Tramezzini
Hozzávalók 2 főre:
- 3 nagy szelet héj nélküli fehér kenyér
- 10 szelet sonka
- 1 db paradicsom
- 1 db csemegeuborka
A tojáskrémhez:
- 4 db főtt tojás
- 1 tk mustár
- 1-1,5 dl olívaolaj
- 1 púpozott ek krémsajt
- kb. 2 ek víz
- só, bors
- ½ db citrom leve
- 1 szál újhagyma
A tojáskrémhez a tojássárgáját egy aprítógépbe rakjuk a mustárral, az olívaolajjal, a krémsajttal, a vízzel és a citromlével, sózzuk, borsozzuk, és lezúzzuk. A fehérjét felaprítjuk, és ebbe a krémbe keverjük az apróra vágott újhagymával együtt.
A paradicsomot és a csemegeuborkát felszeleteljük, ezután összerakjuk a szendvicset: az egyik kenyérszeletre rakjuk a tojáskrém felét, erre jöhet a sonkaszeletek fele, majd a paradicsom. Erre rakunk egy kenyérszeletet, majd jöhet a maradék tojáskrém, sonka és a csemegeuborka. Az egészet befedjük az utolsó kenyérrel, elfelezzük, majd átlósan is elfelezzük úgy, hogy háromszög alakú szendvicseket kapjunk.
Délies sült bab
Hozzávalók 4 főre:
- 200 g kockázott bacon
- 100 g szeletelt bacon
- 1 fej hagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 db kaliforniai paprika
- 5 db babkonzerv (vegyesen vörös, fehér, cirmos stb.)
- 300 g passata
- 200 g ketchup
- 20 g angol mustár
- 100 g barna cukor
- 50 g juharszirup
- 20 g Worcester szósz
- 20 g szójaszósz
- 2-3 ek chiliszósz
- 25 g almaecet
- só, bors
A kockázott bacont zsírjára sütjük egy sütésálló tálban, majd hozzáadjuk a felkockázott hagyma és átnyomott fokhagyma kombinációját, és további 8-10 percig hőkezeljük közepes lángon.
Amikor ez kész, hozzáadjuk az apróra kockázott kaliforniai paprikát, majd 3-5 perc elteltével a lecsöpögtetett babokat is.
Hozzáadjuk a paradicsomszószt, a ketchupot, a mustárt, a barna cukrot, a juharszirupot, a Worcestert, a szójaszószt, egy kevés chiliszószt, az ecetet, sózzuk, borsozzuk, majd az első rottyanásig melegítjük.
A tetejére baconszeleteket teszünk, majd 175 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük, vagy amíg a bacon szép aranybarna nem lesz.
Marhahúsgolyók barna sörös barbecue szószban
Hozzávalók 4 főre:
A húsgolyóhoz:
- 500 g darált marhahús
- só, bors
- 2 ek olívaolaj
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 150 ml barna sör
- 200 ml barbecue szósz
- 100 ml ketchup
- 1 tk dijoni mustár
- 2 ek Worcester szósz
- 1 ek méz
- 100-150 ml víz
A sült édesburgonyához:
- 2 db édesburgonya (nagyobb)
- 2 tk keményítő
- 1 tk fokhagymapor
- só, bors
- 2-3 ek olívaolaj
Az uborkasalátához:
- 1-2 ek fehér szezámmag
- 1-2 ek fekete szezámmag
- 2 db kígyóuborka
- 1 ek szezámolaj
- 100 ml rizsecet
- só, bors
Az édesburgonyát megpucoljuk, hasábokra vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és összeforgatjuk a többi hozzávalóval. 200 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt megsütjük.
A húsgolyóhoz a darált húst sózzuk, borsozzuk, golyókat formázunk belőle, és egy serpenyőben az olívaolajon, körbepirítjuk őket, majd kiszedjük. A visszamaradt zsiradékon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát. Rádobjuk a szintén apróra vágott fokhagymát, kicsit lepirítjuk, majd felöntjük 150 ml sörrel. Ha a nagy részét elfőtte, rárakjuk az összes többi hozzávalót, és felforraljuk. Ha felforrt, visszarakjuk a húsgolyót, és addig rotyogtatjuk, amíg a hús teljesen meg nem puhul és a szaft egy kicsit be nem sűrűsödik.
A salihoz egy száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk a szezámmagot. Az uborkákat elfelezzük, kikaparjuk a magjait és 3-4 mm vastag szeleteket vágunk belőle, majd egy tálba tesszük. A szezámolajat, a rizsecetet, a sót és a borsot egy kis üvegben összerázzuk, és ráöntjük az uborkára, a szezámmaggal együtt.
A húsgombócot a sült édesburival és ezzel a salival tálaljuk.
Pisztáciakrémes ekler fánk
Hozzávalók 12-15 db-hoz:
A tésztához:
- 60 g vaj
- 1 csipet só
- 1 csipet cukor
- 100 ml víz
- 100 g liszt
- 3 db tojás
A krémhez:
- 200 g hántolt, pirított pisztácia
- 30-40 ml olívaolaj
- 500 g mascarpone
- 100 g porcukor
A tetejére:
- 1 kis marék durvára vágott pisztácia
A tésztához egy lábasban összemelegítjük a vajat, a sót, a cukrot és a vizet, majd folyamatos keverés mellett beleszórjuk a lisztet. Amikor összeállt az alap, és langyosra hűlt, belekeverünk egy tojást, majd a másik kettőt is. A homogénre kevert masszát nyomózsákba töltjük, és sütőpapíros tepsire kb. 9-10 cm-es csíkokat nyomunk 3 ujjnyi távolságra egymástól. 200 fokra előmelegített, gőzös sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük őket, majd kikapcsoljuk a sütőt, és egy fakanál nyelével kitámasztva hagyjuk, hogy így hűljenek ki.
A pisztáciakrémhez a pirított pisztáciát egy aprítógépbe rakjuk, és lezúzzuk. Hozzáöntjük az olajat, majd ezzel együtt újra 10-20 mp-ig zúzzuk, hogy szép krémes legyen. A mascarponét stabil krémmé habosítjuk, majd belerakjuk a pisztáciapasztát és a porcukrot, átkeverjük, hogy homogén, halványzöld színű krémet kapjunk, és bele is töltjük egy nyomózsákba.
A fánkok tetejét levágjuk, megtöltjük őket a krém kb. ¾-ével, rárakjuk a tetejüket, és díszítésként, kicsi, csillagcsöves nyomózsákból a fánkok „sapkájára” nyomjuk a megmaradt krémet. Megszórjuk apróra vágott pisztáciával, és készen is vagyunk.