Hozzávalók
- 1 csomag sáfrány (0,12 g-os kiszerelés)
- 100 ml víz
- 20 ml olaj
- ½ fej vöröshagyma (130g/fej)
- 4 gerezd fokhagyma
- 200 g rizottórizs
- 100 ml fehérbor
- 500 ml zöldségalaplé
- só
- 80 g parmezán
- 70 g vaj
A lazachoz
- 300 g lazacfilé
- só
- 2 ek olaj
A tálaláshoz
- 2 ek pisztácia
- 1 tk rózsabors
Hozzávalók
- 1 csomag sáfrány (0,12 g-os kiszerelés)
- 100 ml víz
- 20 ml olaj
- ½ fej vöröshagyma (130g/fej)
- 4 gerezd fokhagyma
- 200 g rizottórizs
- 100 ml fehérbor
- 500 ml zöldségalaplé
- só
- 80 g parmezán
- 70 g vaj
A lazachoz
- 300 g lazacfilé
- só
- 2 ek olaj
A tálaláshoz
- 2 ek pisztácia
- 1 tk rózsabors
A rizottó lazaccal nem csak mutatós, de finom is. De mitől lesz ilyen sárga? Mutatjuk! A sáfrányt egy kis tálba tesszük. A vizet felforraljuk és a sáfrányra öntjük, majd félretesszük.
Olajat melegítünk egy lábasban, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, a szeletekre vágott fokhagymát és közepesen forró hőmérsékleten kb. 3 percig dinszteljük. Hozzáadjuk a rizst és azt is egy percig pirítjuk, majd felöntjük a fehérborral. Ha elpárolgott a fehérbor, felöntjük kb. 150 ml alaplével és időnként megkeverve addig főzzük, amíg be nem szívja a rizs a levet és el nem kezd krémesedni.
Ekkor jöhet a sáfrányos víz. Szintén addig főzzük, amíg a rizs fel nem veszi a folyadékot. Sózzuk és felöntjük egy újabb adag alaplével. Ezt addig játsszuk, amíg a rizs majdnem teljesen meg nem puhult. Amikor kész a rizs, belereszeljük a parmezánt, hozzáadjuk a vajat és lekapcsoljuk a tűzhelyet.
A lazacot kb. 3 centis szeletekre vágjuk és megsózzuk. Olajat melegítünk egy serpenyőben, majd a bőrös felével lefelé elkezdjük sütni a halszeleteket. A bőrös oldalát nyugodtan nyomjuk oda a serpenyő aljához, mert így fog szép egyenletesen „pirosra” és ropogósra sülni a bőre. Amikor elkezd fehéredni a halhús, fordítunk rajta egyet. Nem kell neki sok idő, oldalanként kb. 1-1 perc. Semmiképp ne szárítsuk ki ezt a nemes húst. Konyhai papírtörlőre szedjük a halakat és leitatjuk róluk a felesleges olajat.
Tálalás
A pisztáciát egy mozsárban durvára törjük. A rizottót tányérba kanalazzuk, mellétesszük a lazacszeleteket, a rizottót megszórjuk a pisztáciával, a halat pedig a frissen őrölt rózsaborssal.
Elkészítési idő: 45 perc
Ha tetszett a rizottó lazaccal receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!
Még több krémes és szaftos rizottót ennél? Mutatunk receptet hozzá.
Édesburgonyás bulgurrizottó füstölt lazaccal