Nincs is jobb dolog, mint a saját magunk által termelt szezonális zöldségekből és gyümölcsökből sütni-főzni, hiszen abban aztán tényleg az elsőtől az utolsó fázisig benne van a szívünk-lelkünk. Persze az sem csökkenti az élményt, ha ezeket helyi termelőktől vásároljuk, támogatva őket és nem utolsósorban a bolygónkat. Nézzük is, mik azok a termények, amiket júliusban szüretelhetünk már!
Cukkini
A cukkinik erre az időszakra már éppen eleget nőttek ahhoz, hogy egy ebéd vagy vacsora alapjául szolgáljanak! Ha már szép, mélyzöld a külsejük, le is szedhetjük őket (amennyiben ezt a típust termesztettük), és jöhet a főzőcskézés! Az oldalunkon rengeteg receptet találtok ehhez a népszerű szezonális zöldséghez, most kettő különlegesebbet emelek ki: az egyik a cukkinis langalló, mert nemcsak a cukkininak van ám szezonja, hanem a fesztiváloknak is, és ezek szinte mindegyikén belefuthatunk hasonló kajába! Szervezz otthon mini fesztivált és készítsd el hozzá Luke receptje alapján ezt a frankó kaját!
És arra gondoltál már, hogy cukkiniből készíts krémet a reggeli pirítósodhoz? Sokszor okoz fejtörést, hogy mit is kenjen az ember a kenyerére, de az unalmas feltétek ideje ezennel lejárt! Inkább próbáld ki ezt a vibráló színű, frissítő cukkinikrémet!
Paradicsom
Akinek sikerült idén időben elültetnie a paradicsompalántákat, az júliusban már bőven szüretelheti a roppanós, illatos terméseket! Azt javaslom, mindenképpen fogyasszunk belőlük nyersen is, hiszen tele vannak vitaminnal, főleg a C-vitamin-tartalmuk magas! Készíthetünk például szuper salátákat, mint a sopszka, és ha már sopszka, akkor miért ne csinálnánk egy komplett balkáni party tálat? Hiszen úgyis itt a kerti bulik ideje, ezzel pedig biztosan tarolni fogtok!
Azért ennek a szezonális zöldségnek a főzött változata sem utolsó! Ha jó sok termést tudsz szüretelni, akkor nem is kérdés, hogy egy finom tojásos lecsó készüljön belőle, hiszen ha nyár, akkor egyértelműen kötelező ez a kaja! A saját paradicsomodból pedig még finomabb lesz!
Zöldbab
Hát nem azonnal a nyár jut eszetekbe erről a zöldségről? Júliusra már szépen csüngnek a zöldellő babok, és csak arra várnak, hogy leszüreteljétek őket! Nem is kérdés, hogy mi készül majd belőlük, naná, hogy zöldbabfőzelék, az egyik legnagyobb klasszikus!
De ha nincs épp kedvetek a főzelékhez és valami nagyon tartalmas kajára vágytok, akkor forduljatok Lajoshoz! Van neki ugyanis egy szuper rakott zöldbab receptje, ami után biztos, hogy nem maradtok éhesek! Ráadásul azt tudtátok, hogy a zöldbabban B1- és B2-vitamin is található?
Áfonya
Nem maradhatnak el a szezonális zöldségek mellett a szezonális gyümölcsök sem! Az antioxidánsokban gazdag bogyós termés éppen ebben az időszakban kezd beérni, és talán az egyik legegészségesebb gyümölcs az egész világon! Bátran fogyasszuk azonnal a bokorról szedegetve, persze csak, ha nem használtunk hozzá permetet, mert akkor bizony előbb jó alaposan mossuk meg!
Mit készítsünk belőle? Szerintem szuper lightos reggeliként például díszíthet chiapudingot, csak úgy nyersen, és így a vitaminok is nagyobb százalékban benne maradnak. De egy mennyei áfonyás tarte-ot is összedobhatunk belőle, ami egy nagyon kellemes, nem túlságosan eltelítő édesség, pont tökéletes a nyári melegben!
Cseresznye
Sajnos a cseresznye azok közé a termények közé tartozik, amik csak kevés ideig színesítik a mindennapjainkat, ezért érdemes minél jobban kihasználni, hogy ehetünk belőlük. Egy igazán pirosló, roppanós cseresznyénél ugyanis kevés dolog lehet jobb ebben a szezonban! Természetesen ér a fáról azonnal a szánkba tenni, de ha sütnénk valami finomat, akkor irány az SK! Azon belül pedig a zabkekszes-cseresznyés pohárkrém receptje, ami seperc alatt elkészül!
Ha pedig olyan vendégeket várunk, akik gluténmentesen étkeznek, akkor se essünk kétségbe, a bázison mindenkire gondolunk ám! Luke hozott is egy gluténmentes cseresznyés piskóta receptet, amivel tutira belopjátok magatokat a barátaitok szívébe!
Ha tetszett a szezonális zöldségek cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!