Kert, erdő és tó: a balatoni természetre alapozza ételeit egy füredi borbár
Lukács Lilla és Barabás Barna 2014-ben indította el családi borászatát Balatonfüreden, ráadásul minden családi előzmény nélkül. Ők tényleg igazi, balatoni újrakezdők, Lilla eredetileg Budapestről, Barna pedig Székelyudvarhelyről származik. Lillával egyébként nem a bor, hanem a néptánc hozta őket össze, mindketten komolyan táncoltak ugyanis. Végül egy bátor húzással, 2013-ban Balatonfüreden kezdtek új életet. Szőlőt vettek, és családi támogatással elindították borászatukat Zelna néven, ami egy mozaikszó, és a családi nevek kezdőbetűiből lett összerakva. Jelenleg 15 hektáron gazdálkodnak.
Mertek nagyot lépni
Lilla és Barna gyorsan mertek nagyot lépni. Mivel a borkóstolások alkalmával egyértemű volt számukra, hogy igény van egy olyan helyre, ahol meg tudják mutatni magukat, és a közönség kötetlenül tudja kóstolni a borokat. Céljuk volt az is, hogy a hozzájuk érkezőket megismertessék a régióra jellemző borok és szőlők rejtelmeivel, és bemutassák a különböző fajtákat. Így nyitott meg a Zelna Borbár és Vinotéka.
Így 2019-ben leköltöztek a partra, és megnyitották borbárjukat, amihez egy kifejezetten nagy, közel száz férőhelyes terasz is tartozik. Én szinte csodálom a merészségüket: bármilyen jól pörög mostanában a balatoni gasztronómia, egész éves helyet alapozni kizárólag a borra, még mindig lutrinak tűnik. A Zelna Borbárban természetesen alapvetően a saját boraikat árulják, de tartanak egy-egy jellemző fajtát más, balatoni pincészetekből is. A koncepció bejött, a Füredre látogatók azonnal megszerették ezt a helyet, ahol akár éjfélig is kötetlenül lehet beszélgetni néhány pohár bor mellett.
Igény volt a melegkonyhára
De mint Lilla mondja, rögtön kiderült, hogy nemcsak hidegtálakra, hanem meleg ételre is lenne igény. Végül hosszas kísérletezés után tavaly összeállítottak egy étlapot, ami azonban csak egy hétig működött, a következő héten máris be kellett zárni. Most nyitottak újra májusban, így elsők között kóstolhattuk a menüt, ami tényleg fantasztikusan sikerült.
A borokról csak röviden emlékeznék meg, főleg azért, mert nem vagyok szakértő, és véletlenül sem akarok úgy tűnni, mint aki okoskodik. Aki nyitott szemmel mozog a balatoni borok között, pár éve már érzékelheti a Zelna jelenlétét és folyamatos fejlődését. Fantasztikus az a rengeteg energia, amit Barna beletesz a borokba. Fehér-, rozé- és vörösborokat is készítenek, a fehér címkések a könnyű, balatoni nyári borok, a zöld címkés boraik a birtokborok, amik már a komolyabb kategóriába esnek, és a kék címke alá tartoznak a dűlős tételek. Vegyszerek nélkül dolgoznak, és a Balatonra jellemző olaszrizling mellett azért más fajtákat is igyekeznek bemutatni. Én például szürkebarátot kóstoltam, ami Barna szerint egy méltatlanul mellőzött fajta.
Kert, Tó és Erdő a menü
Bár főszezonban este még nem próbáltam a Zelnát – pedig nyáron itt tart legtovább a buli -, de nekem a csütörtöki, napsütéses nyugi is bőven megfelelt. Az étlap koncepciója nagyon tetszett: háromféle menü érhető el Kert, Erdő és Tó néven, hiszen ez a három dolog az, ami körülvesz minket Balatonfüreden. “A lezárások alatt volt elég időnk gondolkodni, hogy merre induljunk. Úgy éreztük, mivel mi nem étterem vagyunk, hanem elsősorban borbár, megtehetjük, hogy valami egészen új dolgot találjunk ki. Így jutott eszünkbe Tatai Márton séffel közösen ez a természetközeli koncepció és a köré épülő menü. Emellett az is cél volt, hogy ne legyen túl hosszú az étlap, hiszen mi sem szeretjük az olyan helyeket, ahol nehéz választanI” – meséli Lilla.
Megmondom őszintén, a menü szinte megdöbbentően jó. Két dolog miatt is lettem nagyon lelkes: egyrészt ritka, hogy egy borbár tényleg ekkora energiát fektessen az ételekbe, és azok ilyen jól sikerüljenek. Másrészt a füredi sétány környékén nem biztos, hogy számítanék ilyen színvonalra. Az utóbbi idők egyik legnagyobb meglepetése volt nekem a Zelna étlapja.
Én a Kert menüt próbáltam, talán mert ez volt a legzöldebb. Ez három fogásból állt – mint mindegyik egyébként -, töltött káposzta, zöldborsó consommé és főételnek egy csirke-brokkoli-retek kombináció. Nem nagy adagok, mindegyik egy frissítő, színes, gyönyörűen tálalt fogás, és természetesen mindegyik menühöz kérhető borpárosítás is. Szimpatikus vonás, hogy úgy sem sokkal drágább.
Semmi nem az, aminek látszik
Előre leszögezem, az asztalra érkező dolgok közül egyik sem az, amire számítanál, ne tévesszenek meg az elnevezések! A töltött káposztában semmi nehéz vagy zsíros dolog nincs: egy gyönyörű, zöld kelkáposztalevél, benne báránygombóc, a leves pedig az egyik legjobb zöldborsó, amit valaha ettem. A főételként érkező csirke nyilván kevésbé tud meglepetést okozni, de ez is gyönyörű tálalásban és szépséges körettel érkezett. Engem nagyon megfogott a minden fogásban visszaköszönő, élénk és harsány zöld szín és a sok-sok virág, ami tényleg kertté varázsolta az asztalt. A menü ára is teljesen rendben van szerintem, 8490 Ft.
A másik két menü némileg drágább, az Erdő 9900 Ft, a Tó pedig, aminek az alapját különböző halételek képezik, 11990 Ft. Az Erdő menüben nyúlmáj, gomba consommé és vaddisznópofa szerepel, a Tóban pedig kacsazúza, ponty és szürkeharcsa. A zúzának olyan nagy rajongója vagyok, hogy ezt még muszáj volt külön megkóstolnom (minden kérhető egyébként egyesével is az á la carte étlapról), és végül ez lett a kedvencem. Szuperül egyben volt az egész: a zúza kis tésztabatyuba töltve, alatta csodás paszternákpüré, ami amúgy is nagy kedvencem, az egészet pedig az édeskömény dobta fel a legjobban. A desszertről is csak felsőfokban tudok beszélni: eper, sóska, karamell és pisztácia meglepő, de tökéletes egysége.
Összességében a Zelna Borbár nekem sokkal többet nyújtott, mint amit első ránézésre gondoltam, hiszen én annyira nem vonzódom az ilyen nagy helyekhez. De ha valahol hosszan és kötetlenül lehet borozgatni Füreden, ráadásul még kitűnő étel is jár mellé, az kétségkívül a Zelna! Főleg vacsorákhoz és hosszú, esti borozásokhoz ajánlom, nem annyira családi eseményhez, bár tudnak készíteni gyerekmenüt is.
Zelna Borbár és Vinotéka – 8230 Balatonfüred, Zákonyi Ferenc utca 3-5.