Magaságyás ősszel? Többé nem akadály!
Viszlát gyomok!
Bár a gyomnövényeket egész nyáron eltávolítottad az ágyásokból (ugye? 😊), a nyári szabik után most több időd lesz a növényeid ápolására. A gyomnövényeket gyökerestül húzd ki, a gyökérzetükön lévő földet rázd le. Ez nem csak amiatt fontos, mert a gyomok rosszul mutatnak a konyhakertben. Egyrészt sok gyomnövény augusztusban érleli magjait, és így megakadályozhatod, hogy a magok a földre hullva, ott áttelelve, jövőre újra kihajtsanak, másrészt a gyomnövények vizet és tápanyagokat vonnak el az ágyásból. A legjobb, ha a gyomokat egy komposztáló-aprítógépben kis méretűre vágod. Az apró, nyesett növényrészek gyorsabban komposztálódnak, de akár természetes mulcsra is használhatók, erről hosszabban itt olvashatsz.
Fűszernövényszüret
Augusztus végén, szeptember elején még alaposan visszametszheted a mentaféléket, a citromfüvet, az oregánót, a majorannát, a bazsalikomot és a rozmaringot. A betakarított fűszernövényeket csokrokba kötve vagy tálcára kiterítve száraz, közvetlen napfénytől védett helyen néhány nap alatt megszáríthatod, de akár fűszerolajat, fűszerecetet vagy pesztót is készíthetsz belőlük. A cserépben nevelt, fagyérzékeny gyógynövényeket, például a rozmaringot, a zsályát és a kakukkfüvet az első éjszakai fagyok megérkezte előtt vidd fagymentes, világos helyre.
5+1 augusztus végén, szeptember elején vethető haszonnövény
Mielőtt belevágsz, készítsd elő a talajt!
Ahhoz, hogy az ősszel elvetett zöldségfélék gyorsan és egészségesen fejlődjenek, mindenképp az ágyások megfelelő előkészítésével kezdd a munkát. A talajt kézzel vagy egy kézi gereblyével megmozgatva távolítsd el az ágyásokból a növénymaradványokat, gyomnövényeket. Ezután forgass a talajba granulált szerves trágyát (például granulált juhtrágyát), és ha van, akkor érett komposztot is. A komposztot ne sajnáld az ágyásokból, a granulált trágyából pedig a csomagoláson ajánlott mennyiséget juttasd ki. Ezután egy deszka segítségével egyengesd el a talajfelszínt, ha a talaj nem elég nedves, öntözd be.
A vetőmagokat vetés előtt érdemes beáztatnod, mert így napokkal hamarabb beindul a csírázás. Az apróbb magokat 4-5 órára, a nagyobbakat 1 napra áztasd be (eső)vízbe. A vetőmagok csomagolásán feltüntetett mélységben vesd el a zöldségmagokat, és egy kézi permetező segítségével öntözd be alaposan a talajt. Amíg a kis növények meg nem erősödnek, az öntözést kézi permetezővel végezd, mert így nem fogod kimosni a még gyenge növényeket a talajból. Az öntözést lehetőleg a kora reggeli órákban végezd, mert ha este öntözöl, akkor éjszaka nedvesek maradnak a növények, így könnyebben felbukkanhatnak az olyan kórokozók, mint például a lisztharmat.
#1 Rukkola
Nagyon menő, ha ősszel a saját rukkoládat teheted a vajas kifli tetejére, vagy nagyobb mennyiség esetén összedobhatsz belőle egy szőlős-diós rukkolasalit. Az augusztusban, szeptember elején elvetett rukkola október végén, november elején már szedhető. Az SK kedvenc rukkolás receptjeit itt találod.
#2 Fodros kel
Hatalmas (szó szerint, mert akár másfél méter magasra is megnőhet! 😊) kedvencünk ősszel és télen a fodros kel vagy leveles kel, ami remekül bírja a hidegebb időjárást. Méretes, húsos leveleit folyamatosan fel tudod használni a konyhában, készülhet belőle főzelék, krémleves és rakott kel vagy egy isteni zöld shakshuka!
#3 Kelkáposzta
A B1-, B2-vitaminban és vasban gazdag kelkáposztát déli fekvésű, meleg, napsütéses helyen termeszd. A régi hagyományok szerint a kelkáposztát augusztus végén, Lajos napján vetették szabadföldbe, így az őszi lehűlésekig a palánták megfelelően megerősödnek. A kelkáposzta kifejezetten tápanyagigényes, ezért a vetés előtt dolgozz a talajba granulált juh- vagy szarvasmarhatrágyát. A kifejlődött levelekből egész télen csipegethetsz, a növény teljes kifejlődéséig viszont tavaszig kell várnod.
#4 Téli spenót
Popeye kedvence is jól elvan az ősz folyamán a konyhakertben. Augusztus végén, szeptember elején vesd el a magokat porhanyós, komposzttal vagy szerves trágyával dúsított talajba, és tömörítsd a talajt a vetés előtt. Fagyok esetén takard fóliával az ágyásokat. A spenótot ezerféleképpen felhasználhatod, de ha szeretnél egy ezeregyedik receptet is, akkor sem hagyunk cserben: a legmenőbb spenótos receptekért katt ide.
#5 Petrezselyem
Az ágyásokban lévő petrezselyem körül kapáld meg a talajt, a növény körül felbukkanó gyomnövényeket távolítsd el. Forgass a talajba érett, átrostált komposztot vagy szervestrágya-granulátumot. Petrezselymet akkor vess magról ilyenkor, ha van a kertedben/balkonodon meleg, szélvédett, napsütéses rész, de hidegebb ősz esetén így sem biztos, hogy sikeres lesz a magról való termesztése.
+ 1 Fokhagyma
Szeptemberben, októberben ültesd el fokhagymagerezdeket, de csak duzzadt, sérülésmentes hagymákat használj. A fokhagymagerezdeket 4-5 cm mélyen dugd el a talajban, az egyes gerezdek között 10 cm távolságot hagyj. A fokhagymát sokszínűen felhasználhatod a konyhában, de a Zé-féle fokhagymakrémlevest semmiképp ne hagyd ki, amikor beköszönt az ősz.
Szamóca és rebarbara, a kert imádnivaló lakó
iAz ágyásokban, cserepekben nevelt szamócák nyáron fejlődött indáit metszd le a növények tövénél, hogy támogasd őket az új rügyek hozásában. Ennek köszönhetően a fejlődő termőrügyek az ősz folyamán megerősödnek. Augusztusban ideális az új szamócatövek telepítése a kertben és a magaságyásokban. Az ilyenkor elültetett szamóca az ősz folyamán megerősödik. A szamócának a laza, tápanyagban gazdag talaj a megfelelő, ezért dúsítsd a talajt érett komposzttal és granulált szerves trágyával. Az ültetés utáni hetekben öntözd a töveket bőségesen, hogy a szamóca jobban megeredjen. Augusztus végén, szeptember elején itt az ideje a kert óriásának, a rebarbara tőosztásának. Az új töveket ültesd laza, porhanyós, tápanyagokban gazdag talajba, öntözd rendszeresen, hogy a fagyokig megeredjenek új helyükön.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!
Fotók: Shutterstock