A tökéletes serpenyős túrós csusza
Hozzávalók 2 személyre:
- 250 g csuszatészta
- 100 g kolozsvári húsos szalonna
- 250 ml tejföl
- 250 g Kokárdás tehéntúró
- 1 tk pirospaprika
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- 1 ek olaj
A szalonnát kis kockákra vágjuk és egy serpenyőben kevés olajon közepes lángon ropogós pörccé pirítjuk. Közben a már forró, sós vízbe belenyomatjuk a csuszatésztát és megfőzzük. Ha a szalonna elérte a kívánt pirultságot, félretesszük egy tányérba, de a zsírját a serpenyőben hagyjuk. A tésztát leszűrjük és a serpenyőbe dobjuk, majd addig rázogatjuk, amíg a tészta rendesen összekeveredik a szalonna zsírjával.
Hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott fokhagymát, majd tovább rázogatjuk, amíg rendesen lepirul a tészta egy része. Mehet rá a tejföl, a túró, egy kis só és bors, majd alaposan összerázzuk az egészet.
A tetejére is kanalazunk még a túróból és a tejfölből, majd megszórjuk a szalonnapörccel és egy leheletnyi pirospaprikával és jól felfaljuk!
Hatalmas kedvenc: palócleves
Hozzávalók 4 főre:
- 400 g sertéslapocka
- 3 fej hagyma
- 70 g szalonna
- 1 ek pirospaprika
- só, bors
- 1 tk őrölt kömény
- babérlevél
- 2 gerezd fokhagyma
- 350 g krumpli
- 250 g friss zöldbab
- 100 ml tejföl
- 1 ek liszt
- 1 csokor kapor
- 1 ek tárkonyecet (vagy citromlé)
- 1 – 2 ág friss tárkony
A húst apró kockákra vágjuk. A szalonnát felkockázzuk és zsírjára pirítjuk, majd a szalonnapörcöt kivesszük a zsírból. Az apróra vágott hagymát a zsíron megfuttatjuk, rádobjuk a húst és alaposan megpirítjuk, ekkor mehet rá a pirospaprika és amint elkevertük annyi víz amennyi ellepi.
A burgonyát meghámozzuk és apró kockákra vágjuk, a zöldbabot kb. 2 cm-es darabokra vágjuk és külön megfőzzük sós vízben. Amint a pörköltünk kész ráöntjük főzőlevével együtt a burgonyát és a zöldbabot. Adunk hozzá annyi alaplevet vagy vizet hogy nagyjából 4 liternyi levest kapjunk. Felforraljuk és a liszttel elkevert tejföllel némi hőkiegyenlítést követően behabarjuk a levest. Beledobjuk az apróra vágott kaprot, tárkonyt és némi tárkonyecettel (vagy citromlével) ízesítjük.
Parasztreggeli
Hozzávalók 2 személyre:
- 100 g bacon
- 100 g parasztkolbász
- 4 szál újhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 100 g koktélparadicsom
- 1 kápia paprika
- 2 krumpli
- 5 tojás
- só, bors
- 100 g trappista sajt
- 1 csokor petrezselyem
A kockára vágott krumplit megfőzzük.
A bacont felkockázzuk, a kolbászt felkarikázzuk, majd egy serpenyőben közepes lángon lepirítjuk. 5-8 perc múlva rádobjuk a felkockázott vöröshagymát, felkarikázott újhagymát és az átnyomott fokhagymát is. További 5 percig rotyogtatjuk, majd a felezett koktélparadicsommal, és a szintén kockázott paprikával folytatjuk.
Beleöntjük a főtt krumplit is, majd a tojásokat felverjük, sózzuk, borsozzuk, és azt is ráöntjük, utána pedig elkeverjük. Petrezselymet aprítunk, azt is rászórjuk, végül reszelt sajttal fedjük be.
200 fokra előmelegített sütőben negyed órán át sütjük, amíg a sajt elkezd barnulni a tetején. Friss kenyérrel vagy kiflivel tálaljuk.
Csülökpörkölt gancával, vagyis dödöllével
Hozzávalók 4-6 személyre
A pörkölthöz:
- 2 kg csontozott csülök
- 4 fej hagyma
- kb. 150 g liszt
- 1 paradicsom
- 1 TV paprika
- só, bors
- 1 ek pirospaprika
- 1 tk őrölt kömény
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 tk csípős paprikakrém
A gancához/dödölléhez:
- 1 kg “öreg burgonya”
- 100 g zsír
- 1 fej hagyma
Egy nagy vastagfalú lábasban zsírt melegítünk, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és lassan megdinszteljük. Közben felvágjuk a csontozott csülköt és a hagymára dobjuk, ezt is lepirítjuk. Addig főzzük, amíg az összes nedvességet elfőtte, amit a hús engedett. Megpaprikázzuk, alaposan elkeverjük és felengedjük vízzel. Sózzuk és borsozzuk, teszünk még rá köményt, és egy-egy félbevágott és megtisztított paradicsomot és paprikát is. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát is. Teszünk hozzá egy kis paprikakrémet. Főzés közben szükség esetén pótoljuk az elfőtt folyadékmennyiséget akár borral is.
A körethez, vagyis a gancához a krumplit meghámozzuk és felkockázzuk majd feltesszük főni pontosan annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi. Ha megfőtt, borsozzuk és annyi lisztet adunk hozzá, hogy formázható legyen az elegy. Zsírban lepirítjuk a kockára vágott szalonnát, majd kivesszük a pörcöt és félretesszük a tálaláshoz. A zsírban ezután aranybarnára pirítjuk az apróra vágott hagymát. Majd ezt követően a forró hagymás zsírba mártunk két kanalat és a segítségükkel nagyjából tojás alakúra formázzuk a krumplis masszát, forró serpenyőben, zsíron aranyszínűre sütjük a gancák mindkét oldalát. A csülökpörköltet az aranyszínűre sült gancával tálaljuk és a szalonnapörccel díszítjük. Kész!