Hozzávalók
- 1 db burger zsemle
- 200 g marhahús darálva
- 6 szelet bacon (nem túl zsíros)
- 2 db tojás
- 100 g cheddar sajt
- kevés saláta
- 1 db paradicsom
- BBQ szósz
A “malaclekvárhoz”:
- 2 szelet csont nélküli tarja
- só, bors
- olaj
- balzsamecet
- 50 g barna cukor
- 100 ml cider
Az uborkasalátához:
- 2 db kovászolni való uborka
- 200 ml almaecet
- 50 g barna cukor
- 1 tk só
- 1 fej hagyma
- 1 tk mustármag
- 1 tk zellermag
- 1 tk kurkuma
Burger kompromisszumok nélkül
Hozzávalók
- 1 db burger zsemle
- 200 g marhahús darálva
- 6 szelet bacon (nem túl zsíros)
- 2 db tojás
- 100 g cheddar sajt
- kevés saláta
- 1 db paradicsom
- BBQ szósz
A “malaclekvárhoz”:
- 2 szelet csont nélküli tarja
- só, bors
- olaj
- balzsamecet
- 50 g barna cukor
- 100 ml cider
Az uborkasalátához:
- 2 db kovászolni való uborka
- 200 ml almaecet
- 50 g barna cukor
- 1 tk só
- 1 fej hagyma
- 1 tk mustármag
- 1 tk zellermag
- 1 tk kurkuma
A tarjaszeleteket sózzuk és borsozzuk, majd oldalanként 4-4 percig grillezzük. 10 percig állni hagyjuk, majd felkockázzuk. Egy vastag falú edényben olajban apróra vágott hagymát pirítunk, majd néhány perc után mehet rá a barna cukor, összekeverjük és 1-2 percig gyakori kevergetés mellett együtt főzzük. Ekkor mehet rá a balzsamecet, a cider és beledobjuk a felkockázott tarját. Addig főzzük, amíg besűrűsödik és ragacsos masszaként veszi körül a húsdarabokat. “Malaclekvár” kész! 🙂
Az uborkákat közepesen vastag karikára vágjuk, besózzuk és kb. 1,5 órán át állni hagyjuk, ekkor lemossuk őket és összekeverjük a felkarikázott hagymával. Az ecetet összeforraljuk a cukorral és a fűszerekkel, majd ráöntjük a hagymás-uborkás keverékre. Legalább 24 órán át állni hagyjuk hűtőben, hogy összeérjenek az ízek. Egy nagyjából a burger zsemle átmérőjével megegyező méretű kis hőálló edényt kibélelünk baconnel, úgy, hogy az oldalain mindenhol túllógjanak a szeletek. Beleütünk két tojást majd visszahajtjuk a bacon túlnyúló széleit. Mehet a grillre és mindkét oldalán kb. 4 percig sütjük. Kivesszük a sütőformából és félretesszük. A darált húsból 2 egyforma méretű pogácsát formázunk. Sózzuk és borsozzuk mindkét oldalát és grillre dobva ízlés szerint készre sütjük, úgy hogy félidőben mindkét húspogácsára hatalmas adag reszelt cheddart zúdítunk.
A félbevágott zsemlék mindkét oldalát néhány másodperc alatt meggrillezzük. Az összeszerelésnél a zsemle alsó felére jó adag BBQ szószt teszünk, erre mehet némi csíkokra vágott saláta. Erre teszünk egy kanállal a „malaclekvárból”, majd megy rá a két hús, a baconben sütött tojás, újabb adag BBQ szósz, végül egy szelet paradicsom és az uborkasaláta. Rátesszük a zsemle felső részét és kész.