Hirdetés
Green Kitchen

Nagyi kertje Teaház: a legnyugisabb balatoni hely a hűvös napokra

Hirdetés

Nagyi kertje Teaház: a legnyugisabb balatoni hely a hűvös napokra

Hirdetés
A Balaton-járók régi törzshelye volt egy titkos horgásztanya az erdő mélyén Sajkodon – ami már önmagában is az egyik legtitkosabb hely a Balatonnál. Bár a helyszín azóta megváltozott és ki is bővült, a Nagyi teázója még mindig az egyik legjobb búvóhely, főleg az előttünk álló hűvösebb őszi és téli hónapokra.
Hirdetés

A Hortobágyi Ágnes által megálmodott Teázó az erdő mélyén szinte zarándokhellyé vált, sok vendégnek kínáltak nemcsak finom teákat, de nyugalmat is. Egészen 2015-ig, amikor kénytelenek voltak elköltözni a horgásztanyáról.

Kilátás a Nagyi kertjéből, fotó: Erdőháti Áron

Nagyon nehezen élték meg azt az időszakot, ám rövid szünet után új helyet találtak maguknak nem sokkal messzebb, Aszófőn. Ez a hely kevésbé eldugott, de a kilátás sok mindenért kárpótolja az ide érkezőt. Jóval nagyobb lett és új nevet is kapott, így született meg a Nagyi kertje Teaház és Fogadó, ami a törzsvendégek számára még mindig egy meleg, otthonos búvóhely.

Fotó: Erdőháti Áron

A Nagyi kertje Teaház igazi családi vállalkozás. Bár a központi alakja Hortobágyi Ági, ugyanilyen fontos a történetben férje és két fia is, akik ma már a konyhán és a pult mögött dolgoznak és foglalkoznak a vendégekkel. „A gyerekek velünk meneteltek ezen az úton, és belenőttek a vendéglátásba” – mondja Ági. Ma már mindkét fia közreműködik az étterem életében: dolgoznak a konyhán, sütnek és főznek – nincs külön szakácsuk –, valamint részt vesznek a kommunikációban és az üzlet vezetésében is.

Hortobágyi Ági fiával, fotó: Erdőháti Áron

A legtöbb vendég számára azonban a Nagyi kertje, főleg ilyenkor, az őszi-téli időszakban a lelassulást, a csendes üldögélést, teázást jelenti. A teához pedig sütemény jár, és itt minden süti, pogácsa, kenyérlángos és a kenyér is helyben készül. Sajtos tallért és kekszeket is sütnek, amelyek mind nagyon jólesnek a tea mellé.

Kisültek a házi kenyerek, fotó: Erdőháti Áron

Pedig eredetileg nem teázónak indultak, a tea csak jóval később, a válság idején jött az életükbe. „Bár engem már nagyon régóta foglalkoztatott ez az ital, szerettem a teával járó meleget és nyugalmat. Már 1998-ban szerettem volna teázót nyitni, de akkor az egész család kinevetett. Azt mondták, egy bögre meleg löttyért senki sem fog az erdőbe kijönni. Még hat évet váratott magára a történet. Aztán amikor a férjem felszerelte a teázó tábláját egy októberi napon, potyogtak a könnyeim” – meséli Ági.

Százféle tea közül választhatunk, fotó: Erdőháti Áron

A teázót csak mentőövnek szánták a válság közepén, hat bögrével és pár teával indultak, és végül mégis ezzel érték el a legnagyobb sikert. Hamarosan ez lett a horgásztanya főprofilja, amit a meghitt hangulat miatt nagyon megszerettek a vendégek. „Örömömet lelem abban, amit csinálok, és ez átsugárzik a vendégekre is. Az ő elégedettségük pedig visszasugárzik rám, és engem is inspirál” – mondja a tulajdonos.

„Ez egy nagyon szép feladat: ők megpihennek, én viszont tőlük kaptam az energiát, a mai világban ezt különösen jó dolog megtapasztalni. Úgy látom, hogy az emberek nálunk megnyugszanak és meg tudnak pihenni, mindenki úgy érezheti magát, mintha otthon lenne, ami számomra szép küldetés. Van, aki nagyon feszült, amikor bejön, és a végére mégis lenyugszik és feltöltődik.”

Frissen készült házi torták, fotó: Erdőháti Áron

A Nagyi kertje Teaház ma már sokkal inkább működik étteremként, de a régi törzsvendégek még mindig a nyugalmas perceket és a finom teákat és süteményeket keresik Ágiéknál. Állandó étlapjukon is sok étel van, melyek napi ajánlattal is kiegészülnek, és igyekeznek a szezonalitást is követni. Népszerűek a hagyományos, magyaros ételek, és a hamburger is, mert Ági szerint haladni kell a korral.

Ennyi év alatt természetesen kialakultak hatalmas közönségkedvencek, amelyeket a Nagyi kertjében nem lehet levenni az étlapról. Ilyen a narancsos csokitorta és a gesztenyés-mascarponés torta, ami egy nagyon régi recept. Szintén nagy népszerűségnek örvend a máktorta, ami nekünk is hatalmas kedvencünk, és minden évszakban szezonális gyümölccsel készítik. Ez ráadásul gluténmentes, a tésztában nincs liszt, csak mák.

Fotó: Erdőhéti Áron

A teázó náluk nem csak egy divatszó, tényleg közel 100 féle teából válogathatunk, köztük zöld, fekete és oloong különlegességekből. Van több, csak náluk kapható és nekik készülő teakeverék, mint a sajkodi nyár vagy a válogatott gyógynövényekből készült bárányfelhő. Ági nagy kedvence a levendula, már akkor is nagyon szerette az ízét és illatát, amikor még nem volt ilyen nagy divat a tihanyi levendula. Nem véletlen, hogy a hely egyik védjegye a levendulás teakeverék és a levendulás kávé – ami szintén csak itt kapható.

Biciklivel is érkezhetünk, fotó: Erdőháti Áron

A Nagyi kertje Teaház tényleg maga az otthonosság a házi készítésű fabútorokkal, plüss mackókkal, szép terítőkkel, rózsás bögrékkel, finom illatokkal és a vendégekről állandóan gondoskodó családdal – egyszóval olyan hely, ahol az ember szívesen elidőzik.

Nagyi kertje Teaház és Fogadó, 8241 Aszófő, Remete u. 2.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások