Currys-mangós csirkés szendvics
Hozzávalók 2 főre:
A currys-mangós szószhoz:
- 2 ek olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ tk őrölt kardamom
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk őrölt kurkuma
- ½ tk őrölt koriander
- ½ tk pirospaprika
- frissen reszelt szerecsendió
- só, bors
- 1 db mangó
- 1 ek borecet
A húshoz:
- 300 g csirkemellfilé
- só, bors
- 2 ek olaj
Az összeállításhoz:
- 2 db császárzsemle
- 2 marék bébispenót
- 1 db paradicsom
- 1 kis csokor snidling
- 1 marék sült hagyma
- 50 g feta sajt
A csirkemelleket lapjával félbevágjuk és vékonyra lapítjuk. Mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk és az olajon megsütjük. Egy-egy kanál mangószószt kanalazunk a húsokra, majd jól összeforgatjuk.
A zsemléket száraz serpenyőben megpirítjuk. megkenjük a mangós szósszal, majd az alsó felére halmozunk a bébispenótból, rátesszük a mangós csirkét, majd 1-1 karika paradicsomot. Erre jöhet az apróra vágott snidling, a ropogós sült hagyma, majd egy kevés morzsolt feta.
Puffasztott rizsbe bundázott csirkés szendvics
Hozzávalók 4 szendvicshez:
- 4 szelet kovászos kenyér
- ½ fej lila hagyma
- ¼ db kígyóuborka
- 1 nagy marék rukkola
A csirkéhez:
- 4 szelet fél-1 cm vastag csirkemell
- 200 ml író
- 1 mk Cayenne-bors
- 2 tk fokhagymapor
- só, bors
- 10-12 szelet puffasztott rizs
- 4-5 ek olaj
A paradicsomchutney-hoz:
- 2 ek olaj
- 2 tk édesköménymag
- 2 tk fekete hagymamag
- 2 tk köménymag
- 2 tk görögszénamag
- 2 tk fekete mustármag
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek sűrített paradicsom
- 3 db paradicsom
- só, bors
- 2 tk barna cukor
- 400 g darabolt paradicsom
- 150 ml fehérborecet
- 200 ml víz
A csirkemellhez az írót összekeverjük a Cayenne-borssal és a fokhagymaporral, sózzuk, borsozzuk, és ebbe rakjuk a hússzeleteket minimum fél órára, de akár már előző este is bepácolhatjuk. A puffasztott rizst egy aprítógépben lezúzzuk, a hússzeleteket lecsöpögtetjük és a puffasztott rizsbe forgatjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk, meglocsoljuk az olajjal, és 180 fokos sütőben 30 percig, majd 200 fokon további 10 percig sütjük.
A paradicsomchutney-hoz egy serpenyőben az olajon addig pirítjuk a fűszereket, amíg el nem kezdenek pattogni. Ekkor lehúzzuk, és rádobjuk az apróra vágott hagymát és ráreszeljük a fokhagymát. Ha üveges lett, rárakjuk sűrített paradicsomot és a felaprított friss paradicsomot, sózzuk, borsozzuk. Megszórjuk a barna cukorral, elkeverjük, és felöntjük a darabolt paradicsommal, az ecettel és a vízzel. Felforraljuk az egészet, és alacsony lángon főzzük addig, amíg kb. fele mennyiségre be nem sűrűsödik.
Az összeállításnál a kenyérszeleteket elfelezzük, az egyikre rakjuk a csirkemellet, erre egy jó adag paradicsomchutney-t, majd jöhet rá a vékonyra vágott lila hagyma, az elfelezett, kimagozott és felszeletelt uborka. Az egészet egy kevés rukkolával fejezzük be, amire rárakjuk a másik kenyérszeletet.
BLT pulykaburger sült paprikás majonézzel
Hozzávalók 4 főre:
A majonézhez:
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 3 db tojássárgája
- 1 tk dijoni mustár
- 300 ml kanola- vagy szőlőmagolaj
- ½ db citrom leve
- só, bors
- 1 tk füstölt paprika
- 1 ek Worcester szósz
A húspogácsához:
- 500 g darált pulykahús
- 1 db tojás
- 25 g (gluténmentes) zsemlemorzsa
- 30 g tamari szójaszósz
- só, bors
- 1 gerezd fokhagyma
- olaj a sütéshez
- 4 szelet sajt
Az összeállításhoz:
- 8 szelet bacon
- 2 db szívsaláta
- 1-2 db paradicsom
- 4 db (gluténmentes) hamburgerzsemle
Elkészítés:
A sütőt grillfokozaton 220 fokra melegítjük, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a paprikát, és betoljuk a forró sütőbe. Kb. 35-40 perc alatt, 2-3-szor megforgatva fekete, szenesre sütjük. Mikor minden oldala megpörkölődött, egy tálba tesszük, amit lefedünk egy tányérral, és félretesszük hűlni.
Amíg a paprika sül, elkészítjük a majonézt. A tojássárgájákhoz adjuk a mustárt, kézi mixerrel pár másodpercig verjük, majd kisebb adagokban, nagyon lassan hozzácsorgatjuk az olajat, miközben magas fokozaton keverjük. Mikor elvegyítettük az összes olajat, és szép sűrű majonézt kaptunk, sóval, borssal és citromlével ízesítjük, alaposan átkeverjük, és hűtőbe tesszük.
A baconszeleteket száraz serpenyőben, közepesen alacsony lángon ropogósra sütjük, majd egy papírtörlőre szedjük.
A húspogi összetevőit összegyúrjuk, kevés olajat hevítünk egy nagyobb serpenyőben, és egy falatnyi húst megsütünk kostólónak. Ha szükség van ízesítésre, akkor tökéletesítjük a keveréket. Négy egyforma méretű, lapos húspogácsát formázunk, és oldalanként 5-6 percig sütjük. Az utolsó 1-2 percnél a husik tetejére tesszük a sajtot, hogy megolvadjon.
Amíg a hús sül, a salátát leveleire szedjük, a paradicsomot pedig vékony szeletekre vágjuk, illetve befejezzük a majonézt. Ehhez a kihűlt paprikát meghámozzuk, húsát egy késes aprítóba tesszük a fűszerekkel, pépesítjük, majd kézi habverővel a majonézhez keverjük.
Jöhet a burger összeszerelése: a bucik vágott felét megpirítjuk, megkenjük a majonézzel, jöhet a sajtos húspogi, a paradicsom, a saláta, majd a bacon és a buci teteje.