Egy jó kaja tápláló, egészséges és finom – na és az sem árt, ha olcsó. Összeszedtünk néhány olyan pénztárcabarát alapanyagot, ami órákra elűzi az éhséged!
Tápláló kaja pár száz forintért
A csicseriborsó nem számít a magyar konyhák legelterjedtebb hozzávalójának, pedig egy rendkívül tápló, egészséges és finom étel. Tele van rostokkal, alacsony a zsírtartalma, a növényi alapanyagok közt pedig az egyik legjobb fehérjeforrás. És bár inkább számít magas szénhidráttartalmú kajának, előnye, hogy a különböző jótékony hatásai miatt lassan szívódik fel. Tehát egy csicseriborsós ebéd után egyhamar biztos nem leszel éhes!
Az alapanyaggal járó másik nagy plusz, hogy nem kell sokat költened rá. Kis keresgélés után akár néhány száz forintért találhatsz csicseriborsó-konzerveket az üzletekben. Ha csicseriborsós receptek után kutatsz, kattints ide. Ajánljuk figyelmedbe például a csicseriborsós shakshukát és a fitt rakott padlizsánt.
A reggelik királya
Reggelizz, mint egy király, tartja a mondás. Amennyiben jól választod meg, hogy mit eszel az első főétkezés során, később tör majd rád az éhségérzet. Az egyik ilyen szuper reggeli alapanyag a zabpehely, hiszen egy meglehetősen alacsony kalóriatartalmú és rostdús ételről van szó. A sok víz szintén segít a teltségérzet kialakulásában, így még tovább tarthat a jóllakottság, ha étkezés előtt valamilyen folyadékba áztatod a zabpelyhet. Ide kattintva találhatsz fogadra való reggeliket, és a tökéletes zabkása receptjét se hagyd ki!
A zabpehely szintén nem számít drága alapanyagnak, kisebb tasakos változatokból pár száz forintért szerezhetsz be a szupermarketekben.
Régi és tápláló
A reggelik másik királya a tojás. Egy korábbi kutatás arra jutott, hogy azok, akik tojást és pirítóst fogyasztottak az első főétkezésükkor, ritkábban éheztek meg, és akkor is kevesebb kalóriát fogyasztottak. A tojás emellett egy hihetetlenül egészséges és tápanyagdús étel, tele kiváló minőségű fehérjével.
És bár az ára felment az elmúlt hónapokban, szerencsére most sem tartozik a legdrágább élelmiszerek közé. Itt tudsz keresgélni a tojásos receptek közt, egy finom magyaros shakshukával biztosan jóllaksz egy időre!
Csak jól kell elkészíteni!
A burgonyát hosszú ideig démonizálták, pedig ha megfelelően készíted el, egy nagyon egészséges és tápláló alapanyag. A krumpli jó forrása lehet számos vitaminnak és ásványi anyagnak, emellett magas víz- és szénhidráttartalmú kaja, mérsékelt mennyiségben pedig rost és fehérje is van benne. A legtöbb tápanyag egyébként a burgonya héjában van, így ajánlott hámozatlanul megfőzni. Ha érdekel, hogy mi alapján válassz krumplit, illetve hogy tárold megfelelően, kattints ide és ide.
Erre ügyelj!
Ha más laktató kaják után kutatnál, keress magas fehérje-, térfogat- és rosttartalmú, de alacsony energiasűrűségű alapanyagokat. Azok az élelmiszerek, amik például nagyrészt folyadékból állnak, elősegíthetik a jóllakottságot, a rostok pedig megtelítik a gyomrod és növelhetik az emésztési időt.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!