Hozzávalók
- 100 ml tej
- 2 ek kristálycukor
- 25 g élesztő
- 600 g finomliszt
- 250 g sertészsír
- 3 ek tejföl
- 1 csokor apróra vágott medvehagyma
- 1 ½ tk só
- 1 mk őrölt fekete bors
A kenéshez
- 1 db tojás
Medvehagymás zsíros pogácsa
Hozzávalók
- 100 ml tej
- 2 ek kristálycukor
- 25 g élesztő
- 600 g finomliszt
- 250 g sertészsír
- 3 ek tejföl
- 1 csokor apróra vágott medvehagyma
- 1 ½ tk só
- 1 mk őrölt fekete bors
A kenéshez
- 1 db tojás
A medvehagymás zsíros pogácsa első lépéseként a langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, és megvárjuk, hogy felfusson. Egy dagasztógép üstjébe öntjük a felfuttatott élesztőt, hozzáadjuk a lisztet, a zsírt, a tejfölt, a medvehagymát, a sót és a borsot, és 10 perc alatt alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd folpackkal lefóliázva 30 percig kelesztjük.
Ha megkelt a tészta, lisztezett felületen 2 cm vastagra kinyújtjuk. A tetejét egy éles késsel óvatosan beirdaljuk (max. 0,5-1 mm mélyen). 4 cm átmérőjű szaggatóval pogácsákat szaggatunk, és a tetejüket megkenjük a felvert tojással. A szaggatásból leeső tésztát újra tudjuk gyúrni, hogy még több pogácsát szaggathassunk.
Sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk őket, egymástól 1,5-2 cm távolságra, és még 20 percig kelesztjük letakarva. Végezetül 180 fokra előmelegített sütőben 20-22 perc alatt készre sütjük a pogácsákat.
- Elkészítési idő: 15 perc
- Kelesztési idő: 40 perc
- Sütési idő: 20 perc
Ha tetszett a medvehagymás zsíros pogácsa recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!