Hirdetés
Karácsonyi menü

A 84. TV-adás receptjei - nemzetközi kaják

Fahéjas-diós babka

Nem csak húsvétkor lehet babkát enni!
Hirdetés

A 84. TV-adás receptjei - nemzetközi kaják

Olaszország, Amerika és Franciaország egy helyen!
Kipróbáltam, jóóó lett!
Hirdetés

Tramezzini

Hozzávalók 2 főre:

  • 3 nagy szelet héj nélküli fehér kenyér
  • 10 szelet sonka
  • 1 db paradicsom
  • 1 db csemegeuborka 

A tojáskrémhez:

  • 4 db főtt tojás
  • 1 tk mustár
  • 1-1,5 dl olívaolaj
  • 1 púpozott ek krémsajt
  • kb. 2 ek víz
  • só, bors
  • ½ db citrom leve
  • 1 szál újhagyma

A tojáskrémhez a tojássárgáját egy aprítógépbe rakjuk a mustárral, az olívaolajjal, a krémsajttal, a vízzel és a citromlével, sózzuk, borsozzuk, és lezúzzuk. A fehérjét felaprítjuk, és ebbe a krémbe keverjük az apróra vágott újhagymával együtt.

A paradicsomot és a csemegeuborkát felszeleteljük, ezután összerakjuk a szendvicset: az egyik kenyérszeletre rakjuk a tojáskrém felét, erre jöhet a sonkaszeletek fele, majd a paradicsom. Erre rakunk egy kenyérszeletet, majd jöhet a maradék tojáskrém, sonka és a csemegeuborka. Az egészet befedjük az utolsó kenyérrel, elfelezzük, majd átlósan is elfelezzük úgy, hogy háromszög alakú szendvicseket kapjunk.

Tramezzini

Délies sült bab

Hozzávalók 4 főre:

  • 200 g kockázott bacon
  • 100 g szeletelt bacon
  • 1 fej hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 5 db babkonzerv (vegyesen vörös, fehér, cirmos stb.)
  • 300 g passata 
  • 200 g ketchup
  • 20 g angol mustár
  • 100 g barna cukor
  • 50 g juharszirup
  • 20 g Worcester szósz
  • 20 g szójaszósz
  • 2-3 ek chiliszósz
  • 25 g almaecet
  • só, bors

A kockázott bacont zsírjára sütjük egy sütésálló tálban, majd hozzáadjuk a felkockázott hagyma és átnyomott fokhagyma kombinációját, és további 8-10 percig hőkezeljük közepes lángon.

Amikor ez kész, hozzáadjuk az apróra kockázott kaliforniai paprikát, majd 3-5 perc elteltével a lecsöpögtetett babokat is. 

Hozzáadjuk a paradicsomszószt, a ketchupot, a mustárt, a barna cukrot, a juharszirupot, a Worcestert, a szójaszószt, egy kevés chiliszószt, az ecetet, sózzuk, borsozzuk, majd az első rottyanásig melegítjük.

A tetejére baconszeleteket teszünk, majd 175 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük, vagy amíg a bacon szép aranybarna nem lesz.

Marhahúsgolyók barna sörös barbecue szószban

Hozzávalók 4 főre:

A húsgolyóhoz:

  • 500 g darált marhahús
  • só, bors
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 150 ml barna sör
  • 200 ml barbecue szósz
  • 100 ml ketchup
  • 1 tk dijoni mustár
  • 2 ek Worcester szósz
  • 1 ek méz
  • 100-150 ml víz

A sült édesburgonyához:

  • 2 db édesburgonya (nagyobb)
  • 2 tk keményítő
  • 1 tk fokhagymapor
  • só, bors
  • 2-3 ek olívaolaj

Az uborkasalátához:

  • 1-2 ek fehér szezámmag
  • 1-2 ek fekete szezámmag
  • 2 db kígyóuborka
  • 1 ek szezámolaj
  • 100 ml rizsecet
  • só, bors

Az édesburgonyát megpucoljuk, hasábokra vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és összeforgatjuk a többi hozzávalóval. 200 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt megsütjük.

A húsgolyóhoz a darált húst sózzuk, borsozzuk, golyókat formázunk belőle, és egy serpenyőben az olívaolajon, körbepirítjuk őket, majd kiszedjük. A visszamaradt zsiradékon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát. Rádobjuk a szintén apróra vágott fokhagymát, kicsit lepirítjuk, majd felöntjük 150 ml sörrel. Ha a nagy részét elfőtte, rárakjuk az összes többi hozzávalót, és felforraljuk. Ha felforrt, visszarakjuk a húsgolyót, és addig rotyogtatjuk, amíg a hús teljesen meg nem puhul és a szaft egy kicsit be nem sűrűsödik. 

A salihoz egy száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk a szezámmagot. Az uborkákat elfelezzük, kikaparjuk a magjait és 3-4 mm vastag szeleteket vágunk belőle, majd egy tálba tesszük. A szezámolajat, a rizsecetet, a sót és a borsot egy kis üvegben összerázzuk, és ráöntjük az uborkára, a szezámmaggal együtt.

A húsgombócot a sült édesburival és ezzel a salival tálaljuk.

Pisztáciakrémes ekler fánk

Hozzávalók 12-15 db-hoz:

A tésztához:

  • 60 g vaj
  • 1 csipet só
  • 1 csipet cukor
  • 100 ml víz
  • 100 g liszt
  • 3 db tojás

A krémhez:

  • 200 g hántolt, pirított pisztácia
  • 30-40 ml olívaolaj
  • 500 g mascarpone
  • 100 g porcukor

A tetejére:

  • 1 kis marék durvára vágott pisztácia

A tésztához egy lábasban összemelegítjük a vajat, a sót, a cukrot és a vizet, majd folyamatos keverés mellett beleszórjuk a lisztet. Amikor összeállt az alap, és langyosra hűlt, belekeverünk egy tojást, majd a másik kettőt is. A homogénre kevert masszát nyomózsákba töltjük, és sütőpapíros tepsire kb. 9-10 cm-es csíkokat nyomunk 3 ujjnyi távolságra egymástól. 200 fokra előmelegített, gőzös sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük őket, majd kikapcsoljuk a sütőt, és egy fakanál nyelével kitámasztva hagyjuk, hogy így hűljenek ki. 

A pisztáciakrémhez a pirított pisztáciát egy aprítógépbe rakjuk, és lezúzzuk. Hozzáöntjük az olajat, majd ezzel együtt újra 10-20 mp-ig zúzzuk, hogy szép krémes legyen. A mascarponét stabil krémmé habosítjuk, majd belerakjuk a pisztáciapasztát és a porcukrot, átkeverjük, hogy homogén, halványzöld színű krémet kapjunk, és bele is töltjük egy nyomózsákba. 

A fánkok tetejét levágjuk, megtöltjük őket a krém kb. ¾-ével, rárakjuk a tetejüket, és díszítésként, kicsi, csillagcsöves nyomózsákból a fánkok „sapkájára” nyomjuk a megmaradt krémet. Megszórjuk apróra vágott pisztáciával, és készen is vagyunk.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások