túrós töltelék, majd befejezzük egy másik réteg tejszínhabbal. Miután ezzel megvagyunk, elkezdjük koncentrikusan összenyomkodni a nyílást, hogy lezárjuk a tésztát. A kis batyu végét egy olló segítségével levágjuk, mert nem szeretnénk nagyon vastag tésztát enni.
A céklaporral színezett tésztával ezt a folyamatot megismételjük, majd a tejszínhabrétegek közé mangót töltünk. A zöld tészta esetében a sima tejszínhab helyett megtöltjük az egész mochit matchás tejszínhabbal. Az elkészült desszertünket muffinpapírba helyezzük, és fóliával lefedve hűtőben tároljuk fogyasztásig. Ha szeretnéd, akkor akár a fagyasztóba is teheted, és rövid felolvasztást követően fogyaszthatod fagylaltként is a mochit.
- Előkészítési idő: 60 perc
- Elkészítési idő: 40 perc
Ha tetszett a mochi receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!
Ha szereted a japán ételeket, ezek is érdekelhetnek: