Megmutatjuk az idei év legjobb balatoni strandételeit!
Az első versenyt például 2015-ben a fövenyesi Kalóz Strandbisztró harcsa&krumpli nevű étele nyerte, ami tulajdonképen egy magyar halból készült fish&chips. A számítás bejött, hiszen azóta ez az étel már számos más helyen kapható a strand körül.
Soha nem volt még olyan színvonalas és kiélezett a verseny, mint idén, amit az is mutat, hogy hét étel is a döntőbe került. Ráadásul egy keszthelyi büfét leszámítva mindegyik versenyző a déli parton van. Három versenyző is döntőbe jutott Balatonlelléről, ami egyértelműen azt jelenti, hogy a déli part gasztronómiája is megélénkült, és hamarosan felzárkózhat az északi parthoz. Bár a déli parton alapvetően jóval nagyobbak a strandok, több a szabadstrand és a büfé is, megfigyelhető, hogy egyre több helyen jelennek meg újító, úttörő jellegű büfék.
Lássuk a győzteseket:
3. hely: Tex Mex saláta, Málna Büfé, Balatonlelle
A Málna egy egészen új hely, idén tavasszal nyitotta egy Ausztriából hazatért házaspár. Nem titkolt céljuk volt, hogy változtassanak a balatonlellei szabadstrand kínálatán. Alapvetően bisztró stílusú ételeket kínálnak, de azért a hagyományos kínálatból is megtartottak valamennyit. Nagyon becsülöm őket, hogy salátákat is feltettek az étlapra – nekem a Balatonnál a strandon ez hiányzik a legjobban. Tex Mex nevű salátájukkal indultak a versenyen is – pedig a BBQ oldalasuk sem semmi, mindenki kóstolja meg, aki arra jár!
A saláta is nagyon bejött, mint ahogy a hely egyik tulajdonosa és egyben szakácsa, Dolbert Ferenc elmondta, az öntetet is saját maga készíti legalább 15 összetevőből. A saláta tetején friss grillezett csirkemell, savanyított zöldségek, ami azonban nagyon levett a lábamról, a friss gyümölcsök a saláta tetején. A hozzákevert kukorica nélkül is működött volna, de így is szuper volt. Ára 1950 Ft, kiadós, de mégis egészséges és nyárias étel – reméljük, sok büfében elterjed.
2. hely: Marhaszegyes ciabatta, Port Burger, Balatonmáriafürdő
A Port Burger már tavaly is indult a versenyen, akkor a Tokdog nevű ételük kevésbé vett le a lábamról, ez a marhaszegyes szendvics azonban nálam kiütéssel győzött. 8 órán át, lassan füstölt marhaszegy, helyi, balatonfenyvesi angus marhából, cheddar sajt és házi mustárszósz. Egyszerűen isteni, ráadásul a séfet Balatoni Ferencnek hívják. Nagyon ütős cucc, az ára 1690 Ft!
1 hely: Kovászosuborka-leves, Tiki Beach Bisztró, Zamárdi
A Tiki Beach az egyik legjobb hangulatú hely a Balaton körül, egy őrült szimpatikus fővárosi házaspár viszi. Tavaly és idén is hihetetlen színvonalú ételeket dobtak fel az étlapra, folyamatosan újítanak. Az ide versenyre a hideg kovászosuborka-levessel neveztek, amit végül győztesnek hozott ki a zsűri, több okból is. Egyrészt ösztönözni szeretnénk a strandokon a hideg, egészséges levesek készítését – egyébként az általunk tesztelt büfék mindegyikében volt erre példa. Másrészt jó lenne, ha a kovászos uborkát nemcsak a hekk mellé szolgálnák fel egy büfében, hanem saját jogon is létezhetne.
A leves jóval több a kovászos uborkánál, rengeteg összetevőt tartalmaz, van benne gyömbér, rukkola, csírák, a tetején pedig füstölt lazac és tökmagolaj. A lazac sajnos az árát is megdobja, és nem is egy magyar hal, ami számomra kifejezetten ellenérv volt, a versenyt azonban ők nyerték. Így 2019 balatoni standétele a hideg kovászosuborka-leves! Ára 1490 Ft.
Az év balatoni felfedezettje: Pinyó Büfé, Keszthely
Jelenleg nehezen tudnék szimpatikusabb helyet mondani a Balatonnál, mint a Pinyó. Egy nagyon fiatal, alig 25 éves pár vette át a nagypapa büféjét, és a nevet megtartva készít fantasztikus ételeket. Ők három étellel is neveztek: egy csirkecombból készült hortobágyi palacsintával, nyári lecsóval és hideg bogyós gyümölcslevessel. Mindhárom olyan fantasztikus, hogy külön cikkben is bemutatom majd nektek!
Stick Mix, Villa Strandbisztró Balatonlelle
Én legszívesebben nekik is első helyet adtam volna, innen is látszik, milyen nehéz volt a verseny. A Villa is egy családi vállalkozás, apa, anya és a gyerekek is beállnak a pult mögé nyáron. Két éve próbálják megreformálni a balatoni kínálatot – mint mondják, több-kevesebb sikerrel. Az újdonságokra leginkább a hamburgerek szintjén vevő a közönség, sokan keresik a hagyományos ételeket.
A versenyre a Stick Mix nevű ételükkel neveztek, ami szerintem a kóstolt ételek közül a legtökéletesebb strandétel. Az étel kizárólag helyi alapanyagokból készül: két rúd Ordacsehiből származó tanyasi csirkemellfié, egy rúd bálványosi kecskesajt és egy rúd szürkeharcsa panírozva, hozzá mangós-chilis mártogatós. Az ára 1290 Ft, tökéletes strandétel, bárcsak sokfelé elterjedne!
Gipsy King burger, RockBurger Balatonlelle
Szintén lellei versenyző volt a RockBurger, ami nem egy Balaton-specifikus hely, van éttermük például Budapesten is. De a burgereiket mindig itt szokták kikísérletezni, utána megy fel az étel Budapestre. Gipsy King nevű burgerük tulajdonképpen a cigánypecsenye újraértelmezése: 100% sertéshúspogácsa, sok-sok fokhagyma, a buci tetején pedig kovászos uborka és kakastaréj, az ára 2290 Ft.
Gombósza, Konyhám, Balatonfenyves
Az Év Strandétele verseny tavalyi győztese a Konyhám volt, Gofcsi nevű ételükkel. A Konyhám magasan kiemelkedik a balatoni mezőnyből, az egyik legjobb hely a parton. Szikra Gabi idén is egy nagyon izgalmas, saját maga alkotta étellel nevezett: egy zalai ételt, a kukoricadarából készül prószát alkotta újjá gombócformában, rengeteg tejföllel. Zseniális lett, a három nagy gombóc ára 1290 Ft.
Mint láthatjátok, a felhozatal fantasztikus volt, minden ételt egyenként érdemes kipróbálni, akár még az előttünk álló hosszú hétvégén.
A zsűri
A Balatoni KÖR idén is hattagú zsűrit kért fel, hogy segítsen a győztest kiválasztani. Szokás szerint szerepet kapott a csapatban a verseny két korábbi győztese, Nagy-Golyán Nikolett (Kalóz Strandbisztró) és Bezerics Dániel (Paletta). Hozzájuk csatlakozott három újságíró: Sümegi Noémi, a nyomtatott Magyar Konyha felelős szerkesztője, Kalas Györgyi, a Street Kitchen gasztronómiai újságírója és a We Love Balaton főszerkesztője, Tucsni László. A hatodik zsűritag pedig Kardos Gábor, a Balatoni Kör szóvivője volt.
A döntés során a zsűri az alábbi kritériumokat mérlegelte:
- az étel egészséges, jó minőségű alapanyagokból készül
- egyszerű, de kreatív, nyárias
- túlmutat az eddig uralkodó lángos-hekk irányon
- gyorsan és büfékben is elkészíthető
- akár elvitelre is alkalmas
- szerepel a vendéglátóhely étlapján