A Dunakanyar ideális célpont akár egy egynapos kiránduláshoz, de többnapos pihenéshez is. Mindkét oldalon tudunk tuti helyeket, a kedvenceinket most összegyűjtöttük nektek. Ha szerettek biciklizni, mindenképpen ezt a közlekedési formát ajánljuk, hiszen mindenhol szuper bicikliutakat találtok. És a bicikliről igazán egyszerű beugrani a Dunába, ha csobbanni támad kedvetek.
Piknik Manufaktúra, Nagymaros
Engem a Piknik már azelőtt megvett, mielőtt bármiféle ételt láttam volna náluk. Semmihez sem fogható, varázslatos hangulata van, kicsit a pesti romkocsmák és a nagymama régi világának a keveredése. Azonnal látszik, hogy itt mindenki jól érzi magát, és még jól is lakik.
A Piknik Manufaktúra nem kifejezetten vega hely, de figyelnek arra, hogy mindig legyen vega és vegán étel is az étlapon. Csak friss, lehetőleg környékbeli termelők alapanyagait felhasználva főznek, nem sütnek olajban, nem használnak mikrót, minden helyben készül frissen. A tulajdonosok megfogalmazása szerint világkonyhát visznek, a naponta változó kínálatban váltakozik a keleti, a mexikói, a marokkói meg az olasz ízvilág. A hangulatot nyáron a rendszeres koncertek is biztosítják. Bővebben itt.
Cím: 2626 Nagymaros, Hunyadi stny. 2.
Nemdebárka, Szigetmonostor
Aki jártas a fővárosi éjszakai életben, az valószínűleg jó néhányszor megfordult már a kultikus Nemdebár nevű helyen a Széll Kálmán téren. Kevesen tudják, de ennek a helyek meglepő módon van egy kistestvére a szigetmonostori Duna-parton. Amit már csak a varázslatos helyszín miatt is érdemes felkeresni. Ha nem jártatok még a Szentendrei-szigeten, akkor idén nyáron legyen ez az egyik célpont, hiszen tele van mesebeli kis falvakkal és vonzó strandokkal. Egy egészen más világ nyílik ki itt az ember előtt.
A Nemdebárka itt is főleg esti hely, délután négykor nyitnak és tízig lehet náluk lazulni, na és csodás pizzákat enni! Nemcsak embereknek, de a kutyáknak is egy paradicsom.
Cím: 2015 Szigetmonostor, Nagyduna stny. 60.
Natura Hill, Zebegény
Ez az étterem valóban egy „isten háta mögötti” helyen működik, persze a szó jó értelmében, én legalábbis pont ezt szeretem. Már a dombra feljutni hozzájuk is egy kaland. Ráadásul olyan kilátás nyílik szinte a teljes Dunakanyarra, amit elképzelni sem tud, aki nem járt még náluk. Mondanám, hogy az, hogy emellé még enni is adnak, szinte csak mellékes, de persze ez nem így van. Sőt, a tulajdonosok elsődleges célja igazából az étterem volt, a köré épült hangulatos vendégház már csak hab a tortán.
Csak ebéd- és vacsoramenüt lehet náluk kérni, az ebéd három, a vacsora 4+2 fogás, és mindig előre be kell jelentkezni. Ezen belül az ebéd és a vacsora menüje is más, így aki egész napra marad, annak is teljes változatosságban van része. Nagyon fontos, hogy hozzájuk mindenképpen foglalni kell, nem lehet csak úgy kirándulás után beesni, a fenntarthatóság jegyében ugyanis csak a rendeléseknek megfelelően készülnek. Ebből a cikkből minden kiderül.
Cím: 2627 Zebegény, hrsz. 0157/84
Dunakanyar Lángos, Zebegény
Mészáros László és felesége, Tézsla Andrea 5 éve sütik itt a lángost, tényleg csak lángossal és palacsintával foglalkoznak. De azzal is csak hétvégén, nagyon fontos hangsúlyozni, hogy nyáron sincsenek nyitva hétköznap, így olyankor ne keressétek őket! Mint mondják, leginkább azért, mert lángossütőjükben mindent maguk csinálnak: nemcsak a lángost sütik ők, hanem a bevásárlást is minden héten egyedül intézik, hogy biztosan jó minőségű alapanyagok érkezzenek a büfébe.
Andi nagyon büszke és kényes a lángos tésztájára. Sokáig kísérletezett rajta: teljesen tejmentes, csak növényi alapanyagokat tartalmaz. Egy semleges tésztát szeretett volna ugyanis, ami édes és sós feltéttel egyaránt jól működik. Lángosuk kiadós és finom, specialitásuk a juhtúrós-baconös lángos, de nekem a baracklekváros is bejött. Itt olvashattok róluk.
