Picit más lett, maradhat? Egy különösen szép étterem Balatonszőlősön, ami minden alkalomra megfelelő
A hely, ha nem is jelentősen, de azért külső változáson is átment, és más formában született újjá. Aminek előnye egyrészt a teljesen újragondolt, színes étlap, másrészt viszont az az egészen újszerű koncepció, hogy szeretnének mindenki számára megfelelő alternatívát nyújtani.
Lenyűgöző kilátás, kényelmes székek
Meg kell mondjam, az étterem első ránézésre számomra ijesztően nagy – kisebb, meghittebb helyekhez vagyok szokva. Itt viszont legalább 200 ember le tud ülni egyszerre. Csak később derült ki számomra, hogy mégis nagyon ügyesen megoldották az egészet, hiszen tökéletesen el tud vonulni, aki szeretne. De ha valaki hatalmas társasággal vagy családdal – akár rengeteg gyerekkel – érkezik, annak is kényelmes opciót kínálnak. Éppen ezért az éttermet tényleg mindenkinek ajánlom. Gyerekeseknek kiemelten, hiszen ilyen játszótér talán sehol sincs a Balaton körül. De azért ne feledkezzünk meg a kilátásról sem! A teraszról az egész Tihanyi-félsziget, a Balaton nagy része és a Kőröshegyi völgyhíd is látszik.
Az asztalok bármikor összetolhatóak, így egy nagyobb társaság kényelmesen elfér a teraszon, de külön ügyeltek arra, hogy legyenek kialakítva kettes asztalok is – ráadásul innen élvezhető legjobban a kilátás is. Külön kiemelném még a kényelmes székeket, tudom, hogy ezek teljesen másodlagosnak tűnnek, de higgyétek el, hogy nem az! Nem túl kellemes ugyanis egy kényelmetlen széken ficeregve elfogyasztani a vacsorát.
Hangulat: csillagos ötös
Este hétkor érkeztünk, itt ért minket a naplemente, ami tényleg egy csodás élmény volt. A hely annyira ízléses, hogy akár egy órát is el lehet tölteni a különböző dekorációk nézegetésével, és ha nincs nagyon meleg, sétálni is lehet a birtok körül. Az étterem kutyabarát. Mi is kutyával érkeztünk, azonnal kapta is a friss vizet, aztán egy kellemeset futkározott a szőlők között.
A Papok borozójából egy kicsit maradt, ami volt, de azért mégis más lett: egy picit tágasabb és szellősebb, egy picit kényelmesebb, egy picit otthonosabb – ez a belső térre is vonatkozik, ami szintén a kényelem felé mozdult el. Télen nagyon hangulatos lehet a duruzsoló kemencével és a kályhában készülő sólettel, bár ezt így negyven fokban egyelőre nem tudtam elképzelni.
Összességében tehát a hangulat, a személyzet és a fogadtatás csillagos ötös a Picitmásban, úgyhogy rá is fordulok gyorsan az ételekre, hiszen egy étteremnek mégiscsak az a legfontosabb pontja. Az étlap számomra első ránézésre némileg eklektikus volt, ugyanúgy megtalálható rajta az ázsiai pho leves, mint a kemencés kacsa és a grillezett garnéla – bár ahogy látom, utóbbi mostanában minden balatoni étteremben elengedhetetlen. Maradt sok étel a klasszikus vonalról is, mint a csirkepaprikás, a csülök pékné módra és a kacsamell, de azért nagyon sok újdonság is felkerült, ami főleg a heti kínálatban érzékelhető.
Kiemelkedő húsos ételek
Az első ránézésre látszik, hogy húsos helyről van szó, és bár van az étlapon vega, sőt vegán opció is (például vegán töltött káposzta), azért legtöbben valószínűleg a csülök, a kacsa, a vaddisznó és társai miatt jönnek. Az üzletvezető szerint az étlap összeállításánál a legfőbb szempont az volt, hogy egy főétel 12 perc alatt el tudjon készülni, mert nyári szezonban a több órás várakozási időt mindenképpen szeretnék elkerülni. Ennél azért mi egy picit többet vártunk, de nem volt vészes.
Mi is belecsaptunk a húsos lecsóba, előételnek elosztottunk egymás között egy tatárbifszteket és egy kis kacsamájat. Főételének pedig kacsamellet és mangalica cordon bleu-t kértünk. Utóbbi balatoni sajttal és házi sonkával volt töltve, ez esetben tehát figyeltek a helyi balatoni alapanyagokra, amit a mangalica sovány részébe töltöttek, és persze még ki is rántottak. Petrezselymes burgonyával és uborkasalátával érkezett. Kiadós, szuper fogás, még akkor is, ha a cordon bleu nyilván nagy meglepetést nem tartogat.
A diós nudlival párosított kacsa telitalálat volt! A mell is jól készült: kívül ropogós, belül puha, a nudlin érződött a kacsa zsírja is. Mindkét főétel kiadós és remek. Nekem legkevésbé az előétel jött be, pedig amúgy a tatárbifsztek nagy kedvencem, viszont én nem szeretem, ha ilyen finomra van őrölve a hús. Inkább a késsel vágott iskola kedvelője vagyok. Magyarként szégyellem bevallani, de a pirospaprika sem nagy kedvencem, és ebben jó sok volt. A tatárt szarvasgombás macaron díszítette, ami érdekességnek jó, de az ételhez nem hiányzott. Isteni viszont a hozzá kínált házi kenyér, csakúgy, mint a másik előétel, a kacsamájpástétom.
Minden egy picit más, de pont jó
Mint látjátok, tényleg egy húsos estét csaptunk. Aki kifejezetten könnyű kaját keres, annak a klasszikus Cézár-salátát ajánlanám, a többi étel, ha nem is húsos, de azért laktató: rizottók, tészták, kemencés ételek is szerepelnek az étlapon. Ide legtöbben valószínűleg a nagy adagok és kiadós ízek miatt jönnek. Kiemelném még a tálalást is: látszik, hogy szinte minden étel Instagramra született, gyönyörűen fotózható, szemet gyönyörködtető, színekben tobzódó. Minden talán egy kicsit túl sok is, de hogy nem unalmas, az biztos.
Mire a mákos guba is megérkezett, a szép kilátásban ránk sötétedett. Ezt a desszertet ne hagyjátok ki! A hagyományos ízek mellett feltűnt a pisztácia és a málnafagylalt is. A főételek egységesen 4-5 ezer forint között mozognak, hatalmas plusz pont viszont, hogy 2 ezer forintért kínálnak gyerekmenüt, így egy többgyerekes család is megengedheti magának, hogy egy picit más élményben legyen része – gyönyörű kilátás mellett a Picitmásban.
Picitmás étterem és manufaktúra – 8233 Balatonszőlős, 071/43 hrsz.
Értékelés:
- Ízek: 4
- Ár/érték arány: 4,5
- Kiszolgálás: 5
- Környezet/hangulat: 5
- Összpont: 4,62
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!