Hirdetés
Karácsonyi menü

Itt vannak az 5. adás receptjei!

Kandírozott narancshéj

Magában is isssteni!
Hirdetés

Itt vannak az 5. adás receptjei!

Nem csak étteremben lehet randizni, hanem otthon is. :) Ha nem lenne ötletetek, hogy mivel készüljetek, akkor mutatjuk a legtutibb randi kajákat, amivel biztos, hogy hóditani fogtok.
Kipróbáltam, jóóó lett!
Hirdetés

Színes bors kéregben sült sertésszűz, karamellizált lilahagymával, szilvaszósszal és grillezett polentával

Hozzávalók 2 személyre:

  • 500 g sertésszűz
  • 1 ek színes bors
  • 1 ek só

A karamellizált lilahagymához

  • 2 ek olaj
  • 2 nagy fej lilahagyma
  • 50 g barna cukor

A szilvaszószhoz

  • 8 db szilva
  • 100 ml víz
  • 1 mk őrölt szegfűszeg
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 50 ml whiskey
  • 2 ek fehérborecet
  • 100 ml tejszín
  • 1 csipet só

A grillezett polentához:

  • 200 g kukoricadara
  • 1.2 l víz
  • 20 g vaj
  • 50 g parmezán
  • só, bors
  • 1 mk őrölt rozmaring
  • 1 tk morzsolt kakukkfű

A polentához felforraljuk a vizet, majd egy habverővel csomómentesre keverjük benne a kukoricadarát, és folyamatosan kevergetjük közepes lángon, míg be nem sűrűsödik. Belereszeljük a parmezánt, belevágjuk a vajat, fűszerezzük, majd további 3-5 percig kavargatjuk, amíg kellemesen sima állaga nem lesz. Tepsibe öntjük és kihűtjük.

A szilvaszószhoz a szilvát kimagozzuk, apróra vágjuk, és egy kevés vízben megpároljuk, hogy kicsit összeessen. Ráöntjük a whiskey-t, kicsit intenzívebb lángon elforraljuk, majd beleöntjük az ecetet, hozzáadjuk a fűszereket és a tejszínt. Késes aprítóba öntjük, és tetszés szerinti állagúra mixeljük.

A karamellizált lilahagymához a hagymát felszeleteljük, és kevés olajon elkezdjük hőkezelni, lassabb tűzön, 8-10 percig. Ezután hozzáadjuk a cukrot, alaposan elkeverjük, majd további 5-8 percig rotyogtatjuk.

A sertésszüzet só és tört színes bors keverékébe forgatjuk, és egy forró serpenyőben kevés olajon 10-15 perc alatt, közepes lángon meg-megforgatva megsütjük.

A kihűlt puliszkából formákat vágunk, és forró serpenyőben, kevés olajon mindkét oldalát alaposan megpirítjuk. Tálalás: tányérra szedjük a grillezett polentát, mellé jöhet a felszeletelt szűz, közéjük a karamellizált hagyma, majd a húst gazdagon meglocsoljuk a szilvaszósszal.

Vöröstonhal steak karfiolpürével

Hozzávalók 2 személyre:

  • só, bors
  • olívaolaj
  • 2 szelet vörös tonhal
  • 1 cm friss gyömbér
  • pár csepp szójaszósz
  • pár csepp chiliszósz

A karfiolpüréhez:

  • fél fej karfiol
  • 1 db citrom
  • 20 g vaj
  • 100 ml meleg tej

A sült karfiolszeletekhez:

  • 4-5 szelet karfiol (a fél fejből levágva)
  • 10 g vaj

A gremolatahoz:

  • fél narancs héja
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 1 ek kapribogyó
  • 1 mk szezámmag
  • 1 mk fekete szezámmag
  • pár csepp narancslé és citromlé

A karfiolt rózsáira szedjük, néhány rózsából 5-6 vékony szeletet vágunk. Egy sűtőpapírral bélelt tepsire rakjuk, meglocsoljuk olívaolajjal, 3-4 gerezd citromot rakunk mellé és 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. A szeleteket félúton kivesszük, hogy ne égjenek meg, és félretesszük. A sült karfiolrózsákat pedig egy turmixgépben, fokozatosan adagolt forró tejjel és a sült citromgerezdek kifacsart levével, elkezdjük pürésíteni. Közben a hideg vajat kockákra vágjuk és azt is hozzákeverjük, így lesz igazán krémes. 5-10v percig turmixoljuk összesen, így lesz igazán krémes. Sózzuk, borsozzuk és még egy gerezd friss citrom levét belenyomjuk.

A gremolatahoz 2 evőkanál olívaolajon a felszeletelt fokhagymát lepirítjuk, kivesszük és alaposan felaprítjuk a friss petrezselyemmel együtt.  Belekeverjük a narancs reszelt héját és a felaprított kapribogyót, majd a szezámmagokkal összeforgatjuk.

A halszeleteket sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal és magas hőmérsékleten elkezdjük sütni egy forró serpenyőben. 1-2 perc után megfordítjuk, belereszeljük a gyömbért, meglocsoljuk a szójaszósszal, ízlés szerint csípős szósszal és  még egy fordítást követően kiszedjük. Ugyanebben a serpenyőben kevés vajon átforgatjuk az előzőleg félretett karfiolszeleteket.

Tálalás előtt a gremolatara még locsolunk egy pici olívaolajat és citromlevet, a tányérra kenünk a karfiolpüréből, ráültetjük a félbevágott halszeletet, megszórjuk a gremolataval és köréhalmozzuk a sült karfiolt.

Mézzel fényezett kacsamell karórépával és pácolt cseresznyével

Hozzávalók: 2 főre

  • 2 bőrös kacsamell
  • 2 ek akácméz
  • 2 lime

A fűszerkeverékhez:

  • 1 tk koriandermag
  • 1 tk csillagánizs
  • 1 tk rózsabors
  • 1 tk kardamommag
  • 1 tk zöldbors
  • 1 tk fekete bors
  • tengeri só

A karórépához:

  • 1 karórépa
  • 50 g vaj

A pácolt cseresznyéhez:

  • 100 g cseresznye
  • 50 g vaj
  • 2 ek balzsamecet
  • 100 ml alaplé vagy víz

A méz és a kifacsart lime elegyét addig főzzük, amíg kb. 2 kanálnyi sziruppá sűrűsödik. A fűszerkeveréket összekeverjük, egy száraz serpenyőben lepirítjuk, hagyjuk kihűlni és végül porrá őröljük. Bekenjük a kacsamell mindkét oldalát a sziruppal és megszórjuk a fűszerkeverékkel. Mehet be a sütőbe, bőrével felfelé 15 percre 180 fokra, majd 220 fokon még 2 percig pirítjuk. Utána 8 percig pihentetjük a húst. A karórépát hosszában 1 cm vastag szeletekre vágjuk és 6×4 centis téglalapokat vágunk minden szeletből. Enyhén sós vízben kb. 5 percig főzzük, majd leitatjuk róla a vizet és vajban átsütjük. Sózzuk, ha szükségesnek érezzük. A cseresznyét kimagozva és félbevágva vajon hirtelen sütjük kb. 2 percig, balzsamecetet adunk hozzá és néhány perc alatt készre pároljuk. Óvatosan kivesszük a cseresznyéket és alaplevet adunk a visszamaradt sziruphoz. Addig főzzük, amíg a felére besűrűsödik. Végül némi vajat teszünk bele és beforraljuk. Visszatesszük bele a cseresznyéket és kész. A karórépa szeletekre halmozzuk a szeletekre vágott kacsamellet és pácolt cseresznyét halmozunk mellé.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások