Hirdetés

A legjobb rántott sajt nyomában a Palettában

Töltött padlizsán

Egyszerű ÉS nagyszerű!

Lecsós csirkecombok

Rakjatok el lecsót télre, hogy mindig tudjátok enni ezt a kaját!
Hirdetés

A legjobb rántott sajt nyomában a Palettában

A Paletta a Balaton ízeit hozza el Budapestre is, ahogy a tulajdonos Bezerics Dani mondja, ők egy kis Balaton nagykövetség a fővárosban. A balatoni rántott Korosajtot nyitás óta nem tudják levenni az étlapról, de mi most néhány más ételt is ajánlunk tőlük
Hirdetés

Még egy éve sincs, hogy a vérbeli balatoni vendéglátós, a balatonboglári Paletta tulajdonosa, Bezerics Dani úgy döntött, szerencsét próbál a fővárosban, és itt is is nyit egy balatoni éttermet, egy második Palettát. A lépés logikusnak tűnt, hiszen míg télen a Balatonnál erősen megcsappan a forgalom, addig Budapesten éppen a hideg évszakban erősebb a vendéglátás. Ráadásul így a nyáron a Balatonnál dolgozó személyzetnek munkát tud adni télen is. Bezerics tehát nyitott egy balatoni éttermet Pesten, a Tompa utcában, ahol az étlap minden alapanyaga a Balaton környékéről érkezik.

Azaz a süllő Keszthelyről, a fogas Boglárról, a mangalica Istvándy Gergő birtokáról, a marhahús Balatonfenyvesről, a krumpli természetesen a Keszthelyi Egyetem Burgonyakutató Intézetének nemesítése, azaz a hópehely burgonya, a sajt pedig a Korosajt sajtműhelyből, Nemesbükről jön. Azt pedig mondani sem kell, hogy minden bor balatoni.

Bezerics Dani

Egyik legnépszerűbb ételük nyitás óta a rántott sajt, nem véletlenül. Bezerics Dani még a Balaton partján álmodta meg, hogy új formába önti ezt az elcsépelt, retró kaját, ha már állandóan ilyen sokan keresik. És ahelyett, hogy levenné az étlapról, inkább megcsinálja jól. Veszi a friss, házi sajtot, bepanírozza kovászos házikenyér morzsájába, kever hozzá szintén házi tojásból készült majonézt, a krumplit pedig nem a fagyasztóból veszi ki, hanem frissen süti. Az ebédmenü keretében egy előétellel vagy levessel együtt a rántott sajt ára 1950 Ft. Az esti étlapon is van rántott Korosajt, az nagyobb adag, így az ár is magasabb, 3350 Ft.

Én most egy évvel a nyitás után tértem vissza a Palettába, és jó pár ételt megkóstoltam az új étlapról, ami sokkal kifinomultabb, bisztrósabb, mint az eddigi, – köszönhetően valószínűleg a Londonból hazatelepült séfnek, Gellén Attilának. Rögtön egy megosztó étellel kezdem az ajánlót, a kelbimbóval, amit sokan utálnak, pedig nincs miért. Persze ne izguljon senki, nem puszta kelbimbóról van szó, a főszereplő a süllőpofa, ami természetesen szintén balatoni, bár azt nem állítjuk, hogy közvetlenül a tóból érkezik. Az apró, puha süllőpofa remekül illik a ropogós kelbimbóhoz, és minderre a koronát a mangalicaszalonna teszi fel, amit Bezerics saját maga füstöl. Tökéletes fogás, nekünk a kedvencünk lett, ára 2350 Ft.

Kelbimbó és süllőpofa

Utána kóstoltunk egy marhahúslevest, ami szintén nagyon remek volt, főleg a hozzá csapott friss gombák miatt, de a leves fénypontja a mellé kínált velős pirítós. Ez az egy szerencsére nem balatoni stílusban készült, arrafelé ugyanis inkább a jól megpaprikázott agyvelős pirítós az elterjedtebb a csontvelő helyett. Én az utóbbi pártján állok. A kenyérre Dani különösen büszke, ugyanis Attila három és fél éves kovászból készíti, amit még Londonból hozott magával.

Főételként egy zseniális és különleges fogás landolt előttem, az Istvándy birtokról származó mangalicának főleg a körete nagyon újszerű, én legalábbis még sosem ettem congee-t. A congee nem más, mint kínai főtt rizs, kinézetre hasonlít a rizottóhoz, de abban nagyon eltérő, hogy ennek éppen az a lényege, hogy a jázmin rizst a lehető legpuhábbra kell főzni, ötszörös mennyiségű vízben, legalább 2-3 órán keresztül. Ehhez itt, a Palettában ráadásul még spenótot is adnak, ami még különlegesebbé teszi ezt a rizst, és az egész fogást. Ez már egy húzósabb bisztróáron fut, ára 4500 Ft.

Mangalica

Összességében a Paletta Budapest remek ötvözete a kiváló, válogatott balatoni alapanyagoknak, és Gellén Attila kifinomult bisztró konyhájának. Ami pedig szerintem verhetetlen itt, az az ebédmenü. Két fogás 1950, három pedig 2250 Ft-ba kerül és ami kiemeli a budapesti ebédmenük sorából, az a nagy kínálat. Ötféle előétel és nyolc főétel közül lehet választani, ebben van rántott hús, rántott sajt, préselt csirkecomb, sertéstarja, süllőpofa, steak sandwich és egy vega főétel is, a köret pedig szabadon választható hozzájuk.

Ha nektek is hiányzik télen a Balaton, meg a balatoni ízek, akkor legjobb választás, ha felkeresitek a tavat, de ha erre nincs lehetőségetek, akkor irány a Paletta! Mondjuk lángos, az nincs.

 

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások