Hozzávalók
- 300 g tarkabab
- 3 l zöldségalaplé
- 160 g hagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 40 g paprika
- 5 ek olaj
- 2 ek liszt
- só, bors
- 1 ½ tk fűszerkömény
- 1 tk pirospaprika
- 1 tk füstölt pirospaprika
- 1 kis csokor kakukkfű (aprítva)
- 30 g paradicsom
- 200 g sárgarépa
- 100 g fehérrépa
- 4 db babérlevél
- 2 ek fehérborecet
Zöldséges bableves
Hozzávalók
- 300 g tarkabab
- 3 l zöldségalaplé
- 160 g hagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 40 g paprika
- 5 ek olaj
- 2 ek liszt
- só, bors
- 1 ½ tk fűszerkömény
- 1 tk pirospaprika
- 1 tk füstölt pirospaprika
- 1 kis csokor kakukkfű (aprítva)
- 30 g paradicsom
- 200 g sárgarépa
- 100 g fehérrépa
- 4 db babérlevél
- 2 ek fehérborecet
A zöldséges bableves elkészítéséhez az éjszakára beáztatott babot feltesszük főni 2 liter sózott alaplében, és puhára főzzük.
Egy másik edényben az apróra vágott hagymát, fokhagymát és paprikát 5-10 perc alatt átpirítjuk az olajon, majd megszórjuk a liszttel, és ezzel is pirítjuk 4-5 percig.
Hozzádobjuk a fűszereket (a babérlevél kivételével), a kockázott paradicsomot, majd a maradék 1 l alaplevet. Felforraljuk és egy botmixerrel krémesre turmixoljuk. Jöhet bele a szeletelt répa, fehérrépa és a babérlevél.
A zöldségeket puhára főzzük, és a főzési idő utolsó 5 percénél hozzáadjuk a főtt babot a levével együtt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és beletesszük a borecetet.
Tányérba szedjük a levest, és kenyérrel tálaljuk.
Elkészítési idő: 90 perc
Ha tetszett a zöldséges bableves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Még több babos kaja:
Hagymás-babos tortilla sajttal besütve
Oregánós marhahúspogácsa bazsalikomos quinoával és vörös pesztós babbal
Délies sült bab
Sütőtökös vega chilis bab