Hozzávalók
A burgonyasalátához
- 1 kg krumpli (mi kifliburgonyát használtunk)
- só
- 3 - 4 db babérlevél
- 4 ek cukor
- 3 fej lila hagyma
- 1 csokor snidling
- 2 ek ecet (20 %)
- 2 tk durvára őrölt bors
- 300 g majonéz
A marinált halhoz
- 800 g ponty
- só
- ½ tk őrölt bors
- ½ csokor kapor
- 2 csokor petrezselyem
- 1 db citrom
Az Orly tésztához
- 200 g liszt
- 3 db tojás
- 1 tk só
- 250 - 300 ml búzasör
- 30 ml olívaolaj
- 2 - 3 ek liszt a beleforgatáshoz
- bő olaj a sütéshez
Hozzávalók
A burgonyasalátához
- 1 kg krumpli (mi kifliburgonyát használtunk)
- só
- 3 - 4 db babérlevél
- 4 ek cukor
- 3 fej lila hagyma
- 1 csokor snidling
- 2 ek ecet (20 %)
- 2 tk durvára őrölt bors
- 300 g majonéz
A marinált halhoz
- 800 g ponty
- só
- ½ tk őrölt bors
- ½ csokor kapor
- 2 csokor petrezselyem
- 1 db citrom
Az Orly tésztához
- 200 g liszt
- 3 db tojás
- 1 tk só
- 250 - 300 ml búzasör
- 30 ml olívaolaj
- 2 - 3 ek liszt a beleforgatáshoz
- bő olaj a sütéshez
Az Orly ponty körete ezúttal saláta. A salátának való burgonyát héjastól, sós vízben felrakjuk főni. Ha megfőtt, leszűrjük, és hagyjuk kihűlni.
A halat kb. 3 cm széles szeletekre vágjuk, majd kiszálkázzuk egy fogó segítségével. (Ehelyett be is irdalhatjuk a halat, aminek a lényege, hogy a hal húsát kb. 3 mm-enként vékonyan bevagdaljuk, így átvágva a szálkákat, ezután a szeletek biztonságosan fogyaszthatók lesznek.) Ezután a halszeleteket sózzuk, borsozzuk.
A hal pácolásához felaprítjuk a kaprot és a petrezselymet, egy tálba rakjuk, belereszeljük a citrom héját, majd kifacsarjuk a levét is, és megforgatjuk benne a halszeleteket. A zöldfűszeres halat egy tányérra szedjük, és a megmaradt petrezselymes keveréket is félretesszük.
A salátához 1,5 l vízbe tesszük a babérlevelet, 2 ek sót, a cukrot, és felforraljuk. A hagymát felszeleteljük, egy nagyobb keverőtálba rakjuk, majd ezzel az ízesített forró vízzel leforrázzuk. A kihűlt krumplit megtisztítjuk, felkarikázzuk, és hozzáadjuk a hagymás léhez az apróra vágott snidlinggel, a 20%-os ecettel és a borssal együtt. Így hagyjuk kihűlni, majd hűtőben tároljuk a felhasználásig. Hogy igazán összeérjenek az ízek, praktikus még előző nap elkészíteni.
Az Orly tészta elkészítéséhez a liszthez adjuk a tojássárgáját és a sót, a tojásfehérjét pedig kemény habbá verjük. A lisztes alapba öntjük a sört, és simára keverjük, ezután jöhet bele az olívaolaj. Akkor jó, ha híg galuska sűrűségű, mert a fehérjehab sokat lazít még rajta. Végül beletesszük a habot, valamint a megmaradt citromos petrezselymet, és ezzel is elkeverjük.
A hal sütése
A fűszeres halat megforgatjuk kevés lisztben, majd belemártjuk a tésztába, és 160-170 fokon tartott olajban, 4-5 perc alatt szép zsemleszínűre sütjük, majd törlőpapíron leszárítjuk. Az ízesített lében pihenő salátaalapot leszűrjük, és összekeverjük a majonézzel. A frissen sült halat a krumplisalátával tálaljuk.
- Előkészítési idő: 20 perc
- Elkészítési idő: 40 perc
- Hűtés: min. 60 perc
- Összesen: kb. 120 perc
Ha tetszett a ponty Orly módra receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!