Kólaszószos burger chilis camembert sajttal turbózva
A kólás BBQ szószhoz:
- 2 ek olaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 250 ml kóla
- 2 db babérlevél
- só, bors
- 4-5 ek ketchup
- 2-3 ek sriracha szósz
- 1 ek Worcester szósz
- 2-3 ek szójaszósz
A rántott sajthoz:
- 1 db kb. 125 g-os camembert sajt
- tojás, liszt, zsemlemorzsa a panírozáshoz
- 3-4 db kisebb színes chilipaprika
- 1 ek olaj
- bő olaj a sütéshez
A húspogácsához:
- 400 g darált marhahús
- só, bors
- 1 nagy csipet őrölt koriander
- 1 nagy csipet őrölt füstölt pirospaprika
- 1 ek olaj
Az összeszereléshez:
- 2 db hamburgerbuci
- 4 levél saláta
- 3-4 szelet lilahagyma
A kólás barbecue szószhoz egy lábasban az olajon aranybarnára pirítjuk a finomra vágott hagymát és a felszeletelt fokhagymát. Ráöntjük a kólát és addig forraljuk, amíg a felére nem redukálódik. Sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a babérleveleket is. Ha megvan a redukció, leszűrjük és visszaöntjük a lábasba, majd az összes többi hozzávalóval alaposan elkeverjük. Addig forraljuk amíg sűrű mártást nem kapunk.
A rántott sajthoz egy serpenyőben az olajon, magas hőmérsékleten lepirítjuk a chiliket, után kis darabokra vágjuk. A camembert sajtot lapjával elfelezzük és a vágott felébe belenyomkodjuk a szárától megszabadított és kisebb darabokra vágott sült chilit. Bepanírozzuk klasszikus módon: liszt-tojás-zsemlemorzsa, majd újra tojás és zsemlemorzsa, hogy jó ropogós legyen és ne folyjon ki a sajt. Bő olajban, aranybarnára sütjük, majd lecsepegtetjük.
Roquefort burger ropogós pancettával és édeskömény chutney-val
Hozzávalók 2 személyre
- 300 g darált marhahús
- só, bors
Az édeskömény chutney-hoz:
- 3 fej hagyma
- 2 fej édeskömény
- olaj
- 3 ek barna cukor
- 50 ml barna rum
- só, bors
- 1 mk mustármag
- 1 mk kakukkfű
- 1 ek balzsamecet
- 1 ek Worcester szósz
- 1 ek méz
A szószhoz:
- fél fej hagyma
- 100 g roquefort
- 100 ml majonéz
Az összeszereléshez:
- 2 db hamburgerzsömle
- 4 szelet pancetta vagy bacon
- 2 szelet cheddar sajt
- 1 marék bébispenót
A hagymát vékony szeletekre vágjuk. Az édeskömény zöldjét és az alsó fás részét levágjuk, majd szintén felszeleteljük, Kevés olívaolajon elkezdjük dinsztelni őket. 10 perc rotyogtatás és intenzív kevergetés után, ha kicsit összeestek a zöldségek, jöhet bele a barna cukor. Ha ez kicsit karamellizálódott, akkor a barna rumot is beleöntjük, Hagyjuk, hogy elszisszenjen az alkohol, majd jöhet a sózás, borsozás. Ízesítjük szárított kakukkfűvel, mustármaggal, végül egy kis Worcester szósz és balzsamecet kerül még bele. Pár perc főzés és a végén kevés mézzel kerekítjük le az ízeket.
A pancettát megsütjük mégpedig úgy hogy egy tepsire sötőpapírt helyezünk, erre mehetnek a pancetták, majd befedjük őket még egy sütőpapírral és az egészet lesúlyozzuk még egy tepsivel, és 150 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt ropogósra sütjük.
A szósz hozzávalóit aprítógépben összezúzzuk.
A húsból két 150 grammos pogácsát formázunk és az egyik oldalát sózzuk és borsozzuk. Aztán a húst feldobjuk a tűzforró grillserpenyőre a fűszerezett oldallal lefelé és a másik oldalát is alaposan sózzuk, borsozzuk.
Dobunk 1-1 szelet jófajta cheddar sajtot a húsokra, majd lefedjük őket és hagyjuk, hogy a sajt ráolvadjon. A visszamaradt zsiradékon lepirítjuk a félbevágott bucikat.
Összerakjuk a burgert: a lepirított bucit megkenjük a szósszal, bébispenótot helyezünk rá, amire ráültetjük a húspogácsát. Erre lapátolunk az édeskömény chutney-ból, végül pedig jön a nagymama kedvenc sült pancettája. Ennyi volt, már mehet is be az arcba. 🙂
Gourmet burger
Hozzávalók 4 személyre
- 600 g darált marhahús
- 1 ek cayenne bors
- 2 ek tört színes bors
- 2 ek nagyszemű só
- 1 csipet chilipehely
- 1 ek olaj
A vörösboros karamellizált lilahagymához
- 6-8 fej vöröshagyma
- 4 ek barna cukor
- 2 ek balzsamecet
- 100 ml száraz vörösbor
- 50 ml olaj
- só
A szószhoz:
- 150 g majonéz
- 1-2 gerezd fokhagyma átnyomva
- fél lime leve
- 1 ek barna cukor
- 1 tk chiliszósz
- 1 tk dijoni mustár
- 1 tk füstölt pirospaprika
Az összeszereléshez:
- 4 db ciabatta
- 200 g kéksajt
- 4 db tojás
A lilahagymát vékonyra szeleteljük, és az olajon elkezdjük dinsztelni lassú tűzön. 10-15 perc múlva ráöntjük a bort, azt elpároljuk róla, majd belekanalazzuk a cukrot és a balzsamecetet, megsózzuk és további 5-8 percig rotyogtatjuk.
A szósz összetevőit összekeverjük.
A darált marhahúsból négy pogácsát formázunk, egy deszkára kiszórjuk a nagyszemű sót, őrlünk rá gazdagon színes borsot, mehet rá a cayenne bors és a chilipehely is. A húspogácsákat alaposan meghempergetjük a kiszórt fűszerekben.
Serpenyőben pici olajon közepes lángon a húsok mindkét oldalát 4-5 percig sütjük a kívánt átsütöttségig, majd a második oldalra kéksajtot olvasztunk, közben lefedjük. hús kisült zsírján megpirítjuk a félbevágott ciabattákat. A tojásokból tükörtojást sütünk, amit aztán szép szabályos kör alakúra szabunk.
A pirult ciabatta alját és tetejét megkenjük a szósszal, az aljára jön a hús a ráolvasztott sajttal, erre kanalazunk a karamellizált lilahagymából, végül a tükörtojással, majd a tetővel zárjuk a sort.