Hozzávalók
A panettonéhoz
- 320 g liszt
- 100 ml tej
- 20 g friss élesztő
- 60 g cukor
- 1 db tojás
- 2 db tojássárgája
- 1 rúd vanília
- 50 ml narancslikőr (opcionális, csak felnőttek számára)
- ½ mk őrölt szegfűszeg
- ½ mk őrölt fahéj
- 60 g vaj + a forma kikenéséhez és a pirításhoz
- 75 g kandírozott narancs
- 30 g kandírozott citrom
- 30 g mazsola
- 1 db narancs reszelt héja
- 1 db citrom reszelt héja
- ½ db tojásfehérje
- 1 ek porcukor
A krémhez
- 350 g krémsajt
- 1 ek porcukor
- 1 db narancs reszelt héja
A tetejére
- 135 g NUTELLA® (15 g/adag)
- 60 g áfonya
Hozzávalók
A panettonéhoz
- 320 g liszt
- 100 ml tej
- 20 g friss élesztő
- 60 g cukor
- 1 db tojás
- 2 db tojássárgája
- 1 rúd vanília
- 50 ml narancslikőr (opcionális, csak felnőttek számára)
- ½ mk őrölt szegfűszeg
- ½ mk őrölt fahéj
- 60 g vaj + a forma kikenéséhez és a pirításhoz
- 75 g kandírozott narancs
- 30 g kandírozott citrom
- 30 g mazsola
- 1 db narancs reszelt héja
- 1 db citrom reszelt héja
- ½ db tojásfehérje
- 1 ek porcukor
A krémhez
- 350 g krémsajt
- 1 ek porcukor
- 1 db narancs reszelt héja
A tetejére
- 135 g NUTELLA® (15 g/adag)
- 60 g áfonya
A panettone elkészítéséhez pár órával a kelesztés előtt kivesszük az élesztőt a hűtőből. Arra figyeljünk, hogy minden alapanyag szoba-hőmérsékletű legyen, a tej pedig langyos. 1 ek lisztből, a langyos tej feléből, az élesztőből és egy teáskanálnyi cukorból kovászt készítünk, majd letakarva, szobahőmérsékleten habosra futtatjuk.
Egy keverőtálba öntjük a lisztet, a tej másik részét, az egész tojást, a sárgájákat, a maradék cukrot, a vaníliarúd kikapart magjait, a narancslikőrt, a fűszereket, a kovászt és a felolvasztott vajat, és dagasztógéppel lassú fordulaton elkezdjük összekeverni. Közepes fordulatra állítjuk a gépet, és addig dagasztjuk, amíg a tésztánk felülete nem lesz fényes és rugalmas, illetve a dagasztókar az edény falától vékony szálat húz, és alkalmanként elválik tőle (15-20 perc). A tésztát lehúzzuk a dagasztókarról, szilikonlapáttal vagy habkártyával középre igazítjuk, és szobahőmérsékleten 1 órán át lefedve kelesztjük a keverőtálban.
Hozzáadjuk a kandírozott gyümölcsöket, a mazsolát, a narancs és a citrom reszelt héját, és lassú fokozaton összekeverjük. 3 db, 7-8 cm átmérőjű, magas falú papír sütőformát alaposan kikenünk olvasztott vajjal. Háromfelé osztjuk a tésztát, vizezett kézzel gombócokat formázunk belőlük, és a formákba tesszük. Tepsire rakjuk, letakarjuk konyharuhával, és szobahőmérsékleten 1-1,5 óráig kelesztjük.
Sütés:
Amikor a tészta megkelt, előmelegített (légkeveréses), 180 fokos sütőbe rakjuk 10 percre. Egy darab szilikonos sütőpapírt vízbe áztatunk, majd alaposan kicsavarjuk, és az első 5 perc elteltével lefedjük vele a panettonék tetejét, hogy ne égjenek meg. A 10 perc letelte után a hőmérsékletet 160 fokra csökkentjük, és kb. 40 percig sütjük tovább.
A tojásfehérjéhez keverjük a porcukrot, és kicsit felhabosítjuk. A 40 perc lejártakor levesszük a panettonék tetejéről a sütőpapírt, ecsettel egyenletesen bekenjük a tetejüket a cukormázzal, és visszarakjuk a sütőbe 5 perce.
Bruschetta:
Mikor kihűltek a panettonék, 6 szeletre vágjuk őket, és grillserpenyőben, kevés vajjal átkenve megpirítjuk a szeleteket. A krémsajtot összekeverjük a porcukorral és a narancshéjjal, habzsákba töltjük a krémet, majd a kihűlt szeleteket megkenjük 7,5-7,5 g NUTELLA®-val, és gömböket nyomunk a krémből a megkent bruschettára, végül áfonyával díszítjük őket.
- Előkészítési idő: 160 perc
- Sütési idő: 50 perc
- Összeállítási idő: 25 perc
- Összesen: 235 perc
Ha tetszett ez a recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!