Hozzávalók
Pappa al pomodoro (4 főre)
- 3 ek olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ fej lilahagyma
- 1 db paradicsomkonzerv
- 15 dkg szikkadt kenyér
- 1 csipet chili pehely
- 1 kis csokor friss bazsalikom
- ½ l zöldség vagy csirke alaplé
- Só, bors
Pasta primavera (6 főre)
- 5 ek olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 nagy marék különböző színű koktélparadicsom
- 4 db csiperkegomba
- 1 marék cukorborsó
- 4 db zöld spárga
- 0.33 db cukkini
- 1 marék zöldborsó
- 8 ek reszelt parmezán
- 1 ½ dl tejszín
- ½ csokor friss petrezselyem
- ½ csokor friss bazsalikom
- 2 ek fenyőmag
- 1 csomag spagetti tészta
- Só, bors
Panna cotta (8-10 főre)
- 75 dkg eper
- 60 dkg natúr joghurt
- 10 - 15 dkg cukor
- 10 lap zselatin
- 2 dl hideg tej
- 1 dl tejszín
- 1 db vaníliarúd
Hozzávalók
Pappa al pomodoro (4 főre)
- 3 ek olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ fej lilahagyma
- 1 db paradicsomkonzerv
- 15 dkg szikkadt kenyér
- 1 csipet chili pehely
- 1 kis csokor friss bazsalikom
- ½ l zöldség vagy csirke alaplé
- Só, bors
Pasta primavera (6 főre)
- 5 ek olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 nagy marék különböző színű koktélparadicsom
- 4 db csiperkegomba
- 1 marék cukorborsó
- 4 db zöld spárga
- 0.33 db cukkini
- 1 marék zöldborsó
- 8 ek reszelt parmezán
- 1 ½ dl tejszín
- ½ csokor friss petrezselyem
- ½ csokor friss bazsalikom
- 2 ek fenyőmag
- 1 csomag spagetti tészta
- Só, bors
Panna cotta (8-10 főre)
- 75 dkg eper
- 60 dkg natúr joghurt
- 10 - 15 dkg cukor
- 10 lap zselatin
- 2 dl hideg tej
- 1 dl tejszín
- 1 db vaníliarúd
Pappa al pomodoro
A felaprított hagymát és a karikákra vágott fokhagymát olívaolajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a chili pelyhet és összekeverjük. Beleöntjük a paradicsomot és közepes lángon pár percig főzzük. A kenyeret nagyobb kockákra vágjuk és az egész bazsalikom ágakkal együtt a leveshez adjuk. Összeforgatjuk, majd merőkanalanként elkezdjük hozzáadagolni az alaplevet addig, amíg elég lé lesz benne, hogy a kenyér megszívja magát, viszont nem lesz túl híg. Kb. 15 percig főzzük a levest, amíg a kenyér szétesik és a leves besűrűsödik. A levesből kiszedjük a bazsalikom ágat és végül egy kis olívaolajjal és frissen aprított bazsalikommal tálaljuk.
Pasta primavera
Egy serpenyőben 2 evőkanál olívaolajat felhevítek, és rádobunk 2 vékony karikákra vágott fokhagymát. Amint elkezdett illatozni, hozzáadjuk a félbe vágott koktélparadicsomokat és 1-2 percig sütjük, majd félretesszük a serpenyőt és előveszünk egy másikat.
Abban kb. 3 percig pirítjuk, 3 evőkanál olívaolajon, a felnegyedelt gombát, majd hozzáadjuk a félbe vágott cukorborsót és a felnegyedelt spárgát (a fás végét előzőleg letörjük) és 1-2 percig pirítjuk. A lángot lejjebb vesszük és beletesszük a felkarikázott cukkinit, majd 2 felaprított fokhagymát és a zöldborsót. Ha lepirult, akkor ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk 4 evőkanál reszelt parmezánnal és felöntjük a tejszínnel. Összeforgatjuk és 1-2 percig rotyogtatjuk.
A paradicsomos keverék alatt ismét begyújtunk, kissé összerottyantjuk, majd összeforgatjuk a felaprított petrezselyemmel és bazsalikommal. Egy tálban összeforgatjuk a kifőtt tésztát a cukkinis szósszal és megszórjuk a tetejét a paradicsomokkal, végül a maradék reszelt parmezánnal és fenyőmaggal.
Panna cotta
A megmosott és kicsumázott epret először egy turmixgépben leturmixoljuk, majd hozzáadjuk a joghurtot és a cukrot és tovább turmixoljuk. Egy lábasba beletesszük a zselatin lapokat és felöntjük a hideg tejjel. Egy nyeles lábasban összeforraljuk a tejszínt, a vaníliarúd kikapart magjait és a vanília rudat is. Amikor elkezd finoman forrni kivesszük a vanília rudat és a tejes zselatinra öntjük, majd habverővel alaposan összekeverjük.
Az epres turmixot egy nagy keverőtálba átöntjük és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a feloldódott zselatint. Minimum 8 órát, de akár egy egész napot is hűtőben pihentetjük, majd kifordítjuk a formából és friss eperrel tálaljuk.
Ha nem lenne elég az olaszos ízekből, akkor csekkoljátok a legszaftosabb parmezános csirke receptjét. A caponata, az olaszok lecsója sem maradhat ki a sorból, amihez itt találtok receptet.