Cím: 2627 Zebegény, hrsz. 112/1
Sakura cukrászda, Szokolya
Egészen véletlenül tévedtem Szokolyára nemrég, de nem bántam meg, és nektek is nagyon ajánlom. Szokolya a Börzsöny lábánál fekszik, de a Duna-parttól sincsen messze, mindössze 5 kilométerre, így igazán kellemes adottságokkal rendelkezik. Nagyon magával ragadott a kis falucska kedves hangulata és tornácos főutcája. Még ennél is jobban tetszett azonban a Sakura cukrászda kínálata, amit szintén alaposan igyekeztem felfedezni.
A Sakura neve ismerős volt Nagymarosról, hiszen Balogh Nóra cukrászdájában már jártam és írtam is nektek róla. Csodás süteményeit érdemes megkóstolni, és ha már arra jártok, őszintén ajánlom a saját készítésű fagylaltot is.
Cím: 2624 Szokolya, Fő u. 80.
Füstölgő sarok BBQ
Faludi Dani, a Füstölgő Sarok BBQ megálmodója és tulajdonosa informatikai pályáról indulva lett profi pitmester, egész „egyszerűen” kitartó munkával és szorgalommal. A történethez persze hozzátartozik, hogy Dani eleve zebegényi, így amikor közel került a BBQ műfajhoz és a gasztronómiához, nem is volt kérdés számára, hogy itt nyit egy helyet. Dani is csak hétvégén izzítja a szmókert, de még akkor is kitartónak kell lennetek, hiszen rengetegen zarándokolnak hozzá a húsos finomságok miatt. Ha biztosra akartok menni, kövessétek a Facebook-oldalát, és persze olvassátok el cikkünket is.
És hogy mit ajánlunk? Például a marhaszegyet, a marhaoldalast, a grillgomolya-tálat és a csokis chilis babot. Tömegközlekedéssel is könnyedén megközelíthető, a vasútállomás és a Duna-part is kevesebb mint 5 perc séta.
Cím: 2627 Zebegény, Petőfi tér 15.
Zsengélő Café, Verőce
Gorka Géza keramikus egykori kertjében hangulatos hely várja a Verőcén élőket és az oda kirándulókat. A Zsengélő Café mindent egyesít, amitől egy hely tökéletes lesz, és mindenki azonnal beleszeret. A tulajdonosok a teljes lelküket beletették a Zsengélőbe, ami abból is látszik, hogy a felújítást a burkolástól a festésig teljes egészében maguk végezték.
A hangulat magáért beszél, de emellett szuper finom a reggeli is: mártogatósok, frissen sült croissant, szendvics és kávé várja az ide érkezőket. A hatalmas kertben pedig délután is lazulhattok. A Zsengélő nagyon a szívünkhöz nőtt, őszintén ajánljuk, cikkünket itt olvashatod.
Cím: 2621 Verőce, Szamos u. 22.
Teyföl, Szentendre
Úgy jellemeztük ezt a helyet, hogy a megosztó ételek kánaánja. Az étlapon menzásnak mondott ételek újragondolt verzióit találjuk, hiszen a menzás étel is az az emlék, ami bár nosztalgikus, de – valljuk be – nem túl jó. 2023-as köntösben van tejbegríz, rántott hal, borsófőzelék, palócleves, húsleves. A legmeghökkentőbb a májkrémes kenyér, mely iránti érzéseinket itt részletesebben ki is fejtettük. A Teyföl arra alapoz, hogy jó élménnyé váljon benned egy-egy olyan fogás, amit régebben nem kedveltél. Ebből is láthatjátok, hogy nagyon különleges étteremről van szó, érdemes kipróbálni, és több időt szánni az ételekre.
Cím: 2000 Szentendre, Városház tér 2.
Lujza és Koriander
A Lujza és Koriander elsősorban egy reggeliző, brunchozó hely, de ez nem gátolja meg őket abban, hogy készítsenek finom ebédmenüt és isteni süteményeket is. A legfontosabb számukra, hogy egészséges hozzávalókból főzzenek olyan ételeket, amelyeket akár a különböző érzékenységgel küzdő vendégek is tudnak fogyasztani. Nekem az étlapról a legnagyobb kedvencem a poké bowl volt. A tulajdonosok nagyon figyelnek a fenntarthatóságra is, a Felelős Gasztrohőstől megkapták a fenntartható minősítést is. A Lujza és Koriander egy nagyon kedves, fiatalos és pörgős hely, őszintén ajánlom, itt tudtok róla olvasni.
Cím: 2600 Vác, Ady Endre sétány 5.
Ha a tetszett a Dunakanyar cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!