Hirdetés
Irány a Balaton

Nézzetek szét a legmenőbb nyári receptjeink között, csekkoljátok a kedvenc balatoni gasztrohelyeinket, és készüljetek a nyaralásra a tippjeink segítségével!

Irány a Balaton

A harmadik Street Kitchen adás receptjei

Tejszínes szilvaleves

A tejszínhabot le ne hagyjátok róla!

Csicseriborsó-főzelék

Közel-Kelet+magyaros ízvilág=perfection!
Hirdetés

A harmadik Street Kitchen adás receptjei

A harmadik adásban a magyaros ízek kerültek a középpontba. Tuti, hogy imádni fogjátok a felturbózott hagyományos kajáinkat.
Hirdetés

A tökéletes serpenyős túrós csusza

Hozzávalók 2 személyre:

  • 250 g csuszatészta
  • 100 g kolozsvári húsos szalonna
  • 250 ml tejföl
  • 250 g Kokárdás tehéntúró
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 gerezd fokhagyma
  • bors
  • 1 ek olaj

A szalonnát kis kockákra vágjuk és egy serpenyőben kevés olajon közepes lángon ropogós pörccé pirítjuk. Közben a már forró, sós vízbe belenyomatjuk a csuszatésztát és megfőzzük. Ha a szalonna elérte a kívánt pirultságot, félretesszük egy tányérba, de a zsírját a serpenyőben hagyjuk. A tésztát leszűrjük és a serpenyőbe dobjuk, majd addig rázogatjuk, amíg a tészta rendesen összekeveredik a szalonna zsírjával.

Hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott fokhagymát, majd tovább rázogatjuk, amíg rendesen lepirul a tészta egy része. Mehet rá a tejföl, a túró, egy kis só és bors, majd alaposan összerázzuk az egészet.

A tetejére is kanalazunk még a túróból és a tejfölből, majd megszórjuk a szalonnapörccel és egy leheletnyi pirospaprikával és jól felfaljuk!

Hatalmas kedvenc: palócleves

Hozzávalók 4 főre:

  • 400 g sertéslapocka
  • 3 fej hagyma
  • 70 g szalonna
  • 1 ek pirospaprika
  • só, bors
  • 1 tk őrölt kömény
  • babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 350 g krumpli
  • 250 g friss zöldbab
  • 100 ml tejföl
  • 1 ek liszt
  • 1 csokor kapor
  • 1 ek tárkonyecet (vagy citromlé)
  • 1 – 2 ág friss tárkony

A húst apró kockákra vágjuk. A szalonnát felkockázzuk és zsírjára pirítjuk, majd a szalonnapörcöt kivesszük a zsírból.  Az apróra vágott hagymát a zsíron megfuttatjuk, rádobjuk a húst és alaposan megpirítjuk, ekkor mehet rá a pirospaprika és amint elkevertük annyi víz amennyi ellepi.

A burgonyát meghámozzuk és apró kockákra vágjuk, a zöldbabot kb. 2 cm-es darabokra vágjuk és külön megfőzzük sós vízben. Amint a pörköltünk kész ráöntjük főzőlevével együtt a burgonyát és a zöldbabot. Adunk hozzá annyi alaplevet vagy vizet hogy nagyjából 4 liternyi levest kapjunk. Felforraljuk és a liszttel elkevert tejföllel némi hőkiegyenlítést követően behabarjuk a levest. Beledobjuk az apróra vágott kaprot, tárkonyt és némi tárkonyecettel (vagy citromlével) ízesítjük.

Parasztreggeli

Hozzávalók 2 személyre:

  • 100 g bacon
  • 100 g parasztkolbász
  • 4 szál újhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 100 g koktélparadicsom
  • 1 kápia paprika
  • 2 krumpli
  • 5 tojás
  • só, bors
  • 100 g trappista sajt
  • 1 csokor petrezselyem

A kockára vágott krumplit megfőzzük.

A bacont felkockázzuk, a kolbászt felkarikázzuk, majd egy serpenyőben közepes lángon lepirítjuk. 5-8 perc múlva rádobjuk a felkockázott vöröshagymát, felkarikázott újhagymát és az átnyomott fokhagymát is. További 5 percig rotyogtatjuk, majd a felezett koktélparadicsommal, és a szintén kockázott paprikával folytatjuk.

Beleöntjük a főtt krumplit is, majd a tojásokat felverjük, sózzuk, borsozzuk, és azt is ráöntjük, utána pedig elkeverjük. Petrezselymet aprítunk, azt is rászórjuk, végül reszelt sajttal fedjük be.

200 fokra előmelegített sütőben negyed órán át sütjük, amíg a sajt elkezd barnulni a tetején. Friss kenyérrel vagy kiflivel tálaljuk.

Csülökpörkölt gancával, vagyis dödöllével

Hozzávalók 4-6 személyre

A pörkölthöz:

  • 2 kg csontozott csülök
  • 4 fej hagyma
  • kb. 150 g liszt
  • 1 paradicsom
  • 1 TV paprika
  • só, bors
  • 1 ek pirospaprika
  • 1 tk őrölt kömény
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 tk csípős paprikakrém

A gancához/dödölléhez:

  • 1 kg “öreg burgonya”
  • 100 g zsír
  • 1 fej hagyma

Egy nagy vastagfalú lábasban zsírt melegítünk, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és lassan megdinszteljük. Közben felvágjuk a csontozott csülköt és a hagymára dobjuk, ezt is lepirítjuk. Addig főzzük, amíg az összes nedvességet elfőtte, amit a hús engedett. Megpaprikázzuk, alaposan elkeverjük és felengedjük vízzel. Sózzuk és borsozzuk, teszünk még rá köményt, és egy-egy félbevágott és megtisztított paradicsomot és paprikát is. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát is. Teszünk hozzá egy kis paprikakrémet. Főzés közben szükség esetén pótoljuk az elfőtt folyadékmennyiséget akár borral is.

A körethez, vagyis a gancához a krumplit meghámozzuk és felkockázzuk majd feltesszük főni pontosan annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi. Ha megfőtt, borsozzuk és annyi lisztet adunk hozzá, hogy formázható legyen az elegy. Zsírban lepirítjuk a kockára vágott szalonnát, majd kivesszük a pörcöt és félretesszük a tálaláshoz. A zsírban ezután aranybarnára pirítjuk az apróra vágott hagymát. Majd ezt követően a forró hagymás zsírba mártunk két kanalat és a segítségükkel nagyjából tojás alakúra formázzuk a krumplis masszát, forró serpenyőben, zsíron aranyszínűre sütjük a gancák mindkét oldalát. A csülökpörköltet az aranyszínűre sült gancával tálaljuk és a szalonnapörccel díszítjük. Kész!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások