Hozzávalók
- 100 g füstölt kenyérszalonna
- 2 - 4 gerezd fokhagyma
- 1 ½ tk paradicsompüré
- 1 fej hagyma (kb. 140 g)
- 1 ek pirospaprika
- 1 tk majoranna
- 1 tk durvára őrölt fekete bors
- 1 tk őrölt fűszerkömény
- csípős paprika (ízlés szerint)
- 50 g füstölt parasztkolbász
- 200 g füstölt sertéslapocka
- só
- 300 g sertéslapocka
- 800 g fejes káposzta (tisztítva)
- 2 ek tejföl (kb. 50 g)
- 1 ek liszt
- ½ csokor kapor
Lucskos káposzta
Hozzávalók
- 100 g füstölt kenyérszalonna
- 2 - 4 gerezd fokhagyma
- 1 ½ tk paradicsompüré
- 1 fej hagyma (kb. 140 g)
- 1 ek pirospaprika
- 1 tk majoranna
- 1 tk durvára őrölt fekete bors
- 1 tk őrölt fűszerkömény
- csípős paprika (ízlés szerint)
- 50 g füstölt parasztkolbász
- 200 g füstölt sertéslapocka
- só
- 300 g sertéslapocka
- 800 g fejes káposzta (tisztítva)
- 2 ek tejföl (kb. 50 g)
- 1 ek liszt
- ½ csokor kapor
A lucskos káposzta alapjához a szalonnát 0,5 cm-es kockákra vágjuk, majd egy lábasban, közepes lángon kipirítjuk a zsírját. Mehet rá a zúzott fokhagyma és a paradicsompüré. Addig pirítjuk így, amíg szépen kioldódnak a színek, majd rászórjuk a finomra vágott vöröshagymát is, és ezzel is lepirítjuk. Felöntjük 50 ml vízzel, megszórjuk a pirospaprikával, a majorannával, a borssal és a köménnyel, illetve ízlés szerint csípős paprikával.
Rárakjuk a felkarikázott kolbászt és a kb. 2 cm-es kockákra vágott füstölt húst, enyhén sózzuk, majd folyamatos folyadékpótlással addig főzzük, amíg a füstölt hús félig puhára fő. Ezután hozzáadjuk a 3-4 cm-es kockákra vágott lapockát, és így is addig főzzük, amíg a hús félig puha nem lesz.
Ekkor hozzáadjuk az elnegyedelt, majd felszeletelt káposztát, és annyi vizet öntünk alá, hogy ne lepje el, majd többször átkeverve puhára főzzük. Azért nem kell, hogy ellepje, mert a káposzta összeesik, és az állaga így lesz tökéletes.
A tejfölt és a lisztet kevés vízzel csomómentesre keverjük, majd hőkiegyenlítéssel a káposztához adjuk, és készre forraljuk. Végül mehet bele az apróra vágott kapor, és tálalhatjuk is.
- Elkészítési idő: függ a hús minőségétől és a méretétől, nekünk kb. 180 perc volt
Ha tetszett a lucskos káposzta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!