Hirdetés

Gravlax

Hirdetés

Gravlax

Nem hinném, hogy a friss lazacot bármilyen más elkészítési móddal látványosabbá és finomabbá lehetne varázsolni, mint ezzel a recepttel. Mivel két napig hűtőben kell érlelni, ne a vendégek érkezése előtt 1 órával találjátok ki, hogy ez még lemaradt. Leginkább hideg előételnek tudom elképzelni, de elegáns nyitott szendvicseket is csinálhattok belőle!
Hirdetés

Hozzávalók

  • 1 db egész lazacfilé (szálkázva, bőr nélkül, kb. 60−70 dkg)
  • 1 db kisebb cékla
  • 1 marék durva szemű tengeri só
  • 1 teáskanál durvára őrölt fekete bors
  • 1 dl vodka
  • 1 púpozott evőkanál barna cukor
  • 1 csokor friss kapor
  • 1 teáskanál egész koriander
  • 1 db lime

A művelethez kell egy olyan tepsi, amely befér a hűtőbe, és amelyben közben elfér az egész lazacfilé. A tepsi közepére szórunk fél marék durva sót, ráfacsarjuk a fél lime levét, és ráhelyezzük a bőrétől megfosztott, egész nyers filét. Ráöntjük a halra a vodkát, rászórjuk a só többi részét, ráreszelünk kb. 2 evőkanálnyit a megpucolt céklából, egyenletesen meghintjük a durva borssal, a finomra vágott kaporral, az egész korianderrel és a barna cukorral. Ráfacsarjuk a lime másik felét. A tepsit a bepácolt hallal betekerjük folpackba, ráhelyezünk egy másik tepsit a halra, és erre súlyokat pakolunk nehezéknek (konzervek és szakácskönyvek egyaránt jöhetnek ízlés szerint). A lényeg, hogy a lazac folyamatos préselés alatt álljon a következő 48 órában a hűtőszekrényben. Az alkohol, a fűszerek és a cékla leve finoman átjárja majd a halat, miközben a cukor és a só hatására nedvesség távozik belőle. Két nap érlelés után a kiszabadított lazacról eltávolítjuk a rápakolt dolgokat, és áttöröljük egy nedves konyharuhával. Tálalásnál egyszerűen vékony szeleteket vágunk belőle, és gyönyörködünk a narancs, bordó színben, melyeket kapott. Folyamatosan hűtőben tartva 1 hétig simán eláll.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások