Hozzávalók
- 1 db kígyóuborka
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 250 g koktélparadicsom
- 1 fej lila hagyma (80 g)
- 2 ek olívaolaj
- só, bors
- 3 ek magozott kalamata olajbogyó
- 100 - 150 g feta sajt
Görög saláta
Hozzávalók
- 1 db kígyóuborka
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 250 g koktélparadicsom
- 1 fej lila hagyma (80 g)
- 2 ek olívaolaj
- só, bors
- 3 ek magozott kalamata olajbogyó
- 100 - 150 g feta sajt
A horiatiki vagy itthon egyszerűen csak görög saláta néven futó fogás a helyi alapanyagok legjobbjait egyesíti. Ez az étel a Plaka belvárosában található tavernatulajdonosok kreációja, amely az 1960-as és 1970-es évek első turisztikai fellendülése idején jelent meg. A ravasz vendéglősök megtalálták a módját annak, hogy a paradicsomot, uborkát, hagymát és paprikát tartalmazó egyszerű saláta kormány által meghatározott árát megkerüljék azzal, hogy a tetejére egy kis fetalapot helyeztek, ami lehetővé tette számukra, hogy a turistáktól annyit kérjenek egy “horiatiki” (vagy rusztikus) salátáért, amennyit csak akarnak. Így bár a horiatiki nem egy adott régió konyhájának terméke, a nyári összetevők tökéletes kombinációja hamarosan a háztartások alapkellékévé tette ezt az ételt. Mutatjuk az eredeti receptet.
Az uborkát és a paprikát egyforma, kb. 2 cm-es darabokra vágjuk , a koktélparadicsomokat elfelezzük, a lila hagymát finomra vágjuk. A zöldségeket összeforgatjuk az olívaolajjal, sóval, borssal, beleszórjuk az olajbogyót, végül rámorzsoljuk a fetát, és kész is vagyunk.
Ha tetszett a görög saláta recept, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
A görög ízek szerelmeseinek:
Loukoumades, a görög fánkgolyó
Souvlaki teljes kiőrlésű pitával