Hozzávalók
- 2 db kifli
- 2 dl tej
- 1 dl tejszín
- 2 db tojás
- 3 ek evőkanál cukor
- ½ db vaníliarúd
- 2 ½ dkg darált mák
- 2 ek meggylekvár
Mákos guba cserépben sütve
Hozzávalók
- 2 db kifli
- 2 dl tej
- 1 dl tejszín
- 2 db tojás
- 3 ek evőkanál cukor
- ½ db vaníliarúd
- 2 ½ dkg darált mák
- 2 ek meggylekvár
A szaftos gubát itt lazán felvert tojásfehérjével kevertem össze, hogy aztán hagyományos kis virágcserepekbe töltve felfújtként emelkedjen ki belőlük. A közepébe egy kevés meggylekvárt rejtettem, ami sütés közben jól felforrósodik és méééég lágyabbá és édesebbé varázsolja az egészet. Istenien hangzik, nem igaz? De hát minek is beszélek róla ennyit, amikor itt van hozzá a videó is!
És íme a titkos recept:
A tej-tejszín keverékébe belekaparjuk a vaníliarúd magjait és melegíteni kezdjük. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral jó habosra keverjük és egy keveset hozzáadunk a melegített tejszínes tejből. Kikeverjük és az egészet visszaöntjük a tejes keverékhez, simára keverjük és alacsony lángon, folyton kevergetve kicsit besűrítjük (de nem hagyjuk felforrni!), végül leöntjük vele a kb. 1 cm vastagra szeletelt kifliket. Megszórjuk a mákkal, alaposan átforgatjuk és félretesszük. A tojások fehérjét közepes habbá verjük és hozzákeverjük a mákos kiflihez.
Két kisebb, kivajazott és darált mákkal kiszórt virágcserép aljára kis sütőpapírt rakunk (így nem folyik ki a szuflé az alján), félig megtöltjük a mákos keverékkel, kanalazunk rá egy kevés meggylekvárt, majd ismét gubát rakunk rá, egészen megtöltve a cserepet. Sütőben 200 fokon kb. 15 percig sütjük, és rögtön tálaljuk.